Skocz do zawartości

Jezioro Gigantów - Ullíbarri-Gamboa

Warciany

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co w tym śmiesznego.

Podróż jest znacznie dłuższa niż 3 godziny lotu.

W samolocie jedzenie nie jest zbyt dobre, za to w Hiszpanii bardzo fajne. Warto się zatrzymać w miejscowej knajpie i zjeść coś lokalnego.

Edytowane przez korol
  • Like 1

Po mojemu to jest trochę połączenie dobrego biznesu z ochroną przed nadmierną presją .Jeżeli każdy mógłby się tam wmontować ze swoim kajaczkiem to patrząc na to jak bardzo jest to znane miejsce i ilu było by chętnych to czarno to widzę .Ale policzmy to tak na miękko tylko 8  Hiszpanów bo maja na miejscu ,7 francuzów bo trochę mają dalej do tego 6 Holendrów 5 Niemców 4 Polaków  i już mamy 32 kajaki na dzień .A to tylko wersja mini .Obawiam się że jeziorem gigantów było by to miejsce tylko dwa trzy lata .Nie ma wody której nie da się przełowić a już na pewno jeziora które ma swój ograniczony zasób .Widziałem już parę miejsc na świecie które miały być nie do przełowienia a jednak się udało .

Czy ja wiem czy to jest znane miejsce? Generalnie można tam złowić okonia 50+ jak ma się szczęście i co z tego? Takie okonie można złowić w Holandii, Szwecji, Niemczech. Okonie 40+ mozna łowic regularnie w Polsce na niektórych łowiskach. Hiszpanie razcej mało się takim łowiskiem podniecają. Patrząc na mapę widać, że wypozyczalni kajaków jest tam sporo, chyba nie ma problemu, żeby popływac na swoim. Domyslam się, ze wszelkie regulacje dotyczace tej wody maja tylko i wyłącznie chronic ją jako zbiornik wody pitnej, na 100% Hiszpanie nie przejmują się liczebnością gatunków obcych w tej wodzie. Pamiętajmy, okoń jest gatunkiem obcym w Hiszpanii. Jedyna ochrona jaka tutaj jest to ochrona własnego biznesu przed konkurencją.

Edytowane przez brzoza
  • Like 2

Znam osobiście 2 kozaków( całkiem nieźle łowią sandacze i okonie na Mazowszu ) co pojechali na to łowisko przez biuro w tamtym roku . Wybulili łącznie na wszystko po 7 koła na głowę i jeden złowił okonia 41 cm a drugi prawie się utopił i był na minus bo na dno poszedł fajny kij i telefon. Mówili że pogoda .........Też jak oni naoglądałem się filmów celebryckich na YT lecz za te pieniądze mam dwie dobre Szwecje z podobnymi okoniami i sandaczami . A jeżeli ktoś lubi odkrywać nowe lądy to może być fajnie.

• Like 2

Na tych okoniach nie byłem, i w sumie jakoś super mnie nie interesują, wolę łowić w Hiszpanii co innego, w innych rejonach.
Ale sam kraj ma do zaoferowania na prawdę dużo, zwłaszcza, gdy ktoś lubi zwiedzać. Pod tym kątem Szwecja będzie pobita wiele razy.

To z ostatniego wyjazdu.
W dzień łowiliśmy ryby, wieczorem i w nocy zwiedzaliśmy. Ostatni dzień tylko zwiedzanie.

post-57267-0-86578300-1736363227_thumb.jpgpost-57267-0-99851700-1736363245_thumb.jpg
post-57267-0-98875100-1736363260_thumb.jpgpost-57267-0-83155600-1736363276_thumb.jpg

• Like 6

Znam osobiście 2 kozaków( całkiem nieźle łowią sandacze i okonie na Mazowszu ) co pojechali na to łowisko przez biuro w tamtym roku . Wybulili łącznie na wszystko po 7 koła na głowę i jeden złowił okonia 41 cm a drugi prawie się utopił i był na minus bo na dno poszedł fajny kij i telefon. Mówili że pogoda .........Też jak oni naoglądałem się filmów celebryckich na YT lecz za te pieniądze mam dwie dobre Szwecje z podobnymi okoniami i sandaczami . A jeżeli ktoś lubi odkrywać nowe lądy to może być fajnie.

Tak sie właśnie robi w Polsce biznes, bo ciemny lud nie zna języków, wiec nie potrafi sobie znaleźć sam informacji i wyrobic opinii.  Firma organizujaca takie wyprawy zaprosi na ryby kilku jutuberów z zasięgami, oczywiscie oni pokażą film tylko wtedy jak połowią i biznes sie kręci.

• Like 1

Podałem link, ale widzę że mało kto się z nim zapoznał.

Jeśli chodzi o własny środek pływający. Cytaty ze strony:

Witam, za każdym razem, gdy umieszczasz łódź na wodach zakażonych małżami zebry, musisz ją zdezynfekować. Musisz również zarejestrować swoją łódź w CHE. Jeśli tego nie zrobisz i zostaniesz złapany, grzywna jest dość znaczna.

Pływadło jest dozwolone w tym zbiorniku, ale trzeba ją zarejestrować w CHE, a także zatwierdzić w departamencie środowiska Kraju Basków (co jest mało prawdopodobne). To ostatnia rzecz, którą nam wyjaśniono, oprócz konieczności rejestracji, musisz zdezynfekować pływadło w jednym z ustalonych punktów na zbiorniku.

Najlepszą opcją jest więc wypożyczenie kajaka...

Czyli jak napisałem wcześniej wracamy do perchzilla po kajak albo z brzegu. 

Podałem link, ale widzę że mało kto się z nim zapoznał.

Jeśli chodzi o własny środek pływający. Cytaty ze strony:

Czyli jak napisałem wcześniej wracamy do perchzilla po kajak albo z brzegu. 

A dlaczego do perchzilla? Wypozyczalni kajaków jest tam na pęczki.

Cześć.

Sporo miejscowych wędkuje z brzegu w woderach. Łowią coś ala boczny trok z dużym bociązeniem, albo na muchę klasycznie za szczupakiem. Woda fajna trudna i kapryśna. Pogoda ma ogromne znaczenie, szczególnie wiatr jeśli chodzi o kajaki. Jeżeli kajak to echo z Live. Wyjazd prywatny bez pośredników do bazy Perchzilla.

Pozdrawiam.

• Like 4

Cześć.

Sporo miejscowych wędkuje z brzegu w woderach. Łowią coś ala boczny trok z dużym bociązeniem, albo na muchę klasycznie za szczupakiem. Woda fajna trudna i kapryśna. Pogoda ma ogromne znaczenie, szczególnie wiatr jeśli chodzi o kajaki. Jeżeli kajak to echo z Live. Wyjazd prywatny bez pośredników do bazy Perchzilla.

Pozdrawiam.

I to jest konkret...

• Like 1

Popisałem trochę z Hiszpanami z jednej wypozyczalni kajaków,

Wypozyczenie kajaka z echosondą 65 euro/dzień. Taniej jeśli wykupi się u nich posiłki, zakwaterowanie. Za cały tydzień: kajak z echo, zakwaterowanie, posiłki, kolacja, przewodnik (chyba jeden dzień tylko), załatwienie licencji i transfery z lotniska około 1000 euro.

Edytowane przez Warciany
  • Like 6

Popisałem trochę z Hiszpanami z jednej wypozyczalni kajaków,

Wypozyczenie kajaka z echosondą 65 euro/dzień. Taniej jeśli wykupi się u nich posiłki, zakwaterowanie. Za cały tydzień: kajak z echo, zakwaterowanie, posiłki, kolacja, przewodnik (chyba jeden dzień tylko), załatwienie licencji i transfery z lotniska około 1000 euro.

Niedrogo, tym bardziej że euro ostatnio słabiutkie.

Czy raczej normalna, tanio to też nie jest. Polskie firmy dołożą swoją marżę w zasadzie za nic to wtedy jest drogo.

Nie rozumiem skąd u Was taki ból dupy przecież nikt nie karze wam korzystać z usług tych firm. Można przecież na własną rękę zorganizować sobie wycieczkę do Hiszpanii.Poza tym pewnie niewielu z Was nie słyszało by o istnieniu tego czy podobnych jezior, gdyby nie Ci celebryci na których tak psy wieszacie.

• Like 3

Nie rozumiem skąd u Was taki ból dupy przecież nikt nie karze wam korzystać z usług tych firm. Można przecież na własną rękę zorganizować sobie wycieczkę do Hiszpanii.Poza tym pewnie niewielu z Was nie słyszało by o istnieniu tego czy podobnych jezior, gdyby nie Ci celebryci na których tak psy wieszacie.

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Watek jest właśnie po to aby ci, którzy chcą zorganizowali sobie wyjazd samemu. 

Z tymi celebrytami to przsadziłeś grubo. Filmy z jeziora gigantów sa dla nich tylko nabijaczem wyświetleń, niczym więcej. Przecież nikt z tych celebrytów nigdy nie powiedział jakie to łowisko.

• Like 1

Czy raczej normalna, tanio to też nie jest. Polskie firmy dołożą swoją marżę w zasadzie za nic to wtedy jest drogo.

Nie rozumiem tekstu ..."za nic"?

Ano właśnie za to że nie muszę szukać na hiszpańskich stronach wypożyczalni, przewodników itp.

Dzwonie do biuro mówię kiedy chcę jechać, gdzie chcę jechać i oni wszystko ogarniają. Dostaję bilet na maila, na lotnisku czeka ktoś z bazy i niczym się nie muszę martwić.

Chcę tylko niektórych uświadomić, że takie firmy prowadzą działalność gospodarczą, a więc ich celem jest osiągnięcie zysku. Jeśli chcecie żeby to zrobili bezkosztowo to byście musieli chyba jaką fundację znaleźć haha

Prościej się już chyba nie da;)

• Like 9

Dodatkowo nie muszą wcale dawać marży na usługi które kupują. Po prostu dostają extra rabat i to jest często ich jedyny zysk. Kilkakrotnie sprawdzałem ceny dla mnie i przez biuro podróży z tym że naprawdę dobre. I co? Nigdy nie udało mi się zorganizować tego taniej. Nie zawsze tak jest ale często. Sugerowałbym sprawdzić i dobrze policzyć.

Dodatkowo nie muszą wcale dawać marży na usługi które kupują. Po prostu dostają extra rabat i to jest często ich jedyny zysk. Kilkakrotnie sprawdzałem ceny dla mnie i przez biuro podróży z tym że naprawdę dobre. I co? Nigdy nie udało mi się zorganizować tego taniej. Nie zawsze tak jest ale często. Sugerowałbym sprawdzić i dobrze policzyć.

No to ile kosztuje taki wyjazd przez polskie biuro na ten moment?

Nikt tutaj nie jest przeciwko temu, żeby ktoś zarobił ale nikt też nie ma obowiązku jechać na wyprawę przez dane biuro. Napiszę to jeszcze raz - wątek jest dla tych, którzy chca pojechac na własną rękę, czy się komuś to podoba czy nie.

Wiadomo, że jak ktoś nie zna języka i jest mało obrotny to nie ma innego wyjścia jak jechać przez polskie biuro ale takie osoby nie muszą tracić swojego czasu i tutaj zaglądać.

• Like 2

Pierwsza z brzegu oferta 7 noclegów, trzy posiłki dziennie, licencje, ubezpieczenie, przewodnik przez cały tydzień, kajak z echo, transfer z i na lotnisko cena około 5500. I mam wszystko w du... nie muszę dziadować bo obrotny jestem

No i dokładnie to samo masz 1.5k taniej - też pierwsza z brzegu oferta