Skocz do zawartości

Zbiornik Pilchowice

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z tym, że w przyszłym tygodniu w wspólnie z kolegą Tomkiem wybieramy się na parę dni na zbiornik zaporowy Pilchowice, mam pytanie do kolegów z forum:

-czy ktoś z was, cos łowi(połowił w tym roku) na tym zbiorniku???????

-interesuje mnie drapieżnik (sandacz)

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wieści

Pozdrawiam

Danek

Witam

Dwa dni na Pilchowicach wielkiej orki sandaczowej i w efekcie wielka kicha :angry: .

W czwartek, Tomek 3 krótkie sandacze a ja szczupaka 60 cm na patelni( kilkanaście pstryków karakanów), a pod wieczór przy skałkach na półce kilka okoni.

W piątek po nieprzespanej nocy z myszami{ kradły nam jedzenie}i lisami :unsure: dwa krótkie sandaczyki.

Ogólnie wielka kicha. Wiało i lało okrutnie.

Woda(opadająca-spuszczali) i krajobrazy piękne ,ale łodzie na przystani i domek za 60 zł ogromna porażka.

Szkoda, bo brakuje tam małego wkładu aby dopiąć warunki do krajobrazu .

Za to w środę cze ba się odkuć na sandaczach na Mietkowie lub Turawie (brakowało tych pstryków) :( :( .

Może kiedyś tam jeszcze wrócimy

<_<

To nie jest brak umiejętności wędkarskich. Na Pilichowicach trzeba trafić w odpowiedni czas i odpowiednie miejsce. Ten zbiornik już najlepszych zawodników uczył pokory i wyjeżdzali o kiju. A niekiedy jak się trafi to róg obfitości. Trzeba po prostu mieć szczęście.

To nie jest brak umiejętności wędkarskich. Na Pilichowicach trzeba trafić w odpowiedni czas i odpowiednie miejsce. Ten zbiornik już najlepszych zawodników uczył pokory i wyjeżdzali o kiju. A niekiedy jak się trafi to róg obfitości. Trzeba po prostu mieć szczęście.

albo najzwyczajniej w swiecie mieć kogos na miejscu. kogos kto sie zna na rzeczy i wody nie leje :mellow:

Na szczęście macie takiego kogoś B).Proponuje polowanie na metrówki nie wczesniej niż we wrześniu i nie płycej niż 10m.pozdrawiam ;)

Sandacz metrowy to by mnie interesowal B)

Kiedys tam bylem i oczywiscie nic nie zlowilem :lol: , ale urzeklo mnie to miejsce. Szczególnie jak na patelni ryba uciekala, to sie robil taki zwielokrotniony trzask!

tomzoo

Dzięki za zaproszenie na metrowe sandacze-tylko one mnie interesują jako gatunek (w życiu swoim złowiłem tylko dwa 103 cm i 105 cm, ale nie na zbiorniku zaporowym) na pewno się przypomnę we wrześniu i się spotkamy nad wodą.

O ile zaproszenie z twojej strony będzie aktualne.

Pozdrawiem :D

noooo...z tymi metrówkami to nie takie hop-siup,trochę ich jest,alo osobiście nie miałem przyjemności.mój max z pilchów 89 :wacko: ,ale większe widziałem.Szansa na takiego lorbasa jes w pierwszych dniach czerwca i na jesiennym przesileniu w innych okresach tylko trupek.Pilchy przeżyły już swój renesans,teraz to już zwykły zbiornik z sandaczowymi resztkami :wacko: .pozdro

ps;strasznie łakne jakichkolwiek wieści z parsęty i regi(jadę tam 14-24lip)może coś słyszeliście :unsure: ????

albo najzwyczajniej w swiecie mieć kogos na miejscu. kogos kto sie zna na rzeczy i wody nie leje :mellow:

dokładnie :lol:

Może spigot@ ma rację z tym powiadamiaczem na miejscu. Być może.

Znam kilka sandaczowców z kraju, którzy złowili już sztuki po 0,9 metra i oni znają nie tylko zbiorniki ale nawet dołki i górki na nich. Co prawda nie znam ludzi łowiących metrowe sandacze czy jak przedmówca ponad metrowe, którzy wypytywali by się w internecie gdzie i kiedy takie sztuki biorą na wędkę.... :lol: :lol: :lol:

pozdraiam

P.s. patrz oficjalny rekord Polski sandacza :huh:

Thymallus

Nie dla wszystkich zgłaszanie pięknych dużych ryb do gazet sprawia przyjemność.

Zresztą wiele informacji o łowisku, w którym się ją złapało należy podać :angry: .

A z doświadczenia wiem, jaką nagonkę ludzi na łowisko potrafi zrobić artykuł, bądź zgłoszenie rekordowej ryby do znanej gazety.

Wielu moich bardzo dobrych i znanych kolegów z Wrocławia łowi piękne ryby i też nie zgłaszają ich do gazet bo nie robi im to żadnej przyjemnośći( wystarczą foty).

A jeśli chodzi o sandacze, o których piszesz -zostały złapane 6 lata temu na Odrze- dla uściślenia miejsca skoro cię to interesuje, to Tarchalice i poniżej ( ryby trafiły powrotem do wody w związku z tym, że nie jadam i są niejadlne)

Zbiorniki zaporowe przeżywają dziennie wielką presję wędkarską, stąd namierzenie i złowienie osobnika tej wielkości jest możliwe jedynie w pierwszych dniach czerwca, kiedy stoją jeszcze na gniazdach i ładują we wszystko, co w ich polu widzenia się znajduje, no i pozostaje późna jesień powiedziałbym nawet bożonarodzeniowa.

:)No tak!!zapomniałem o @spigocie aka maliniaku,ten łobuz przekłuwa wszystkie ryby na pilchach!!nic dziwnego że nie biorą skoro dostają po łbach @spigotowymi główkami przynajmniej 2 razy w tygodniu :lol: ,@danek ,słyszałem z wiarygodnych zródeł o 10kg i większych z Wałów śl. to chyba twoje rewiry. pozdrawiam wszystkich a szczególnie sceptyków i niedowiarków ;)

• Like 1

tomzoo

Ja tam nie łowię, nie interesują mnie łowiska przy elektrowniach, gdzie siedzi mnóstwo kłusowi i pod samą zaporą łowią :angry: medalowe ryby zgłaszane potem do gazet.(kocham zbiorniki zaporowe i te pstryki :mellow: :mellow: )

Ale coś w tym prawdy jest, są tam też ładne sumy, sandacze,brzany i trocie,( dla niedowiarków powtarzam jeszcze raz TROCIE)

Dla wytrawnych łowców proponuję odcinek Odry przed Wałami Śląskimi na piękna stara Odrę z zalanymi główkami i kamiennymi półkami w których kryją sie naprawdę ładne ryby (najlepiej z łodzi).

Jutro odpalam wrotki ma Mietkowie (dzisiaj nie wypaliło-malowanie)

Ach te żony :unsure:

No tak ,zapomniałem o @spigocie aka maliniaku,nic dziwnego że nie gryzą skoro dostają po łbach @spigotowymi główkami przynajmniej 2 razy w tygodniu.Pływa ci taki napaleniec po pilchach ze 100 konnym silnikiem i ekranem echa większyn niż mój monitor,to wszystkie sandacze spie..... w górę bobrem do bukówki :lol: :lol: .@Danek,słyszałem o 10kg i większych z twoich rewirów(uraz).Pozdrowionka dla wszystkich,a szczególnia niedowiarków i sceptyków ;)

Dokładnie od Urazu do Zapory przy Elekrtowni, po drodze można wstąpić na żwironię Prężyce ( okonie )