Skocz do zawartości

Uwaga na oszustów.

dante

Rekomendowane odpowiedzi

Wszedłem w podany link na bezpiecznym urządzeniu strona identyczna jak allegro lokalnie.

Stworzona na potrzeby oszustwa.

Przechodzę do kupna, nawet nie musiałem wklepywać swoich danych tylko od razu potwierdź zakup i jedyna forma płatności to oczywiście

BLIK

post-47599-0-92591500-1738870901_thumb.jpg

post-47599-0-94406800-1738870987_thumb.jpg

Edytowane przez Bass-74
  • Like 1

Oszuści tutaj na forum też są i mają się dobrze. Przypomnę tylko jak mnie oszukał jeden sprzedawca: Kupiłem od niego jesienią dwa woblery podpisane jako SS czyli Sławek Szuszkiewicz. Po zakupie obejrzałem i włożyłem je do pudełka. Na wiosnę wziąłem je nad wodę i co się okazalo: podpis byl zrobiony cienkopisem na lakierze i po kontakcie z wodą zmył się. Kiedy zgłosiłem sprawę do sprzedającego to bezczelnie odpisał, że już dawno temu je kupiłem i nie mam prawa się upominać, że zostałem oszukany. Po wymianie kilku zdań na forum administracja skasowała je i tyle z tego było. Wszyscy dookoła wiedzieli, że to było oszustwo i jeszcze co niektórzy mieli pretensje, że za często o tym wspominałem. Oszust dalej jest na forum, w dalszym ciągu się udziela.

Edytowane przez dante
  • Like 1

Uważajcie!!!

Na Facebooku łeb podający się za Marcin Skalik z Braniewa

https://m.facebook.com/profile.php?id=61572901079834

Oferuje shimano 20 twin powera 2500 za 390zł.

Nie dajcie się naciąć na to oszustwo.

Głąb rozsyła zdjęcie niby swojego dowodu osobistego w celu uwierzytelnienia swojej tożsamości, tylko że dowód jest unieważniony

• Like 1

Uważajcie!!!

Głąb rozsyła zdjęcie niby swojego dowodu osobistego w celu uwierzytelnienia swojej tożsamości, tylko że dowód jest unieważniony

Jak ktoś jest pazerny i głupi to niech się da oszukać.

Ludzie ze swojej pazerności łapią się na takie ogłoszenia.

• Like 2

Jak ktoś jest pazerny i głupi to niech się da oszukać.

Ludzie ze swojej pazerności łapią się na takie ogłoszenia.

No dokładnie, ale ostatni wysyp oszustów i złodziei to jakaś plaga. Przeglądając codziennie internety prawie zawsze na jakiegoś łba trafię. Masakra.

• Like 1

Uważajcie!!!

Widziałem to ogłoszenie na jednej z grup ze sprzętem wędkarskim i pierwsze co mi przyszło na myśl, to że ktoś pomylił się z ceną i miało być 1390 zł ????

Widziałem to ogłoszenie na jednej z grup ze sprzętem wędkarskim i pierwsze co mi przyszło na myśl, to że ktoś pomylił się z ceną i miało być 1390 zł ????

Nie, nie on się nie pomylił, liczy że ktoś się pomyli i da się orżnąć????????

• Like 1

Ja tez miałem przypały tu na forum, a w zasadzie prawie 2 przypały.

Ostatnio napsiałem że szukam Deepera Chirpa +2 . Po chwili pisze do mnie gość że ma, wygrał na zawodach, nie używa itd. I ze za 650 sprzeda. I od razu podaje nr tel do Blik.

Pisze z nim co i jak, proszę o foto, dane do przelewu, pytam o możliwość wysyłki za pobraniem itd.

Ale w odpowiedzi dostaje ze jest w Niemczech, ze pracuje i altany montuje, wysyła jakieś fot z budowy itp. akcje. No i ze paczkę wyśle jego dziewczyna z Polski.

I tak od słowa do słowa … dostaje info ze pokłócił się z dziewczyna i ona wysyłki nie zrobi, i jeszcze kilka fot jakiś projektów i starych domów z jakimiś dobudówkami.

W międzyczasie popatrzyłem na jego aktywność, podpytałem kolegów z którymi handlował i się dowiedziałam że jeden już od kilku tygodni dostaje bajki o problemach z przelew na kilkadziesiąt złotych za wysłany sprzęt, drugi czeka kilak tygodni na wpłate, ktoś inny doczekał się jakiejś wędki czy kołowrotka w stanie dalece odbiegającym od opisu z ogłoszenia.

Pytam o dane na jakie mam zrobić przelew – w Nicku jakiś żołnierz wyklęty, w korespondencji jakiś kolejny wyklęty a w danych do przelewu kolejny – na szczęście trochę historie lubię i łatwo to skojarzyłem.

Teraz pomimo obietnic kontaktu w weekend, wysyłkiz a pobraniem itd. Cisza od kilku dni.

I jestem na 99% pewien że to ten sam użytkownik – który 2 lata temu dostał kasę blikiem za kołowrotek muchowy – 250 pln i którego do dziś nie dostałem. Tez były gatki o robocie w Niemczech, brak aplikacji, kłopotach z dziewczyna itd.

Tak ze zanim ktoś cos kupi u kogoś nawet tu na forum – radze sprawdzić historie jego tematów i postów i fakt.. zbyt tanio i super okazje –  to zawsze 10x większa czujność.

A na olx ..wystawiłem jakieś buty do biegówek, sprzęt wędkarski .. nie minęło 3 minuty dostaje wiadomość do każdego z ogłoszeń ze ktoś kupi, i żebym dane wprowadził do przesłanego formularza, przyjdzie przelew i będę szczęśliwym sprzedawca.

Masakra- za niedługo to już tylko z ręki do ręki towar i kasa …

A na wymiar sprawiedliwości nie ma co liczyć. W Rzeszowie poniżej 850 pln nawet zgłoszenia nie chcą przyjmować bo umarzają z automatu za niska szkodliwość i brak wykrycia sprawcy. A powyżej 850 pln tez za wysokiej skuteczności nie maja :)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć

Dzisiaj po zalogowaniu się na pocztę WP po jakichś 3 latach przerwy wyskoczył mi jakiś dziwny komunikat.

"Twoje konto zostało utracone"

"Aby je odzyskać wyślij SMS na podany numer, z twojego konta zostanie pobrana opłata 0,63zł a twoje konto e-mail odzyskane"

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Przyznam, że widzę coś takiego pierwszy raz....

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk