Friko Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Wszedłem w posiadanie najnowszego wypustu North Fork Composites czyli tytułowego "Carbon Air": MB 725-1(X-Ray LMX) C6O2 “Epitome” – Northfork Composites ... a ponieważ blank rzeczywiście trochę odbiega od tego widziałem do tej pory to pomyślałem sobie, że skorzystam z okazji żeby dowiedzieć się czy są już może na forum jacyś użytkownicy tego modelu i zapytać o wrażenia z użytkowania w warunkach łowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 15 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Podeślij zdjęcia ugięcia tego blanku i wrażenia na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Będzie na pewno więcej o tym blanku na forum ale dopiero jak obłowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Paweł - po łódzku mówiąc, Scheibler jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Wędka na blanku obłowiona więc chyba mi pierwszemu przypadnie w udziale napisać kilka słów. Ale na początek zdjęcia ugięcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Wędkę obławiałem na wodzie stojącej, z łódki, łowisko o głębokości 5-7 metrów. Wyjechała ponad setka ryb, głównie średnie sandaczyki i sumki więc coś tam mogę powiedzieć.Przyznam że jak przyszedł blank to doświadczyłem czegoś na kształt dysonansu poznawczego. Na forum NFC blank zbiera same 'ochy' i 'achy' - że to perłka, że "gamechanger" że to praktycznie najczulszy blank na świecie. Poprzeczka oczekiwań była zatem zawieszona bardzo wysoko. Tymczasem przyszedł blank, który faktycznie był lekki jak na swoją długość i moc ( 46 g / 7'2" ) i szybki ale też dosyć krzywy no i ta zbieżność..... otóż blank był zbieżny dwustronnie, tj. największą średnicę miał mniej więcej w 2/3 długości od dołu i zwężał się zarówno w stronę szczytówki jak i dolnika...oczywiście na dolniku różnice w średnicach nieduże no ale przyznam tak długo jak bawię się blankami to czegoś takiego nie widziałem. I to nie jest błąd przy produkcji danego egzemplarza - ten model jest po prostu z jakiś względów tak zaprojektowany, co potwierdzają pomiary wykonywane przez innych użytkowników.@Yglo ubrał wędkę na wypasie - poszły Fuji Sic Slim w tytanowych ramkach od #20 do #4, uchwyt z woven graphite wykanczany z obu stron piercieniami bez żadnych fore/rear gripów żeby było lżej, oczywiście split-grip i carbonowy butt. Całość na gotowo pokazuje 89 gr co jak na kij tej długości i c.w. jest moi zdaniem super wynikiem. Na łowisku porównywałem go z jerkbaitowym 69MHXF ale o tych testach napiszę pod artykułem o blankach rocznicowych jerkbaita.Tutaj ograniczę się do tego jak i czym łowiłem. Kołowrotek Shimano TP 4000, plecionka x4 PE 1.5 więc dosyć grubo. dołem: smukłe gumki 4' na główkach 10gr, środkiem shady 4" na głowkach 15-18gr, koguty 23g, górą shad 5" na główce 30g. Tą rozpiętość przynęt zestaw obsługiwał w komforcie rzutowym i czuciowym, oczywiście na lekko łowiłem jak była prawie flauta a na ciężko jak wiało 5m/s. Próbowałem też twichować większymi woblerami i było bardzo dobrze - szczytówka się nie poddaje więc prowadzenie jest przyjemne, jak komuś nie przeszkadza długość to do twicha woblerami 13cm spoko opcja.Może być to faktycznie "the One" - czyli wędka, która na łodzi zrobi to co normalnie robią dwa różne kije. Czułość blanku/wędki faktycznie jest wyjątkowa. Może dla mnie nie jest to aż taka przepaść bo łowiąc innymi bardzo czuływi wędkami (w tym kijami na Delfinie) już naprawdę trudno oczekiwać rewolucji, ale biorąc pod uwagę rozpiętość c.w. to rzeczywiście coś jest na rzeczy jeśli chodzi o opinię zza oceanu o czułości tego blanku. Przy czym cała ta czułość jest doświadczana poprzez uchwyt - szczytówka raczej nic nie "pokaże" - natomiast uchwyt przekazuje charakterystyczne łaskotanie, stuki, puki itp. Na pewno duża tu tez zasługa @yglo który osadził uchwyt na blanku na dwóch odlanych "pierścieniach" z żywicy. Zacięcie oczywiście bez problemu, z każdej odległości. Jeśli chodzi o hol - zaspojleruję - nie tak przyjemnie jak na jerkbaitowej "wyciągarce" ale wciąż bardzo dobrze, jest progresja, jest płynny przyrost mocy. Kilka mniejszych rybek już przy łódce mi sie "wytrząsło" z przynęty i spadło bo blank jest jednak dosyć szybki / sztywny i jak ryba dostanie odrobinę luzu to wędka go nie skasuje. Podsumowując: banan na twarzy i raczej zagwarantowane miejsce na łódce, produkt z pewnością wyróżniający się spośród bogatej oferty rynkowej.Łyżka dziegciu: fatalna obsługa klienta ze strony NFC i pogarszające się opinie o firmie, czytając co ludzie piszą o NFC w opiniach na google maps (bo na forum rodbuilding.org które NFC przejęło jakiś czas temu niewygodne opinie/pytania zaczęły być kasowane wraz z autorami) to mam obawy czy dobre a nawet wyjątkowe produkty takie jak ten opisywany wystarczą żeby firma utrzymała się na powierzchni. ps. oczywiście opis fabryczny parametrów kija to tradycyjnie "żart" NFC i w żaden sposób nie należy nim się sugerować. Kijowi znacznie bliżej do 20lb, jak dla mnie to jest to taka typowa amerykańska uncjówka, tyle że z większą niż w przypadku innych analogicznych blanków rozpiętością c.w. (a co za tym idzie większą uniwersalnością zastosowania) no i naprawdę bardzo, bezkompromisowo czuła w pełnym zakresie c.w. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi