tpe Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Wow, Rognis, piękne brzanicho!!! Swoją ostatnią złowiłem 3 lata temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @Rognis_oko napisał: Cytuj:W łowieniu brzan nie tylko ważne jest miejsce, ale także odpowiednia przynęta i odpowiednie jej prowadzenie. Nie mówiąc już chociażby o dobraniu odpowiedniej grubości linki, która także wpływa na zmianę prowadzenia przynęty. Wielokrotnie, łowiąc razem w łodzi, zaobserwowaliśmy zupełnie odmienną sytuację jeżeli chodzi o brania ryb w zależności od sposobu prowadzenia przynęty. Róznice były takie jak w stosunku 4:0... Podpisuję się pod tym obiema rękami. Z brzegu bardzo trudno jest podać prawidłowo przynętę, łowiąc najczęściej w poprzek nurtu. W takim przypadku wabik przemyka przez rynnę w której są brzany ze zbyt dużą prędkością - wielokrotnie miałem z tym do czynienia i szlag mnie trafiał, ponieważ brań nie było a woda przecież co chwila burzyła się po spławie kolejnej barweny. Zupełnie inna sytuacja jest wtedy gdy można łowić pod prąd a więc z łodki lub gdy można wejść aż tak daleko w wodę. Dlatego z wielką niecierpliwością czekam na letnią niżówkę - wtedy po pierś do wody i będzie się działo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Piękne Barweny poławiacie.W mojej okolicy brzana jest gatunkiem rekultywowanym (?), ichtiolog Grzegorz P. oraz inni pracownicy wylęgarni w Supraślu starają się przywrócić ten gatunek do wód w okręgu białostockim - mam nadzieję że za kilka lat będzie można już złowić tę rybkę w mojej okolicy. Co do metody połowów:- prowadzenie zmodyfikowanego woblerka (bez przedniej kotwicy) w głębokiej rynnie pod prąd to najlepsza recepta na skuszenie barweny ? Możecie pokazać na fot. w jakich miejscach ustawiają się brzany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @sebato napisz cos o wabiach i ich prowadzeniu, bo ja brzanowa miejscowke namierzylem, ale do lusek sie im za licho dobrac nie moge, zlapalem wprawdzie jedna, ale o regularnosci bran nie moze byc mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @Pitt, A klenie już nie wystarczają? Jeszcze by się siłaczkę złowić chciało?! <_< <_< A tak poważnie to i ja się chętnie czegoś o łowieniu tych rybek na spinning dowiem, bo moje jedyne doświadczenia pochodzą z czasów łowienia na gruntówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @phalaa ile kleni mozna w sezonie zlowic? a tak na powaznie, to brzana mnie interesuje, bo sa ale jakos trudno je skusic, pewnie cos zle robie albo mam nie takie wabie jak trzeba ... albo jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @pafekZmodyfikowany wobler bez przedniej kotwicy z dociążeniem to w moim przypadku łowienie w poprzek nurtu, natomiast jeżeli będziesz mógł się ustawić wzdłuż rynny (łódka lub brodzenie), to wystarczy głębiej schodzący bez dociążenia - ale to wszystko zależy od warunków na łowisku - generalnie chodzi o to aby mieć ciągły kontakt z dnem używając niezbyt wielkiego woblera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 pitt sprawdz zolty smierdzacy... serek ponoc moczenie w mleku tez mu pomaga... tylko jak taki ser uzbroic w kotwiczki i ster... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korsarz Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Sir wobler radamer? Hmmmm. Trza Siudaka poprosić może ulepi jakiegoś bezsterowca serowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Sebek,Napisz please ten artykuł, który mi obiecałeś o łowieniu brzan Robię to specjalnie by wywrzeć większy nacisk społeczny (ale te szkolenia człowiekowi w głowie mieszają). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Przyłączam się - nacisk społeczny w tej sprawie jak najbardziej wzkazany sądząc po efektach jakie uzyskuje kolega Sebek, tym bardziej, że dostępna literatura dotycząca połowów brzan na spining jest więcej niż uboga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Oj przydałoby się ,przydało Chyba Sebastian powinien już czuć jakąś presję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 przyłanczam się do presji, chętnie pomagam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Naciskam społecznie również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Chłopaki, na początku sierpnia wrzucimy na stronę główną, jeden z moich tekstów o brzanach. Proszę cierpliwie poczekać.Presja społeczna działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam Tak tradycyjnie dla podtrzymania tematu, sobotnia 68 cm. Zakupiłem kilka woblerków, czekają na przerobienie - mam nadzieje że będą brzanowymi killerami PozdrawiamKuba PS.w wekkendzik brzanki skakały tak że aż miło - widok niesamowity. PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 @Kubson, super! Gratuluję. Ta już złowiona na spinning? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Niestety Bądąc nad wodą, dużo czasu spędziłem na obserwacji, znalazłem fajną rynnę którą da radę obłowić z brzegu, właśnie w niej brzany zdradzały swoją obecność i właśnie tam wybiorę się z zamiarem skuszenia ich na wobka. PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Gratulacje - piekna brzana. Ja byłem wczoraj - niestety bez efektu, brzany zbyt ochoczo nie żerowały. Naliczyłem tylko trzy spławy i to co godzinę jeden - za to ryba pokazywała się w całej okazałości w pięknym wyskoku nd wodę - miała około 70 cm. Ale tak to już jest - trzeba być cierpliwym i ciągle próbować..... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Wczoraj kumpel miał brzane na kiju.... 3-4 kg zywych mięśni Niestety przy brzegu spadła Wzieła na brązowy, głębokoschodzący wobler ok. 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astor Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Wczorajsza z Wisły (na wysokości Świniar) - złowiona na przepływankę (8m bolonka) przez zaprzyjaźnionego wędkarza. Na wobki niestety nic ciekawego - oprócz 25cm okonka. Bolki tylko 2 razy niemrawo zebrały uklejkę z powierzchni. Było niezła parówka a z daleka szła niezła burza!! Generalnie od 18.15 do 20.30 była cisza jakby ryb nie było - jedynie ten wędkarz łowił piękne certy no i tę brzankę P.S. Rybki, jak przystało na wyczynowego wędkarza wróciły po oględzinach do wody....P.S.2 Woda w Wiśle niesamowicie niska i z dnia na dzień jeszcze opada....a tu zapowiadają jeszcze upały ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Gratuluję brzanki, choć szkoda, że nie została złowiona na spinning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 W sobotę postanowiliśmy troszkę powalczyć nad Wisłą i oczywiście popłynęliśmy w poszukiwaniu brzan.Brzany, jak to brzany, brały na spinning ale tym razem dość słabo.W ciągu dnia udało nam się zaciąć i wyholować dwie nieduże brzany. Szczęśliwą przynętą był od niedawna testowany przez nas Gloog Parys 4. Swoją drogą bardzo fajna przynęta do obławiania szybkich kamienistych przelewów i napływów raf.Wieczorem miałem jeszcze dwie duże brzany, ale teraz jest taka niżówka, że obydwie weszły w przemiał na przelewie, gdzie jest mnóstwo faszyny i kamieni i już tam zostały... Na zdjęciach dwa prosiaczki z Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astor Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Piekne ryjki - gratulacyjki Ja jutro od 3.30 nad Wisełka rozbijam obozik na caly dzionek w nadziei na takie wlasnie prosiaczki - spowiedz z wyprawy jutro wieczorem PozdrAstor 24.07.2007NIESTETY - ryjków brak ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 @rognis-okoGratuluję artykułu zamieszczonego w sierpniowym wydaniu WW - dobry tekst wyjaśniający podstawy łowienia brzan w dużych rzekach. Czekamy na tekst o brzanach na jerkbait.pl i tu prośba - napisz coś więcej o cechach dobrej brzanowej miejscówki i typach miejsc w których łowisz te ryby - będzie to bardzo pomocne dla tych, którzy rozpoczynają przygodę z tą rybą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi