Piasek Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Witam. W czasie ostatniej wizyty kolegi Roberta, w czasie przerzucania kilogramów moich przynęt, kolega namówił mnie żebym pokazał światu moje dzieła.Więc jestem. Robię głownie przynęty na pstrągi, łowię wyłącznie na moje przynęty. Na wyniki nie mogę narzekać . Ale dosyć przechwalania. Chciałbym pokazać na początek kilka moich wytworów: Jerk Foxy:Długość 5,9 cm waga 5,2 g.Typowy glider, przy podszarpywaniu odchodzi na boki, przy opadzie prowokująco migocze. Tonie powoli, pozwalając łowić zarówno w płytkich miejscach jak i głębszych przy zastosowaniu dłuższych pauz. Akcję ogranicza tylko nasza fantazja. Jerk Gapa:Glider. Długość 6 cm, waga 7,4 grama. Podobnie jak Foxy ładnie odchodzi na boki. Grubszy kąsek, kusi z większej odległości i pozwala dalej rzucić zwłaszcza przy zastosowaniu Casta. Obrotówka Pani Kwazimodo czyli garbatka. Korpus z koralików z wolframu.Długość skrzydełka 3,2cm waga 7,65g. Polecam do zimowego i wczesnowiosennego łowienia w dół rzeki. Waga przynęty pozwala daleko rzucić i zapobiega wyrzucaniu błystki na powierzchnię przez nurt. Koralik wolframowy zawieszony na przednim oczku dodaje wagi i zapobiega skręcaniu linki. Oczka z drutu ustawione w jednej płaszczyźnie przy zastosowaniu pojedynczego haka umożliwiają bezzaczepowe prowadzenie (grotem do góry). 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Nowe zdjęcia nowych przynęt:Nurek Nurek spinner tail Foxy spinner tail 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Następne kolorki się tworzą: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Kolejna porcja cukierków: Kolory fluo w świetle aktynicznym: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Taki 40staczek na Gapę dzisiaj. Widać po rybce, że żaby już ruszyły. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Przyszła zima. Żaby się pochowały, pstrągi zamknęły pyski. Ale już niedługo, znów zacznie się sezon na objadanie płazami.Jestem już przygotowany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Nie może zabraknąć imitacji żaby moczarowej która wychodzi jako pierwsza. Brązowa w czarne plamki, z charakterystycznym białym brzuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Gratuluję pomysłów i fajnych przynęt ????. Zawsze wydawało mi się, że takie małe jerki/glidery mogą być skuteczne na pstrągi, szczególnie na płytkich i rozległych łowiskach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Nie może zabraknąć imitacji żaby moczarowej która wychodzi jako pierwsza. Brązowa w czarne plamki, z charakterystycznym białym brzuchem. zaba,mocz.jpgTo byłyby potrzebne jeszcze samczyki. W tym ich pięknym błękicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Przyszła zima. Żaby się pochowały, pstrągi zamknęły pyski. Ale już niedługo, znów zacznie się sezon na objadanie płazami.Jestem już przygotowany żaba.jpgSkoro robisz woblery z transparentnej żywicy, to warto pomyśleć o płazie z takiego materiału. Szerszy spód opóźni opad jeśli nie przesadzisz z obciążeniem. Robiłem epizodycznie woblery z żywicy transparentnej. Kilka razy, o czym jestem przekonany, były tym właściwym i jedynym łowiącym woblerem. Miałem zasugerować na koniec mały tip o pojedynczych hakach do ich zbrojenia, ale widzę, że nie ma potrzeby . Najlepszego! P. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Gdzieś w internetach podpatrzyłem taki pomysł na dwuskrzydełkową obrotówkę. Pomyślałem że może się sprawdzić na wczesnowiosennych pstrągach, do rzucania w górę rzeki. Często na małych rzeczkach nie ma możliwości rzucania w dół rzeki bo rybę spłoszymy. Trzeba po prostu rzucać pod prąd i ściągać bardzo wolno z prądem, żeby ospały o tej porze roku pstrąg miał szansę ją dostrzec i dogonić. Obrotówka musi mieć szerokie skrzydełko żeby dało się ją prowadzić bardzo wolno. Taka dwuskrzydełkowa bardzo dobrze się sprawdza. Startuje nawet lepiej od jednoskrzydełkowej, wytwarza silniejszą falę hydrodynamiczną i można dać cięższy korpus. Aktualnie mam zajawkę na pstrągowy casting i staram się żeby moje przynęty były jak najcięższe. Jak już napisałem zastosowanie dwóch skrzydeł umożliwia zastosowanie cięższego korpusu- błystka dobrze startuje i stawia większy opór w wodzie, można ją wolno i płytko poprowadzić. Przeważnie daję jeszcze mały koralik wolframowy z oczkiem na agrafce. Można łowić na plecionkę, system nie skręca linki. Ta poniższa waży 6,5 grama. Skrzydełka wielkości między 1 a 2. Edytowane 27 Lutego przez Piasek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 7 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Kolejne prototypy do przetestowania. Długość 4,2 cm waga 5,5 grama.Próby wannowe bardzo obiecujące. Jutro będą testowane na pstrągach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca Praca przynęty w nurcie bez twichowaniahttps://www.facebook.com/61572468908525/videos/636325639252648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistian Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca Cześć, z ciekawości, co to za materiał woblerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 18 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca Żywica transparentna. Z brokatem, niektóre wersje z barwnikami fluo. Oczywiście wszystkie są tonące, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Praca przynęty w nurcie bez twichowaniahttps://www.facebook.com/61572468908525/videos/636325639252648Nie mogę otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Zainspirowany pracą ostatniego prototypu wpadłem na pomysł, żeby obciążenie woblera foxy zamontować w d..ie .Efekt bardziej niż dobry. Przynęta pracuje praktycznie sama, przy twichowaniu jeszcze lepiej odskakuje na boki, A obciążenie w tylnej części działa jak system rzutowy. Wobler leci jeszcze lepiej i nie koziołkuje (chociaż wcześniej też nie koziołkował). Wczoraj testowany przy totalnym załamaniu pogody przyniósł przyzwoitego 40staka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Lubię zaglądać do tego wątku, próbujesz czegoś innego niż wszyscy Swego czasu również łowiłem pstrągi na bezsterowce, efekty miałem naprawę niezłe. Piękna ryba i kibicuje z kolejnymi projektami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 12 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Kolejny czterdziestak do kolekcji. Znów skuteczny okazał się Foxy w kolorze zielonożółtym fluo z ciemnoniebieskim grzbietem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 13 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Wielkimi krokami zbliża się majówka. Czas przygotować przynęty na większe drapieżniki. Przedstawiam dwie moje propozycje na dużego okonia, bolenia i szczupaka na lekko.Foxy 2Długość 7,5cm waga 11,5 grama AzorPraca typu walk the dog, tonący ale przy ściąganiu wychodzi do powierzchni, dobry do dalekich rzutów.Długość 7,5cm waga 13,5grama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 18 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Wahadłówki na okonie, pstrągi i wszystko inne co interesuje się przynętami w tym rozmiarze. Delikatny deseń zielony fluo. W świetle fioletowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 26 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Nowe woblerki na początek sezonu boleniowego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 4 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja Raczek na którego złowiłem wczoraj 4 okonki, w tym 29 i 30 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 3 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca (edytowane) Dawno nic nie wrzucałem ponieważ przygotowywałem się do wyjazdu do norwegii. Największą robotę robi tu garbatka. biorą na nią zarówno pstrągi jak i lipienie. Edytowane 3 Lipca przez Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi