Skocz do zawartości

Cast pod sandacza na ciężko

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Takim kijem był Avid Inshore AIS76 20 albo 25lb - nie pamiętam, 7’6” w jednym kawałku, SCIII. Następny w drabince był 30lb, ale to już była luśnia, od biedy na sumy. I tego mocniejszego faktycznie używałem w ten sposób na Wiśle - wtedy sandacze przestały mi się odbijać od woblerów... Ale gotowca bym nie kupił, uzbrojenie nie z mojej bajki. Dziś używam kija na tanim blanku Lamiglasa - jako opadowej szczupakówki pod korbę https://www.lamiglas.com/products/b871h-inshore-73-1pc-12-25-1-2-2. Natomiast na sandacza lepiej mi się sprawdza poczciwy Batson Immortal RX8 Mag Bass 17lb. Problem z blankami tego typu jest taki, że często gęsto mają przy tej mocy bardzo sztywne dolniki, a tego nie lubię. Wyżej wymienione blanki miały bardzo ładną progresję, szczególnie Avidy Inshore. Mimo że bardzo szczytowe, pracowały głęboko i kapitalnie wyciągały rybę do powierzchni. I mimo tej szczytowości bardzo płynnie katapultowały przynęty.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 3

Lamiglasa - tak. Jest cięty z dołu, bo lubię krótsze. Immortala tak, ale jest dużo krótszy, niż potrzebujesz, bo to 2 z małym ogonkiem. To chyba ten: IMMC68M  https://www.fishingcenter.com.pl/blanki/batson-enterprises/blanki-spinningowe

Avida może mieć @adasio. Ale może coś pokręciłem. Uderz też do Zbyszka @Yglo - może ma więcej szpeju na stanie.

• Like 2

Miałem CD ORK802H, do łowienia ciężko i głęboko. Moim zdaniem do takiego łowienia bardzo fajny blank.

Przerobiłem na spinning dla większej wygody i z ciekawości.

Bardzo fajnie pracował w górnym zakresie cw, nawet przeciążony. Z dołu rzucałem właśnie około 15g, ale multiplikator i gruba linka dobrane do górnego zakresu trochę hamowały rzuty.

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 1

Kraag elite nano. Fantastyczne blanki. Relatywnie delikatny szczyt, ale mocy w dole tyle, że wetnie każdego sandacza jaki pływa w kraju i za granicą. Nie wiem czy jest oferowany w wymaganej przez Ciebie długości, ale jeśli nie ma to prawdopodobnie Pan Krzysztof coś zaradzi.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Lowienie z lodzi, przynety do 80g (gumy).

Sprawdź Shimano Expride EXC76XHB albo nawet EXC76XXHB albo Poison Adrena 174HLM. Pamiętaj tylko że Expride jest serią robioną na modłę amerykańską a Adrena na japońską. Blank Expride więcej zniesie. Za to  Adrena będzie bardziej czuła, niewiele czulsza ale jednak. 

Edytowane przez pablo
  • Like 1

Spróbuj w FC, ja mam REVS72M-2 niby 8-14 lb, na 100% źle opisany, rzucałem jerkami 100g, gumami 25cm, nie robiło na nim wrażenia. Teraz targam sandacze na gumy 18-22 cm, okrutny zapas mocy w dolniku, bardzo dużo powiedziałbym, były chyba możliwośći wybrania długości, ale robiłem go bardzo dawno, progresywne ugięcie przy dużej rybie.

Edytowane przez UncleZin

Lamiglasa - tak. Jest cięty z dołu, bo lubię krótsze. Immortala tak, ale jest dużo krótszy, niż potrzebujesz, bo to 2 z małym ogonkiem. To chyba ten: IMMC68M  https://www.fishingcenter.com.pl/blanki/batson-enterprises/blanki-spinningowe

Avida może mieć @adasio. Ale może coś pokręciłem. Uderz też do Zbyszka @Yglo - może ma więcej szpeju na stanie.

Mam Avida ( 8', 17 lb), cały czas nim łowię. Spokojnie ogarnia gumy do 70 gr.

Miałem CD ORK802H, do łowienia ciężko i głęboko. Moim zdaniem do takiego łowienia bardzo fajny blank.

Przerobiłem na spinning dla większej wygody i z ciekawości.

Bardzo fajnie pracował w górnym zakresie cw, nawet przeciążony. Z dołu rzucałem właśnie około 15g, ale multiplikator i gruba linka dobrane do górnego zakresu trochę hamowały rzuty.

To ten 28lb? Dla mnie bardziej szczupakowy. Ugięcie bardziej fast/regular niż x-fast, takie raczej castingowe. Miałem, sprzedałem.

Spróbuj w FC, ja mam REVS72M-2 niby 8-14 lb, na 100% źle opisany, rzucałem jerkami 100g, gumami 25cm, nie robiło na nim wrażenia. Teraz targam sandacze na gumy 18-22 cm, okrutny zapas mocy w dolniku, bardzo dużo powiedziałbym, były chyba możliwośći wybrania długości, ale robiłem go bardzo dawno, progresywne ugięcie przy dużej rybie.

REV-y, które miałem w łapie były raczej mocno niedoszacowane, podobnie jak kiedyś RX7. Natomiast Immortale to znacznie zgrabniejsze konstrukcje. Lżejsze, zbalansowane, czulsze. Co prawda jak się można łowić duże, dobrze biorące ryby, to może nie ma to pierwszorzędnego znaczenia, ale jak mam pałować ciężkim kijem cały dzień, to wolę takim, który mi leży bez zastrzeżeń. A Immortal leży mi bardziej niż RV i niż Lamiglas FX.

Mam Avida ( 8', 17 lb), cały czas nim łowię. Spokojnie ogarnia gumy do 70 gr.

O właśnie. To on miał nawet 8', a nie 7'6. Bardzo konkretny kij jak na 17 czy 20lb. Z kapitalnie elastycznym dolnikiem. Czego nie mogłem powiedzieć o FA 22lb Malika. Nie pamiętam, co to był za model, ale straszna pała.

• Like 1