Skocz do zawartości

Brzany 2007

falgmar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Rognis_oko napisał:

Cytuj:

W łowieniu brzan nie tylko ważne jest miejsce, ale także odpowiednia przynęta i odpowiednie jej prowadzenie. Nie mówiąc już chociażby o dobraniu odpowiedniej grubości linki, która także wpływa na zmianę prowadzenia przynęty. Wielokrotnie, łowiąc razem w łodzi, zaobserwowaliśmy zupełnie odmienną sytuację jeżeli chodzi o brania ryb w zależności od sposobu prowadzenia przynęty. Róznice były takie jak w stosunku 4:0...

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Z brzegu bardzo trudno jest podać prawidłowo przynętę, łowiąc najczęściej w poprzek nurtu. W takim przypadku wabik przemyka przez rynnę w której są brzany ze zbyt dużą prędkością - wielokrotnie miałem z tym do czynienia i szlag mnie trafiał, ponieważ brań nie było a woda przecież co chwila burzyła się po spławie kolejnej barweny. Zupełnie inna sytuacja jest wtedy gdy można łowić pod prąd a więc z łodki lub gdy można wejść aż tak daleko w wodę. Dlatego z wielką niecierpliwością czekam na letnią niżówkę - wtedy po pierś do wody i będzie się działo! :D

Piękne Barweny poławiacie.

W mojej okolicy brzana jest gatunkiem rekultywowanym (?:D), ichtiolog Grzegorz P. oraz inni pracownicy wylęgarni w Supraślu starają się przywrócić ten gatunek do wód w okręgu białostockim - mam nadzieję że za kilka lat będzie można już złowić tę rybkę w mojej okolicy.

Co do metody połowów:- prowadzenie zmodyfikowanego woblerka (bez przedniej kotwicy) w głębokiej rynnie pod prąd to najlepsza recepta na skuszenie barweny ?

Możecie pokazać na fot. w jakich miejscach ustawiają się brzany ?

@Pitt, A klenie już nie wystarczają? Jeszcze by się siłaczkę złowić chciało?! <_< <_< :lol:

A tak poważnie to i ja się chętnie czegoś o łowieniu tych rybek na spinning dowiem, bo moje jedyne doświadczenia pochodzą z czasów łowienia na gruntówkę.

@pafek

Zmodyfikowany wobler bez przedniej kotwicy z dociążeniem to w moim przypadku łowienie w poprzek nurtu, natomiast jeżeli będziesz mógł się ustawić wzdłuż rynny (łódka lub brodzenie), to wystarczy głębiej schodzący bez dociążenia - ale to wszystko zależy od warunków na łowisku - generalnie chodzi o to aby mieć ciągły kontakt z dnem używając niezbyt wielkiego woblera. :D

Gratulacje - piekna brzana. Ja byłem wczoraj - niestety bez efektu, brzany zbyt ochoczo nie żerowały. Naliczyłem tylko trzy spławy i to co godzinę jeden - za to ryba pokazywała się w całej okazałości w pięknym wyskoku nd wodę - miała około 70 cm. Ale tak to już jest - trzeba być cierpliwym i ciągle próbować..... B)

Pozdrawiam.

Wczorajsza z Wisły (na wysokości Świniar) - złowiona na przepływankę (8m bolonka) przez zaprzyjaźnionego wędkarza. Na wobki niestety nic ciekawego - oprócz 25cm okonka. Bolki tylko 2 razy niemrawo zebrały uklejkę z powierzchni. Było niezła parówka a z daleka szła niezła burza!! Generalnie od 18.15 do 20.30 była cisza jakby ryb nie było - jedynie ten wędkarz łowił piękne certy no i tę brzankę

P.S. Rybki, jak przystało na wyczynowego wędkarza wróciły po oględzinach do wody....

P.S.2 Woda w Wiśle niesamowicie niska i z dnia na dzień jeszcze opada....a tu zapowiadają jeszcze upały ;(

post-824-1348913527,3431_thumb.jpg

post-824-1348913527,4132_thumb.jpg

W sobotę postanowiliśmy troszkę powalczyć nad Wisłą i oczywiście popłynęliśmy w poszukiwaniu brzan.

Brzany, jak to brzany, brały na spinning ale tym razem dość słabo.

W ciągu dnia udało nam się zaciąć i wyholować dwie nieduże brzany. Szczęśliwą przynętą był od niedawna testowany przez nas Gloog Parys 4. Swoją drogą bardzo fajna przynęta do obławiania szybkich kamienistych przelewów i napływów raf.

Wieczorem miałem jeszcze dwie duże brzany, ale teraz jest taka niżówka, że obydwie weszły w przemiał na przelewie, gdzie jest mnóstwo faszyny i kamieni i już tam zostały... :(

Na zdjęciach dwa prosiaczki z Wisły.

post-12-1348913530,6695_thumb.jpg

post-12-1348913530,7618_thumb.jpg

@rognis-oko

Gratuluję artykułu zamieszczonego w sierpniowym wydaniu WW - dobry tekst wyjaśniający podstawy łowienia brzan w dużych rzekach. Czekamy na tekst o brzanach na jerkbait.pl i tu prośba - napisz coś więcej o cechach dobrej brzanowej miejscówki i typach miejsc w których łowisz te ryby - będzie to bardzo pomocne dla tych, którzy rozpoczynają przygodę z tą rybą. :D

Pozdrawiam.