szydlos Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Po 20 dniach spotkałem drugi raz tą samą rybę. Trochę utyła i zjadła tego samego woblera, 4 zakręty poniżej miejsca gdzie spotkaliśmy się 1.01. Na jakiś miesiąc zmienię odcinek rzeki, jakoś niespecjalnie mam ochotę spotkać go 3 raz. tylko się cieszyć że ma się dobrze, Gratuluję Piotrek. Ja też łowiłem tą samą samiczkę ale rok po roku 4,5 cm urosła a masowo to bardzo sporo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Woda pośniegowa, bardzo zimna, zdecydowanie mała aktywność rybek. Udało się trafić czterdziestaka, czekamy aż będzie cieplej. Pozdrowienia 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz90 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia jest na YT filmik w ktorym Piotrek Piskorski tlumaczy ten polski fenomen nazwy "troc",- mysle ze warto go obejrzec sp Karol Zacharczyk niezaleznie od tego czy byl na fazie czy nie, zawsze powtarzal, ze do 50cm to pstrag a powyzej troc wiekszosc z nas gdy to slyszala mowila,- ach takie tam Karolowe gadanie,- mysle, ze Piotrek tlumaczy to na tym filmiku dosadnie Wielu moich kolegów ma identyczne podejście. W ten weekend rozmawiałem z kolega , który pracuje w ośrodku zarybieniowym ( czy bardziej badawczym - jak to tam zwał przy Uniwersytecie) na Islandii oni hodują pstrągi .Te pstrągi w 90% żyją morzu a tylko na chwile wchodzą do rzek. Ale trochę ich zostaje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti96 Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Dwa wypady dwie rybki 48 i 53, przyklejone ryby do dna nie zbyt chętne na brania ale dziesiątki kilometrów wychodzone. 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Taki ponad czterdziestaczek z dzisiaj. Cieszy potrójnie, bo pierwszy wyjęty w tym roku, pierwszy na casta i nowy model własnoręcznie wykonanego woblera. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzpo91 Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Pierwszy ,pięknie ubarwiony godny pokazania. 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek J Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność. Oczywiste jest, ze nie Wszystkie pstragi nazywane "potokowymi" to maja ale jest "pierwsze primum" : jak ma czerwone kropki to nie jest troc i tyle! To jest pstrag Jesli z jakis przyczyn owy pstrag splynal do morza by sobie pozerowac, wrocil do rzeki sobie pobzykac i sie tak spodobalo zeby zostac i po jakims czasie spowrotem wrocic do ubarwienia z kropkami to jak go zlowimy, nawet okaz to nie ma zadnej dyskusji. To nie jest troc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roipakaz Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Wczoraj, znalazłem zapomniany przez wielu odcinek, taki Pan tam zamieszkał. ???????? https://youtube.com/shorts/SCYtclV7nLQ?si=aVKCCB0N7lKjNivG Edytowane 30 Stycznia przez Roipakaz 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Takie dwie rybki wpadły na 2 w tym roku wypadzie,nad nową wodę. Obie 40-45 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bartosz311287 Opublikowano 3 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Nowe pb, wyskoczyła spod burtki.Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Tutaj odpowiedź na dwa powyższe posty. Oczywiście się śmieje, myślę że samiczka potoka [emoji6] w końcu ma czerwone kropeczki [emoji28] Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yffea Opublikowano 3 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Otwarcie sezonu na Dunacju....Tak się złożyło, że akurat tego dnia mogłem być na wodzie tylko do godziny 9 i mimo przejścia większego kawałka rzeki złowiłem tylko kilka rybek poniżej 40 cm. Jednak wyniki innych wędkarzy z późniejszych godzin tego dnia napawały optymizmem. Co najmniej 6 pstrągów dobrze ponad 50 cm i jeden blisko 70 cm!Mimo pewnych wątpliwości postanowiłem wybrać się kolejnego dnia nad wodę. Pogoda była zupełnie inna niż dzień wcześniej i przez cały dzień słońce się nie pokazało.Zacząłem od miejsca w którym poprzedniego dnia koledzy złowili co najmniej kilkanaście ryb. Dalej tam były. Sprawdziłem na jaką i jak prowadzoną przynętę najlepiej biorą. Tak jak poprzedniego dnia najlepiej sprawdził się X Zone Hot Shot Minnow 3.25" w kolorze Ghost Shad. Prowadzony na bardzo lekkiej główce. Wolno. Z nurtem. W toni.Złowiłem w ten sposób kilkanaście ryb tak do 40 cm. W doskonałej kondycji. Silne. Choć niezmiernie chude Szybka zmiana miejscówki na moją ulubioną. Ta sama przynęta, na tej samej główce, to samo prowadzenie. Pierwszy rzut nieco graślawy. Drugi rzut i potężne łupnięcie. Siedzi wielka ryba. Ponieważ zimowe pstrągi zawsze łowię delikatnie hol trwał długo.Plecionka Toray Saltline Super Light PE 0.4 (wytrzymałość 3.2 kg) do tego przypon z najlepszego fluorocarbonu - Seaguar Grandmax FX 0.205 mm (2.55 kg), agrafka Smith SP Snap BK rozmiar 00 i kijek Tsuri Trout Passion 6 lb do 8 gram.Nie byłem pewien czy uda wyjąć się tą rybę. Bardzo silna, w doskonałej kondycji, do tego głęboka woda i silny nurt. W końcu ryba ląduje w podbieraku. Szybkie foto i do wody.Wracam. Kolejny rzut. I od razu łupnięcie. Zacięcie i od razu wojna na wodzie. Kolejna potężna ryba! Patrzcie na wielkość jej ogona!Niesamowita moc!Wracam. Pierwszy rzut. Znów coś graślawie. Kolejny rzut i znów mega łupnięcie. Ręka mnie już boli, a tu kolejna wielka ryba. Jeszcze silniejsza od poprzednich. A może ja już nie miałem siły.... Po dobrych kilku minutach szybkie zdjęcie i kolejna ryba wraca do wody.Nie wiem co to się w ogóle wydarzyło.Gdzie teraz na ryby jechać.... 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolti Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Jak widzę takie fotki to wraca mnie wiara w Dunajec. Te wszystkie ryby (mniejsze , większe) na przynętę tej wielkości ? Pytam bo mam lek przed gumami tak dużymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Jak widzę takie fotki to wraca mnie wiara w Dunajec. Te wszystkie ryby (mniejsze , większe) na przynętę tej wielkości ? Pytam bo mam lek przed gumami tak dużymi.Gdzie to duża przynęta na pstrąga. Szczególnie zima.Tu masz pstrąga złowionego dzien wcześniej na 8.5 cm wolbera Smith Panish. Często lowie na woblery Smith Cherr Blood 9 cm, a czasem na np. Megabass GH 110. Jedyny minus to haki. Przy tej wielkości woblerach haki sa juz dużym problemem. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Kelt, który po chwili okazał się życiówką potoka ???? Edytowane 7 Lutego przez zandermafija*SpinnigistaWT 49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Też się pochwalę, styczniowy kropas, jak na razie największy w tym sezonie, pięknie ubarwiony, niestety troszkę brakło do "5" z przodu. Zdjęcie w ostrej mgle na drugim planie z wiadomych względów 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Krótka migawka z pstrągiem w roli głównej- https://vm.tiktok.com/ZNeoqK9UD/ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Drugi wyjazd nad piękny San i wlatuje nowa życiówka ???? gruby piękny Potok 56 cm połakomił się na białego Maggota od Mikado Total Fishing na główce 4,5 mm oprócz tego kabana spada dobra 50-siatka i drugi troszkę mniejszy ????takie rozpoczęcie to ja rozumie???? 49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Wszystkie wpisy na temat pstrąga tęczowego przeniosłem do nowego tematu:https://jerkbait.pl/topic/198048-t%C4%99cza-w-wodzie-wydzielone-z-pstr%C4%85gi-2025/ Dyskusję niezwiązaną z tematem pstrągów usunąłem. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Miałem nie wklejać zdjęć ale jakoś mało jest do ogladania, dzisiejsze 54 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego (edytowane) W ostatnią niedzlę było dużo trudniej. Temperatura wody spadła poniżej 1 stopnia i ryby stały się bardzo leniwe. Sporo spadów na woblera - Smith Panish 85. Do tego dwie ryby na Hot Shot Minnow od X Zone lures.Koło południa, kiedy świeciło słońce, rybki wyszły się grzać na płytką wodę i można je tam było złapać. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nikt tamtędy nie przeszedł .Jak chcecie zobaczyć krótkie filmiki z łowienia to są tutaj - https://www.tiktok.com/@fishing4u.pl?_t=ZN-8uFQwc6plBe&_r=1 Edytowane 26 Lutego przez yffea 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca Rybki z tamtego Tygodnia było kilka 40 + i jeden rodzynek 53 cm ✌️ 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 6 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca Pierwsza ryba w 2025 [emoji16] Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca Pierwszy potok w tym roku 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi