Skocz do zawartości

Ideał niedościgniony

WojtekCIN

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Mieliście kiedyś tak że żałowaliście pozbycia się wędki? Myślałem że w panującej sytuacji sprzętowej i dostępu do wielu świetnych konstrukcji coś takiego nie ma prawa bytu, ale jednak się zdarzyło.

Kilka lat temu, w przypływie pomroczności sprzedałem StC Legend Xtreme LXS76MF2. Kij moim zdaniem idealny pod względem akcji i właściwości użytkowych. Z racji tego, że jest to seria już nieprodukowana, szukam odpowiednika do uzbrojenia, który mógłby mi zastąpić xtremkę. Zwracam się do Was, drodzy jerkbaitowicze, z prośbą o pomoc w doborze blanku.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Parametry:

2 składy, 2.30 długość, wyrzut tak jak xtreme czyli i wirówka 1 poleciała daleko i Keitech 4.5” na 21-22 g bez problemu. Po drodze woblery boleniowe i cykady. Blank ma być szybki z gadającym szczytem, dolnik mocny ale jednocześnie wędka pracuje pod rybą cała. Xtreme mimo opisu 5-18 i 12 lb miała to wszystko o czym piszę wyżej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

Odzyskałem, nie tak dawno, Lamiglasa X86MTS. Swego czasu mój podstawowy oręż na większość gatunków. Bardzo żałowałem, że sprzedałem.

A teraz? Czeka na swój czas.

Potwierdzam, uniwersalny kij do wszystkiego o na wszystko... oczywiście nie mówimy o drobiu...

2 składy, 2.30 długość, wyrzut tak jak xtreme czyli i wirówka 1 poleciała daleko i Keitech 4.5” na 21-22 g bez problemu. Po drodze woblery boleniowe i cykady. Blank ma być szybki z gadającym szczytem, dolnik mocny ale jednocześnie wędka pracuje pod rybą cała. 

Szukając czegoś podobnego, w innej co prawda długości, wsparłem krajowych wytwórców, postawiłem na Vegter Boron 15lb i nie żałuję. Kilka udanych holi zaliczone.

Długość do wyboru, według uznania i potrzeb.

Wirówką 1 nie rzucałem.

• Like 3

W podobnie głupi sposób sprzedałem brązowego avida inshore 70MLF (kupionego od Waldka @poppera). Co to był za kij. okonie, szczupaki, sandacze, wszystko do 21 gram ogarniał jak złoto. 

@WojtekCIN, a STC nie ma już w ofercie w ogóle kijów w wariancie 76mf2? 

• Like 1

W podobnie głupi sposób sprzedałem brązowego avida inshore 70MLF (kupionego od Waldka @poppera). Co to był za kij. okonie, szczupaki, sandacze, wszystko do 21 gram ogarniał jak złoto.

@WojtekCIN, a STC nie ma już w ofercie w ogóle kijów w wariancie 76mf2?

Mają teraz te rayfiny ale chyba nie je moja bajka

StC Legend Xtreme LXS76MF2

swoją drogą, gdyby to był 76MLXF2  ( i tak, mam dwa !)  - to bym Ci polecił bo swego czasu miałem kręćka nad szukaniem analogów zarówno dwu jak i jednoczęściowych.

Natomiast, "emka" o której piszesz to była chyba jedyna elitka która mi się NIE podobała. Mam nadzieję, że nie mylę jej z innym modelem, ale zapamietałem ją jako blank z fatalnym ugięciem i chyba ze 3 flat -spotami (ze dwa na szczytówce i jeden na dolniku ).  Co w sumie użytkowo  - jak widać po Twoim wpisie - jej nie dyskwalifikuje.  

kurde, dobre pytanie.... zielonej elitce jeśli pamięć nie myli. Chciałem kupić od Kolegi z forum, umówiliśmy się na parkingu koło jakiegoś McDonalda zdaje się ale jak zobaczyłem ugięcie to odpusciłem. Teraz się zastanawiam czy nie mylę tego z jakąć Deltą Talona ale chyba nie bo długość była na pewno 7'6 a Delty były 7'4" a poza tym była to fast a nie extra-fast... więc chyba jednak elitka

Ale wtedy nie było aż taki różnić między (zielonymi) elitkami a (szmaragdowymi) extremkami - extremki miały trochę subtelniejsze, głębiej uginające się szczytówki

Żałuję do dziś że sprzedałem Fenwicka Aetos, dziś nie do kupienia.

Ale kilka dni temu odebrałem z pracowni 2 kije na zapas, tylko po to żeby na wszelki wypadek jakby się złamał...

Kołowrotki też kolekcjonuję na zapas, sprawdzone modele certate 2016 i twin power 2020.  :D

• Like 1

kurde, dobre pytanie.... zielonej elitce jeśli pamięć nie myli. Chciałem kupić od Kolegi z forum, umówiliśmy się na parkingu koło jakiegoś McDonalda zdaje się ale jak zobaczyłem ugięcie to odpusciłem. Teraz się zastanawiam czy nie mylę tego z jakąć Deltą Talona ale chyba nie bo długość była na pewno 7'6 a Delty były 7'4" a poza tym była to fast a nie extra-fast... więc chyba jednak elitka

Ale wtedy nie było aż taki różnić między (zielonymi) elitkami a (szmaragdowymi) extremkami - extremki miały trochę subtelniejsze, głębiej uginające się szczytówki

To nie mogła być xtremka. Miała wzorowe ugięcie.

Każdy chce zjeść ciastko i mieć ciastko a to nie jest do pogodzenia. Wyobrażacie sobie mieć swoje wszystkie wędki jakimi łowiliście ? Oprócz natury kolekcjonerskiej nie widzę innych uzasadnionych ku temu powodów aby tak zagracać przestrzeń wokół siebie.Czasami każdy popełnia błąd i puści w obieg jakiś rarytas, ale podyktowane jest to jedynie znudzeniem się swoją "zabawką", widać nastała jej pora i trzeba iść dalej po nowe przygody.

Zresztą co tu dużo mówić - gdybym miał ukarać jakiegoś wędkarza, którego nie lubię to zastanowiłbym się właśnie nad kazaniem mu łowić do końca życia jedną "ukochaną" wędką .

• Like 1

Każdy chce zjeść ciastko i mieć ciastko a to nie jest do pogodzenia. Wyobrażacie sobie mieć swoje wszystkie wędki jakimi łowiliście ? Oprócz natury kolekcjonerskiej nie widzę innych uzasadnionych ku temu powodów aby tak zagracać przestrzeń wokół siebie.Czasami każdy popełnia błąd i puści w obieg jakiś rarytas, ale podyktowane jest to jedynie znudzeniem się swoją "zabawką", widać nastała jej pora i trzeba iść dalej po nowe przygody.

Zresztą co tu dużo mówić - gdybym miał ukarać jakiegoś wędkarza, którego nie lubię to zastanowiłbym się właśnie nad kazaniem mu łowić do końca życia jedną "ukochaną" wędką .

Heh, a ja gdybym miał zabrać na bezludną wyspę tylko jeden to właśnie byłaby ta xtremka

• Like 1