Skocz do zawartości

Pstrągi 2025

Gość Mysha

Rekomendowane odpowiedzi

Po 20 dniach spotkałem drugi raz tą samą rybę. Trochę utyła i zjadła tego samego woblera, 4 zakręty poniżej miejsca gdzie spotkaliśmy się 1.01. Na jakiś miesiąc zmienię odcinek rzeki, jakoś niespecjalnie mam ochotę spotkać go 3 raz.

:) tylko się cieszyć że ma się dobrze, Gratuluję Piotrek. Ja też łowiłem tą samą samiczkę ale rok po roku 4,5 cm urosła a masowo to bardzo sporo.

• Like 3

jest na YT filmik w ktorym Piotrek Piskorski tlumaczy ten polski fenomen nazwy "troc",- mysle ze warto go obejrzec ;)

sp Karol Zacharczyk niezaleznie od tego czy byl na fazie czy nie, zawsze powtarzal, ze do 50cm to pstrag a powyzej troc :lol: wiekszosc z nas gdy to slyszala mowila,- ach takie tam Karolowe gadanie,- mysle, ze Piotrek tlumaczy to na tym filmiku dosadnie ;)

Wielu moich kolegów ma identyczne podejście. W ten weekend rozmawiałem z kolega , który pracuje w ośrodku zarybieniowym ( czy bardziej badawczym - jak to tam zwał przy Uniwersytecie) na Islandii oni hodują pstrągi .Te pstrągi w 90% żyją morzu a tylko na chwile wchodzą do rzek. Ale trochę ich zostaje .

• Like 1

Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność.

• Like 3

Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność.

Oczywiste jest, ze nie Wszystkie pstragi nazywane "potokowymi" to maja ale jest "pierwsze primum" : jak ma czerwone kropki to nie jest troc i tyle! To jest pstrag :)

Jesli z jakis przyczyn owy pstrag splynal do morza by sobie pozerowac, wrocil do rzeki sobie pobzykac i sie tak spodobalo zeby zostac i po jakims czasie spowrotem wrocic do ubarwienia z kropkami to jak go zlowimy, nawet okaz to nie ma zadnej dyskusji. To nie jest troc :) :) :)

Jak widzę takie fotki to wraca mnie wiara w Dunajec. Te wszystkie ryby (mniejsze , większe) na przynętę tej wielkości ? Pytam bo mam lek przed gumami tak dużymi.

Gdzie to duża przynęta na pstrąga. Szczególnie zima.

Tu masz pstrąga złowionego dzien wcześniej na 8.5 cm wolbera Smith Panish.

aB2nUti.jpg

Często lowie na woblery Smith Cherr Blood 9 cm, a czasem na np. Megabass GH 110. Jedyny minus to haki. Przy tej wielkości woblerach haki sa juz dużym problemem.

• Like 17

Drugi wyjazd nad piękny San i wlatuje nowa życiówka ???? gruby piękny Potok 56 cm połakomił się na białego Maggota od Mikado Total Fishing na główce 4,5 mm oprócz tego kabana spada dobra 50-siatka i drugi troszkę mniejszy ????takie rozpoczęcie to ja rozumie????

GPTemp-Download.jpg

• Like 49

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

W ostatnią niedzlę było dużo trudniej. Temperatura wody spadła poniżej 1 stopnia i ryby stały się bardzo leniwe. Sporo spadów na woblera - Smith Panish 85. Do tego dwie ryby na Hot Shot Minnow od X Zone lures.

Koło południa, kiedy świeciło słońce, rybki wyszły się grzać na płytką wodę i można je tam było złapać. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nikt tamtędy nie przeszedł :).

Jak chcecie zobaczyć krótkie filmiki z łowienia to są tutaj - https://www.tiktok.com/@fishing4u.pl?_t=ZN-8uFQwc6plBe&_r=1

juklWM3.jpg

c1olKhb.jpg

Edytowane przez yffea
  • Like 42