Skocz do zawartości

Czy to możliwe żeby nowa wędka była naprawiana?

Nizdęb

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Diaflexa 3.0 10-50, po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że ok. 1/3 części szczytowej ma inny kolor niż cała reszta szczytówki i dolnik. Pod palcem ani wzrokowo nie czuć pogrubienia ale dolna część szczytówki koloru czarnego jakby spiralnie nachodzi na tą półprzeźroczystą część szczytową.

Pytanie czy to może być objaw naprawiania wędki, złego wykończenia czy ten model tak ma?

Hehe, nie.

Mało tego, na wszystkich zdjęciach jest 10 przelotek a u mnie 9! Aczkolwiek znalazłem tylko zdjęcia katalogowe a ono opisuje trzy modele.

Ma ktoś ten kij lub może to sprawdzić?

Znalazłem bardziej szczegółowy opis kija i jednak ma 9 przelotek.

Dodam jeszcze filmik zrobiony na szybko.

http://youtu.be/maH2bZfN1b0

Edytowane przez Nizdęb

Nie musisz się martwić, to oplot wzmacniający, który trzyma całą wiązkę włókien. Przy mniejszej średnicy maleje niebezpieczeństwo rozwarstwienia wzdłużnego, oplot kończy się zapewne w optymalnym miejscu. Myślę, że inżynierowie w Shimano wiedzą co robią.

PS Zobacz włókna pod silną lupą powiększającą :) .

Edytowane przez RBTS

Jest to praktyka często spotykana w ekonomicznych kijach , pozwalająca łatwo uzyskać efekt czułej szczytówki . Prepreg jest maksymalnie  nieskomplikowany . Oprócz tego , jest to gwarancja częstej zmiany wędki , co jest takie prorynkowe  :) . Musiałeś to kupić , czy chciałeś ?

Łów ryby i się nie przejmuj; kij klasy ekonomicznej, we współczesnych realiach ekonomicznych kupiony, nie może być inaczej  :)  Na pocieszenie zobacz sobie wpisy kolegów, którzy mają np. kołowrotki za cenę dużo, dużo wyższą i ciągle sami w nich coś poprawiają, a tam ciągle coś rzęzi  :rolleyes:

• Like 1

Łów ryby i się nie przejmuj; kij klasy ekonomicznej, we współczesnych realiach ekonomicznych kupiony, nie może być inaczej  :)  Na pocieszenie zobacz sobie wpisy kolegów, którzy mają np. kołowrotki za cenę dużo, dużo wyższą i ciągle sami w nich coś poprawiają, a tam ciągle coś rzęzi  :rolleyes:

Tomaszu- nie pisz tak,bo zaraz dostaniesz odpowiedź że w tych drogich można poprawić,a w tanich już nie -trzeba zgnoić producenta ........ :rolleyes:

Jest to praktyka często spotykana w ekonomicznych kijach , pozwalająca łatwo uzyskać efekt czułej szczytówki . Prepreg jest maksymalnie  nieskomplikowany . Oprócz tego , jest to gwarancja częstej zmiany wędki , co jest takie prorynkowe  :) . Musiałeś to kupić , czy chciałeś ?

Chciałem, kupiłem po tym jak kilka razy połowiłem kijem kolegi. Inna sprawa że potrzebuję takiego kija kilka razy w roku. Teraz ceny na niego są ok. 50% niższe niż on zapłacił. 

W weekend oglądałem jego chyba dwuletni egzemplarz i jest identyczny, poza tym przy okazji w sklepie też zwróciłem uwagę na inne egzemplarze, to samo.

Generalnie dłuższe Diaflexy tak mają a przy dzisiejszych cenach dokupiłem jeszcze dwa inne, wklejkę okoniową i Light Spina 2.7/8-24.

Ja lubię częste zmiany, może to dobrze jak będzie pretekst, a tak poważnie to poćwiczę na tych Diaflexach, Shimanach i Dragonach bo od kwietnia mam ich już 9 szt. potem sprzedam wszystko i zamienię na coś lepszego, najpierw muszę wiedzieć czego chcę. Tak mi doradzono w jednym z pierwszych tematów jaki tu założyłem, kiedy chciałem na raz kupić kilka Avidów czy Legendów bez wiedzy czego potrzebuję.

Edytowane przez Nizdęb