Skocz do zawartości

opłaty 2025 wody polskie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałem uiścić opłatę za wędkowanie na 2025 w wodach polskich. Niestety na stornach internetowych nie ma żadnej informacji na temat opłat na rok 2025.

Kontakt telefoniczny również nic dał ponieważ nikt nic nie wie i odsyła do innego działu. Wygląda na to, że z początkiem nowego roku nie połowimy na wodach pod ich jurysdykcją. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?

Pozdrawiam

Edytowane przez tohatsu

Z tego co mi wiadomo, idą spore zmiany w sposobie zarządzania wodami przez Wody Polskie i nie tylko.

Dlatego pewnie nie ma ogłoszonego cennika opłat za połów na tych wodach.

Wiele tych zmian wiąże się z aktami prawnymi, wiele wynika z decyzji własnych.

Zobaczymy co będzie.

18.12.2024 zarząd okręgu Opole opublikował uchwałę, że kłócą się i nie mogą dogadać z Wodami Polskimi we Wrocławiu i w Gliwicach. I dlatego nie sprzedają składek

30.12.2024 - chyba się dogadali częściowo, gdyż moje koło PZW Reńska Wieś (Kędzierzyn-Koźle) ogłosiło, że przyjmuje składki i opłaty za 2025r. Na razie czekam na Odrę (PZW Katowice).
Koszt: 458 zł. Odra w zeszłym roku kosztowała + 100 zł. Swoją drogą jak mnie to wkurza, że mieszkając od urodzenia nad Odrą, w województwie opolskim, muszę dopłacać śląską składkę. 

P.S. Człowiek ślepy to i przeczytał: wody opolskie zamiast polskie. Nie usuwam - zostawię jako ciekawostkę, ile kosztuje u nas.

Edytowane przez Yelcyn
  • Like 1

Po przejęciu władzy przez PO projekt przejmowania obwodów przez WP upadł. W kularach mówią, że wszystkie obwody, gdzie użytkownikiem są dyrektorzy RZGW pójdą pod konkurs. Problem jest taki, że nie wiadomo ile to będzie trwać. Mam koło siebie obwód gdzie zaczyna się 3 rok jak zabrano go użytkownikowi rybackiemu i nie można tam łowić.
Problem jest, a zakładając bierność kolegów wędkarzy, którzy patrzą tylko na innych samemu nic nie robiąc sytuacja nie zmieni się przez kilka lat.

Edytowane przez Warciany
  • Like 1

Trzeba się dobrze zastanowić czy wykupić już teraz:

"

1. usunięcie obwodów rybackich co zmniejsza zakres wykupionych zezwoleń – zezwolenia obowiązują tylko na wodach udostępnionych w ramach aktualnej LISTY OBWODÓW. Usunięcie obwodów może nastąpić w przypadku rozstrzygnięcia konkursu ofert na użytkowanie obwodu rybackiego, przy czym nie stanowi to podstawy do występowania o zwrot należności za wydane zezwolenie. W tej sytuacji zezwolenia obowiązywać będą do czasu zawarcia umowy użytkowania, o czym Dyrektor RZGW w Bydgoszczy poinformuje komunikatem na swojej stronie internetowej. Usunięcie obwodu rybackiego z LISTY OBWODÓW skutkuje tym, iż zezwolenie na amatorski połów ryb w zakresie tego obwodu traci moc. Informacje dot. obwodów rybackich, które potencjalnie mogą zostać usunięte zostaną zawarte w kolumnie "Dodatkowe ograniczenia" w ramach LISTY OBWODÓW.  "

W przypadku niektórych RZGW wiekszość obwodów ma adnotację jako potencjalne do usunięcia z listy

Info ze strony Wód Polskich.

Od 1 stycznia 2025 roku wędkarstwo w obwodach rybackich, w których gospodarkę prowadzą Wody Polskie, będzie możliwe wyłącznie na podstawie zezwoleń wydawanych przez właściwe regionalne zarządy gospodarki wodnej. Dotychczasowy program „Nasze Łowiska” przestaje obowiązywać, dlatego zachęcamy do zapoznania się z nowymi regulaminami i zasadami sprzedaży zezwoleń, aby w pełni cieszyć się wędkowaniem w przyszłym roku.

