Skocz do zawartości

Zbiornik Pilchowice

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę odgrzeję kotleta, ale wybieram się na 3 doby na pilchowice (i to mój pierwszy wypad nad tą wodę) szukam jakąś mapę batymetryczną ale nic nie znalazłem, jeśli ktoś coś ma to bardzo proszę tu lub na @ lukas.wawrzynowicz@gmail.com ewentualnie o jakieś sugestię gdzie warto próbować za sandaczem z łodzi?

Pozdrawiam Łukasz.

• 1 miesiąc temu...

nikt nic nie pisze co sie dzieje nad ta woda

Bylem w srode na mojej ulubionej zaporowce

cos mnie tchnelo zeby odwiedzic sandacze w ciagu tygodnia 

rybki braly ale do dodziny 11 pozniej jak by znikly

udalo sie zlapac 7 maluchow 2 okolo wymiarowe i 2 okolo 65cm

bran bylo sporo ale strasznie delikatne

wszystko na gumy 5cali

dzisiejszy wypad bardzo marny zero kontaktu z rybą. duży stan wody w zbiorniku na echosondzie  bezrybie jakich mało ale nie poddajemy się :) " patelnia" obłowiona oraz dopływ Bobru.   nie wiem gdzie  szukać

jutro kolejny wypad.

kolego

wszystko na gumy 5cali

jakiś szczególny kolor miałeś bo u mnie bardzo kapryśne były i cała szatę kolorów próbowałem i nic.

gdzie łowiłeś bliżej tamy czy bardziej przy "patelni" lub na zwężeniu przed "patelnia"  prosił bym o radę.

pozdrawiam

dzisiejszy wypad bardzo marny zero kontaktu z rybą. duży stan wody w zbiorniku na echosondzie  bezrybie jakich mało ale nie poddajemy się :) " patelnia" obłowiona oraz dopływ Bobru.   nie wiem gdzie  szukać

jutro kolejny wypad.

kolego

jakiś szczególny kolor miałeś bo u mnie bardzo kapryśne były i cała szatę kolorów próbowałem i nic.

gdzie łowiłeś bliżej tamy czy bardziej przy "patelni" lub na zwężeniu przed "patelnia"  prosił bym o radę.

pozdrawiam

Nie sprawia Ci frajdy dochodzenie własną ścieżką do sukcesów?

Przecież to najpiękniejsze w wędkarstwie. Pozbawiasz się połowy przyjemności czekając na gotowy przepis.

• Like 1

oj nie każdy ma takie aspirację i woli dojść do celu z pomocą a nie kombinować latami.

to nie sadzawka 10mx10m że mogę sobie eksperymenty urządzać co tydzień nie mam tyle czasu. a to mój początek z tą wodą więc chciałbym czegoś o niej się dowiedzieć.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

Prace modernizacyjne na lata 2022-2023 .Zbiornik zostanie opróżniony,zaplanowano modernizację kaskady,zasuw turbin,zasów upustów dennych i kilku mniejszych elementów jak barierki na koronie zapory.Na czas modernizacji obiekt będzie zamknięty dla ruch turystycznego.Smutna wiadomość zwłaszcza dla nas ,wędkarzy☹️

Nie mogę sobie tego wyobrazić.

Ciekawe co z Bobrem poniżej. Osady pójdą w rzekę czy raczej zostaną? Ryby zejdą czy zostaną? A może zostaną odłowione do wody "tymczasowej"...

Na rybach byłem tam może że 2 razy a każdego roku minimum 3 razy odwiedzam zaporę. Teraz pewnie też choć niby drogi mają być zamknięte ale dojść na pewno.soe da.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

I dla ryb

Jakich ryb?

Z danych dostępnych na pzw jgora wynika, że do WSZYSTKICH(!) zbiorników zaporowych okręgu w ostatnich 5 latach trafiło 60kg sandacza. Pogłowie okonia ma się nijak do lat poprzednich.Autochtoni beretują wszystko.

Zastanawia mnie Bóbr poniżej. Przecież teraz woda idzie z tych samych spustów z który będzie szła podczas spuszczania. Zakładam, że jest szansa zrobić to z głową, wtedy szkody będą niewielkie. Tylko czy ktoś robieniem tego z głową będzie zainteresowany.

• Like 1

Pewnie spotka tę wodę taki sam los, jak woda o nazwie Dratów na pojezierzu łęczyńsko-włodawskim. Woda została spuszczona, sandacz sprzedany przez robotników remontujących zbiornik za grosze do okolicznych restauracji, sklepów i innych kormoranów. I PZW laskę wbiło w to, co tam się działo.

• 4 tygodnie później...