Skocz do zawartości
  • 0

Mariner 15km

wujek

Pytanie

Witam

Noszę się z zamiarem zmiany silnika i mam możliwość kupna Marinera 15km w 4-suwie z 2004r., tylko przeraża mnie trochę jego waga 50kg i mam dylemat czy jest sens się szarpać z taką krową. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i w ogóle z tym silnikiem? Jakie mniej więcej będzie spalanie? Może to głupie pytanie, ale czy pływając np. w trolu 15-stką i 10-tką z tą samą prędkością spalanie będzie się czymś różniło?

Szukałem czegoś o Marinerach w necie, ale informacje są bardzo skąpe. Ponoć to konstrukcja Yamahy, czy to prawda?

wujek

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to jest Yamaha 9.9/15 C. poprzednik Yamahy 9.9 15 D.

robiony do 1984r.z zapłonem na 2 przerywaczach i2 kondensatorach. nastepca miał zmieniony zapłon i rozprowadzenie

knałow olejoywch transferujących olej. a tak to ten sam silnik co yamaha 9.9,  15D robioną do 1997r. glowki silnika sa zamienne.

. taka sama spodzina

częsci remontowe w postaci tloków nadmiarowych +25 i +50, korbowodów, łozysk dostepne od reki.

lekki zrywny i cichy silnik

śruba taka sama jak w yamaha D, F, i honda 9.9, 15, 20

Edytowane przez evin
  • Like 1

• 0

Tresor to jest Yamacha w oprawie Marinera. Mam późniejszy model ale już ze stajni Mercurego. Ze spalaniem nie ma tragedii, Zrywny i mocny silnik, łatwy w serwisie, z częściami nie powinieneś mieć problemów. Wagowo też nie powala , można spokojnie samemu przenosić i montować na pawęży. 

• Like 1

• 0

Wiem ale 10-15 lat a 35 jest różnica. Aluminium juz zaczyna się utleniać, kamień itp. Wiem ze czasem 2 letnie są w gorszym stanie. Jednak jeszcze w latach 2000 robili dobry sprzęt, później do głosu doszli ekonomiści z exelem zamiast inżynierów.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka