Skocz do zawartości

Uwaga na oszustów.

dante

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już jesteśmy przy takich sytuacjach to właśnie przypomniałem sobie jedną z nich, jak wirtuoz olx-owych przekrętów wystawił na sprzedaż kołowrotek.

post-71717-0-07601600-1737982406_thumb.png

post-71717-0-93882200-1737981598_thumb.png

Dorzucam ogłoszenie, z którego nieudolny oszust skopiował zdjęcia, a nawet treść ogłoszenia.

post-71717-0-03511000-1737981659_thumb.png

Wieczorami jak napatoczę się na takie ogłoszenie, to czasami lubię sobie wkręcać takich gagatków, że jestem zainteresowany itp. a finalnie zgłaszam parchów i konta w większości przypadków są natychmiastowo blokowane.

Edytowane przez WedkarzIncognito
  • Like 5

W Pkobp też można sobie 2 etapy zatwierdzania ustawić.

moze teraz i mozesz na 5 etapów podzilic

co z tego

to było ze 2 lata temu

i gość juz klepnął przelew jak sie pochwalił ze kupił

w mBanku jwisi na liście i jak nie leci do mBanku to masz czas do elixiru zeby sobie anulowac ten wiszący przelew

w PKO 5 min po klepnieciu juz mu nie anulowali - dzwonił przy mnie 

W PKO po zleceniu przelewu jak nie wyjdzie jeszcze Elixirem można anulować. Trzeba wejść do iPko znaleźć niezrealizowane transakcje i anulować. W ciągu 2 minut trzeba w IKO autoryzować anulowanie transakcji. Zrobiłem to 10 minut temu.

• Like 1

Jak już jesteśmy przy takich sytuacjach to właśnie przypomniałem sobie jedną z nich, jak wirtuoz olx-owych przekrętów wystawił na sprzedaż kołowrotek.

screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_09_09.png

screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_25_21.png

Dorzucam ogłoszenie, z którego nieudolny oszust skopiował zdjęcia, a nawet treść ogłoszenia.

screenshot-allegrolokalnie.pl-2024.07.30-00_07_52.png

Wieczorami jak napatoczę się na takie ogłoszenie, to czasami lubię sobie wkręcać takich gagatków, że jestem zainteresowany itp. a finalnie zgłaszam parchów i konta w większości przypadków są natychmiastowo blokowane.[/quote.

Dokładnie robię z tym łbem to samo. Wkręcam, wkręcam, zgłaszam notorycznie i z premedytacją ????????????????????????

Edytowane przez Bass-74
  • Like 4

A ja mam takie pytanie przyszłościowe ,że tak napiszę. 

Sztuczna inteligencja może w przyszłości takie lub podobne wałki robić na bogu ducha winnych obywatelach. Wiem wiem , duża ilość osób nie da się podejść w takie gierki fizycznych oszustów ale reszta np. starszych osób w konwersacji z AI  może dać się nabrać . 

Obawy mam ale czy słuszne ?  

W PKO po zleceniu przelewu jak nie wyjdzie jeszcze Elixirem można anulować. Trzeba wejść do iPko znaleźć niezrealizowane transakcje i anulować. W ciągu 2 minut trzeba w IKO autoryzować anulowanie transakcji. Zrobiłem to 10 minut temu.

i super ze Ci sie udało brawo Ty

2 ,lata temu ta sztuczka nie działała

A ja mam takie pytanie przyszłościowe ,że tak napiszę. 

Sztuczna inteligencja może w przyszłości takie lub podobne wałki robić na bogu ducha winnych obywatelach. Wiem wiem , duża ilość osób nie da się podejść w takie gierki fizycznych oszustów ale reszta np. starszych osób w konwersacji z AI  może dać się nabrać . 

Obawy mam ale czy słuszne ?  

znam trochę temat od podszewki

to jest temat tzw etyczny a nie techniczny

zgodnei z zasadzami ogłoszonymi przez dostawców sztucznej inteligencji takie działania maja byc niemożłiwe do wykonania przez klientów sztucznej inteligencji chybaze pojawi sie dostawca który nie podpisze takiej deklaracji (temat nie jest trywialny - zbudowanie sztucznej inteligencji wymaga kolosalnych nakładów środków )

• Like 1

i super ze Ci sie udało brawo Ty

2 ,lata temu ta sztuczka nie działała

Funkcja ta działała i działa co najmniej od 10 lat. Mi się nic nie udało. Wykonałem test i podałem jak to zrobić bo nie jest to łatwe i oczywiste. Ja po prostu wiedziałem że to da się zrobić.

Funkcja ta działała i działa co najmniej od 10 lat. Mi się nic nie udało. Wykonałem test i podałem jak to zrobić bo nie jest to łatwe i oczywiste. Ja po prostu wiedziałem że to da się zrobić.

Jeśli na infolinii się nie dało i nie podpowiedzieli że się da a człowiek co to robił był raczej obyty z systemem bankowym to znaczy że nie można było tego zrobić.

Czemu nie można też mnie to dziwi.

Tak samo dziwi mnie i to sytuacja sprzed kilku tygodni dlaczego na czacie uruchamianym z aplikacji bankowej z telefonu jestem nieautoryzowanym klientem a dzwoniąc z tej samej aplikacji bankowej bez jakiejkolwiek autoryzacji dodatkowej już jestem autoryzowany.

Też umiesz to wyjaśnić ?

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

Jeśli na infolinii się nie dało i nie podpowiedzieli że się da a człowiek co to robił był raczej obyty z systemem bankowym to znaczy że nie można było tego zrobić.

Czemu nie można też mnie to dziwi.

Tak samo dziwi mnie i to sytuacja sprzed kilku tygodni dlaczego na czacie uruchamianym z aplikacji bankowej z telefonu jestem nieautoryzowanym klientem a dzwoniąc z tej samej aplikacji bankowej bez jakiejkolwiek autoryzacji dodatkowej już jestem autoryzowany.

Też umiesz to wyjaśnić ?

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

Niech dają po mnie :-)

Mnie teorie spiskowe nie kręcą.

Kupisz na jerkbaicie kołowrotek za 2000 zł. Skarbówka zajrzy sobie do korespondencji. Zgodnie z prawem obowiązuje podatek od czynności cywilnoprawnych 2%, którego oczywiście nikt nie płaci, bo i po co ;) Zaraz się zacznie dojeżdżanie niewinnych ;)

• Like 2

Jedna z ciekawszych metod walki z hakerami zalecanych na jakimś wykładzie bezpieczeństwa chyba przez CERT ale juz nei pamietam jest własnie pisanie z nimi o dupiemarynie ..zwodzenie i przeciąganie ..z tym że to było o nigeryjskich piratach - nie wiedziałem że na naszych tez działa

warto pisac rózne skomplikowane pytania .. (po poprawnosci odpowiedzi po polsku można sie zorientować czy osoba nei uzywa translatora i czy nie rozmawiamy z botem .) ... obiecywac ze jutro , ze pojutrze ze za tydzień ... potem sie przestać odzywac na kilka dnia -

jak podsyłaja linki pisac że link nie działa albo ze sie pusta strona otwiera.. że antywirus blokuje....

frustracja hakera siega czasem zenitu

W takim razie zdaje się, że musisz zacząć używać dużych i małych liter co najmniej ????

• Like 2

Ogłoszenie nieaktywne i dobrze, jeżeli był to jakiś wałek.

Z ciekawości zapytam. Jaka była cena za tego Vańka?

Chyba 850zł jak dobrze pamiętam.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ogłoszenie nieaktywne i dobrze, jeżeli był to jakiś wałek.

Z ciekawości zapytam. Jaka była cena za tego Vańka?

850 zł za prawie nowego vańka c2500sxg????????????????, więc popisałem sobie wieczorem z tym kimś, że jestem zainteresowany i takie tam ???????? w międzyczasie zgłoszone podejrzenie oszustwa. Rano było nieaktywne Edytowane przez Bass-74

Chyba 850zł jak dobrze pamiętam.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

850 zł za prawie nowego vańka c2500sxg????????????????, więc popisałem sobie wieczorem z tym kimś, że jestem zainteresowany i takie tam ???????? w międzyczasie zgłoszone podejrzenie oszustwa. Rano było nieaktywne

To faktycznie mocno tego kogoś poniosło z ceną ???? Najważniejsze, że zostało to zgłoszone, a samo ogłoszenie jest już nieaktywne. Zapewne konto zostało zablokowane i na szczęście nikt się nie natnie na taki wałek.

Oczywiście sprawa zgłoszona, ale to trochę trwa niestety i na bank kilka, kilkanaście osób da się nabrać zanim zablokują gnoja.

Mechanizm sprzedaży wygląda następująco:

Towar wystawiony na olx'ie, ale bez możliwości kupna przez platformę olx.

Po kontakcie z propozycją od tego gnoja że sprzedaż bedzie przez allegro lokalnie

Na emalia (stworzyłem na potrzeby) przesyła link niby do ogłoszenia prywatnego (którego nie widać normalnie na allegro lokalnie )

Link sprawdzony przez odpowiednią aplikację:

Niestety ten link to próba oszustwa :( Strona podszywa się pod Allegro Lokalnie, ale tak naprawdę powstała dopiero dzisiaj :( Ktoś próbuje Cię oszukać.

Uważajcie, gnojki czają się cały czas

Edytowane przez Bass-74
  • Like 1

Oczywiście sprawa zgłoszona, ale to trochę trwa niestety i na bank kilka, kilkanaście osób da się nabrać zanim zablokują gnoja.

Mechanizm sprzedaży wygląda następująco:

Towar wystawiony na olx'ie, ale bez możliwości kupna przez platformę olx.

Po kontakcie z propozycją od tego gnoja że sprzedaż bedzie przez allegro lokalnie

Na emalia (stworzyłem na potrzeby) przesyła link niby do ogłoszenia prywatnego (którego nie widać normalnie na allegro lokalnie )

Link sprawdzony przez odpowiednią aplikację:

Niestety ten link to próba oszustwa :( Strona podszywa się pod Allegro Lokalnie, ale tak naprawdę powstała dopiero dzisiaj :( Ktoś próbuje Cię oszukać.

Uważajcie, gnojki czają się cały czas

Warto ostrzegać przed oszustami, ale trzeba się nauczyć zamawiać rzeczy za pobraniem …

No chyba że jest to osoba od której kiedyś się kupiło parę rzeczy.

Ale trzeba to sobie niestety wbić do głowy raz na zawsze zamawiamy za pobraniem.

Niestety teraz mamy takie czasy że ludzie potrafią nawet robić wała za marne 10,20zl.

Ale fakt dużo słyszy się o jakiś lewych linkach, niby wszystko wygląda cacy idealnie a potem zaskakuje nas czyste konto.

Edytowane przez Barti96