Skocz do zawartości
  • 0

Skiff Sup z napędem elektrycznym.

Fishnen

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przedłużka do rumpla nieco pomoże,możesz ją zrobić z różnych tworzyw formując odpowiednio, by nie mieć tego na wprost pleców. 

Też tak myślałem tylko niewiem jak?

Zacząłbym od przerobienia silnika tak żeby głowica (czy jak to się nazywa),

była niżej. 

post-59871-0-19641100-1735890679_thumb.jpg

Edytowane przez Fishnen

• 0

Widziałem jak gość miał do kajaka zamontowany elektryk za plecami, przerobił to na zasadzie sterociągu, na kolumnie miał zamontowane kolo do którego szły linki na jedną i na drugą stronę siedzenia, którymi sterował nogami za pomocą pedałów. Manetka była pod ręką na przedłużonych kablach... szkoda że nie zrobiłem fotki.

• 0

Z 25 lat temu w łódce miałem taki patent. Schematycznie masz narysowane. Jeśli zaakceptujesz odwrotne sterowanie to najprostsze do wykonania. Jedno mocowanie na burcie i masz manetkę przy ręce z prawej czy lewej do wyboru. Ja pływałem tak na ruskim salucie z fotelem w łódce. Na elektryku też nie ma ani prędkości, ani stresu więc się da na luzie tym manewrować.

post-72411-0-80033100-1735911739_thumb.png

• Like 1

• 0

Ta rura musiała by pracować jak dulka na zawiasie, bo inaczej by tym nie dało się sterować. Rumpel będzie się odchylał prawo / lewo przy sterowaniu. Ramie od silnika w zależności  o wychylenia zmienia długość stąd wszelkie ruchy. W tej rurze też jakieś łożysko ślizgowe minimum bo inaczej będzie hałasowało. Poza tym takie sterowanie przód / tył dziwaczne. Z lokomotywą na węgiel mi się kojarzy :)

Edit:

Przy ramieniu tylko 30cm i niepełnym wychyleniu 90 stopni masz już 25 cm odjazdu. To nie będzie wygodne sterowanie.

post-72411-0-06525200-1735942350_thumb.png

Edytowane przez darek63

• 0

Nie wiem jaką to cudo ma stabilność ale teoretycznie najłatwiej i najmniej inwazyjnie zrobić to następująco: dodać przedłużkę a fotel obrócić pod kontem 90 stopni na jedną z burt. W sumie to nawet nie musi być dokładnie 9 dych, może być coś do przodu. I wtedy lewą lub prawą rączką sobie kręcimy. Można by jeszcze trochę przesunąć silnik na pawęży na stronę ręki. Te parę centymetrów pewnie sporo da. Fotel też bym mniejszy zainstalował bo ten to kloc karpiowy. Zresztą ja tak pływam bokiem ustawiony na niewielkim pontonie 3m z prędkościami po 45km/h. Fakt mam cholernie stabilną gumę i obrotowe krzesło. Ale tu prawimy o "elektrycznych" prędkościach ;-)

A może właśnie, niewielki fotel obrotowy? Przemyśl :-)

• 0

Nie wiem jaką to cudo ma stabilność ale teoretycznie najłatwiej i najmniej inwazyjnie zrobić to następująco: dodać przedłużkę a fotel obrócić pod kątem 90 stopni na jedną z burt.

Skiff SUP ma bardzo dobrą stabilność, niejedna większa łódka może tej stabilności pozazdrościć.

Przedłużka do silnika na wprost może kolidować ze stojącymi wędkami w części bagażowej na rufie.

czyli rympel do sterowania silnikiem musi być na burcie.  

post-59871-0-32485500-1736003455_thumb.jpg

• 0

Ta rura musiałaby pracować jak dulka na zawiasie, 

To ma byc tak, tylko w miejscu steru będzie silnik, głowica sterowania silnikiem będzie przeniesiona na rupel,

czyli, przesuwamy rumpel do przodu, silnik skręca w prawo, do tyłu w lewo.

Na zdjęciu widać jak działa ten patent przy sterze. 

post-59871-0-23853000-1736004141_thumb.jpg

• 0

Robi się zewnętrzne przełączniki do biegów..... z przełącznikiem biegów pod ręką.

Ponieważ żeby tym sterować trzeba będzie pracować przód / tył, ... Też chętnie się dowiem z czystej ciekawostki.

Wszystko wyjdzie w praniu, jak mówiła moja babcia.

Sprawdzę czy będzie lepsza wersja przód tył tył czy na boki.

Jak poradzić sobie z przełącznikami biegów podpowiada kolega @korkoszek.

No i zdjęcie gdzie to będzie, widać ile jest miejsca na zamocowanie jednej, lub drugiej wersji.

Może jakaś inna wersja trzecia, czwarta itd. będzie lepsza. 

post-59871-0-45730000-1736149827_thumb.jpg

• 0

Amerykanie zawsze potrafili zrobić coś bzdurnego, często to opatentować i sprzedawać za worek dolarów naiwnym. Oni nawet lód Eskimosom są w stanie opchnąć za grubą kasę... 

Jeszcze co do tego sterowania. Jak miałem za mało mocy w silniku i myślałem o przedłużeniu rumpla żeby dupsko usadowić bliżej dziobu, w głowie roił mi się taki patent. Nigdy tego nie zrobiłem bo przedłużanie rumpla to dla mnie ślepa ulica, i nie był bym z tego zadowolony, więc wpadł silnik docelowy w którym nic nie trzeba przedłużać.

Natomiast o ile masz jakiś zaplecze to można rozważać zrobienie takiego przeniesienia z rumpla na rumpel  1:1 jak niżej na foto. Wtedy działa tak jak w oryginale bez przerabiania sterowania silnika. Przeniesienie napędu na rumpel oryginalny planowałem napędem HTD 5M. Są odpowiednie paski i koła alu do tego. Bardziej budżetowo może nawet ze złomu jakiś stary rozrząd od samochodu. Ale to wymaga już jakiegoś zaplecza maszyn / narzędzi ponad podstawowe. Trzeba osadzić piastę, dać łożysko osadzić koła i nieco bardziej zawikłane to jest. Jednak bez żadnych praktycznie udziwnień działało by to w prawidłową stronę i sterowało jak prawdziwy rumpel. Tyle że ja planowałem to przed fotelem. Czy tam będzie tyle miejsca aby tym komfortowo sterować z boku fotela do siebie nie mam pojęcia. Wiem , że tak tego raczej nie zrobisz, ale dla ciekawostki to napisałem. Kombinuj rób po swojemu tak żebyś był zadowolony.

post-72411-0-36104600-1736169675_thumb.png

• Like 1