Skocz do zawartości

Benche z Polski !!

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

o, to świetny pomysł z tym przechyleniem półek. Może po prostu wykonam te półki z pleksi, wtedy będę widział co i gdzie leży? A co do prowadnic... hm... to już grubsza sprawa... może po prostu szafka nie musi być tak wysoka? Bo profesjonalistą w kręceniu nie jestem (dziennie 3-4 muszki ukręcę i tyle) więc i tyle materiałów nie będę potrzebował. Dzięki za rady. Pozdrawiam

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

Odświeżam, gdyż po trafieniu "kiedyś tam" na ten wątek, zapragnąłem mieć takie cuś :) Czasu nie mam wcale, ale od dwóch dni, po parę minut wieczorami coś tam klecę. Dużo kombinowania, przymierzania, aby jakoś wyglądało, a przede wszystkim było funkcjonalne. Na razie półprodukt:

IMG_3790.jpg?dl=0

Pozostało popodcinać, przyfazować, wywiercić otwory, dociąć i wkleić kołeczki, rozkręcić, zaolejować. Skręcić ;)

• Like 7

Witam. Bardzo fajny bench i gabarytowo zapewne będzie wygodniejszy niż mój. Ja z racji mieszkania w bloku zmuszony byłem "sklecić" sobie coś bardziej poręcznego ale najważniejsze że DZIAŁA. A i satysfakcja z własnych muszek większa. Przepraszam za jakość zdjęcia ale zrobione "na szybko"

post-60500-0-79085900-1515180600_thumb.jpg

Edytowane przez NOMAK BBI
  • Like 6

Nie jest wcale taki duży: 45x58cm[emoji4] chwilę nad tym posiedziałem i muszę przyznać, że komfort pracy jest ogromny- wszystko pod ręką. Co do braku miejsca dobrym rozwiązaniem są benche modułowe,- sam się zastanawiałem czy właśnie takiego nie zrobić.

db312a089725bbc053714ae1171fd4f4.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 2

• 2 tygodnie później...

A dziękuję[emoji4] Muszę przyznać że taki „bench”, bardzo ułatwia pracę, oszczędza czas; wszystko masz pod ręką. Wcześniej szukałem narzędzi: a to zapomniałem gdzie odłożyłem wiązadełko, czy w jednej szufladzie z materiałami, w drugiej, czy może na blacie leży z innymi, gdzie szpikulec, to szukałem odpowiedniej szpulki z nicią w pudełku itp., nie mówiąc o przygotowywaniu stanowiska i składaniu, oraz sprzątaniu tego majdanu po skończonej robocie. Teraz wygoda: kiedy mam ochotę pokręcić muszki ściągam po prostu bench z szafy i kładę na biurku. W dwie sekundy jestem przygotowany do roboty[emoji4] kiedy kończę, odkładam bench z powrotem na swoje miejsce wysoko na szafie[emoji3] Porządek, szybkość i wygoda. Polecam każdemu coś sobie sklecić.

Ścinki i paprochy odkładam na blat roboczy bencha.

Na koniec odkurzam tanim, samochodowym odkurzaczem. Wciąga wszystkie śmieci, końcówki nitek, resztki piór, czy innych materiałów, ale jest na tyle słaby, że pozostawia kawałki lamet ołowianych, czy drucików, które odkładam w czasie kręcenia.

Pozdrawiam

• Like 3

A dziękuję[emoji4] Muszę przyznać że taki „bench”, bardzo ułatwia pracę, oszczędza czas; wszystko masz pod ręką. Wcześniej szukałem narzędzi: a to zapomniałem gdzie odłożyłem wiązadełko, czy w jednej szufladzie z materiałami, w drugiej, czy może na blacie leży z innymi, gdzie szpikulec, to szukałem odpowiedniej szpulki z nicią w pudełku itp., nie mówiąc o przygotowywaniu stanowiska i składaniu, oraz sprzątaniu tego majdanu po skończonej robocie. Teraz wygoda: kiedy mam ochotę pokręcić muszki ściągam po prostu bench z szafy i kładę na biurku. W dwie sekundy jestem przygotowany do roboty[emoji4] kiedy kończę, odkładam bench z powrotem na swoje miejsce wysoko na szafie[emoji3] Porządek, szybkość i wygoda. Polecam każdemu coś sobie sklecić.

Ścinki i paprochy odkładam na blat roboczy bencha.

Na koniec odkurzam tanim, samochodowym odkurzaczem. Wciąga wszystkie śmieci, końcówki nitek, resztki piór, czy innych materiałów, ale jest na tyle słaby, że pozostawia kawałki lamet ołowianych, czy drucików, które odkładam w czasie kręcenia.

Pozdrawiam

Też tak mam, jednakże muszę przyznać rację, że taka stolnica muszkarska znacznie ułatwia nasze hobby w  zakresie wykonania przynęt w postaci muchy.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Papier ścierny gradacja 120, 180, lub 240, a następnie szmatka, Danish oil i „olejujesz” dwa, trzy, cztery razy. Kolor Danish Oil dobierasz do koloru bencha, lub plamy od szelaku, aby ją „zgubić”.

Pozdrawiam

Edytowane przez Grzegorz78
  • Like 1