Złowił olbrzymią Hypophtalmichtys  :D  :D  :D .  Dziennikarz błysnął wiedzą.

BTW. Przez cały okres obowiązywania "Naszych Łowisk", spotkałem jedną osobę, która to to wykupiła. Do tego przez pomyłkę. Chłopina znalazł w spisie wód "NŁ" nazwę jeziora podolsztyńskiego, na którym łowił. Niestety okazało się, że nazwa ta sama, ale jezioro gdzies w innym krańcu Polski  :D  :D  :D

Ja tez to wykupiłem i klika osób które znam ale akurat mieszkam na granicy dwóch RZGW i miałem kilkanaście zbiorników na jednym zezwoleniu.

U mnie sporo osób wykupowało zezwolenie WP, ale jedynie na wody RZGW Białystok. Do granic "łomżyńskiej Narwi" jest kilkanaście kilometrów. Znam osoby, które zrezygnowały z opłacania składek PZW, bo łowią tylko na rzece i dzięki temu płacą mniej. Prócz tego na WP mało kto widział  jakąkolwiek kontrolę i nikt się nie czepia wpisów, jak to jest w Ostrołęce, a naród u nas ma naturalny wstręt do słowa pisanego  :D .

• Like 3

RZGW Białystok wrzuciło stawki, w 2024 na całość "naszych łowisk" teraz sam Białystok 250...

https://www.gov.pl/web/wody-polskie-bialystok/zasady-sprzedazy-zezwolen

Łowiska raczej Olsztyn / Ełk / Pisz, mnie interesuje Narew nr5, więc pewnie okresowe będę pykał, jak będę jechał.

W zeszłym roku w ramach opłaty krajowej, były jeszcze Nadarzyce i kilka innych łowisk w administracji rzgw Bydgoszcz, które dla mnie

były interesujące.

Najbardziej rozwala zapis, że zakupione zezwolenie przepada bez zwrotu kosztów jeżeli wydzierżawią obwód... taka fajna polityka, że teoretycznie mogą nasprzedawać, a potem wydzierżawić wszystkie... " nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobisz?"

Edytowane przez sinus
  • Like 1

Niestety cena w przypadku Poznania zdecydowanie nie taka sama. Powidziedzialbym ze podwyzka kompletnie z czapy bo 100/250 = 40% r/r. Zestawiajac to z iloscia dostepnej wody, powiedzialbym ze ... zaszaleli.  Chyba czas odwiesic sprzet na kolku szczegolnie ze w zeszym roku udalo mi sie wyrwac cale 6 razy nad wode :/

RGZW SZCZECIN

- opłata zwykła - 200,00 zł brutto;

- opłata ulgowa - 100,00 zł brutto.

Zezwolenie okresowe:

- 1-dniowe – 15,00 zł brutto;

- 3-dniowe – 25,00 zł brutto;

- 7-dniowe – 60,00 zł brutto.

- 30-dniowe – 90,00 zł brutto.

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT

Niestety cena w przypadku Poznania zdecydowanie nie taka sama. Powidziedzialbym ze podwyzka kompletnie z czapy bo 100/250 = 40% r/r. Zestawiajac to z iloscia dostepnej wody, powiedzialbym ze ... zaszaleli.  Chyba czas odwiesic sprzet na kolku szczegolnie ze w zeszym roku udalo mi sie wyrwac cale 6 razy nad wode :/

Nigdy w Poznaniu nie było 100zł za cały region, co najwyżej za jednio jezioro. Zresztą temat już jest powoli zamykany bo te wody w trakcie roku trafią pod młotek dlatego odradzam kupno zezwoleń.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Nigdy w Poznaniu nie było 100zł za cały region, co najwyżej za jednio jezioro. Zresztą temat już jest powoli zamykany bo te wody w trakcie roku trafią pod młotek dlatego odradzam kupno zezwoleń.

No ale nie może być tak, że zapłaciłeś, a później ci jezioro ukradli i nie możesz już łowić.

No ale nie może być tak, że zapłaciłeś, a później ci jezioro ukradli i nie możesz już łowić.

Może nie ukradną, lecz zastrzegą sobie prawo do wprowadzenia zmian w obwodach. Jako przykład RZGW Gdańsk pkt 2.2:

https://www.gov.pl/web/wody-polskie-gdansk/zasady-sprzedazy-zezwolen