Skocz do zawartości

Przynęty Taurus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W czasie ostatniej wizyty kolegi Roberta, w czasie przerzucania kilogramów moich przynęt, kolega  namówił mnie żebym pokazał światu moje dzieła.

Więc jestem. Robię głownie przynęty na pstrągi, łowię wyłącznie na moje przynęty. Na wyniki nie mogę narzekać :)

Ale dosyć przechwalania. Chciałbym pokazać na początek kilka moich wytworów:

post-50861-0-37725400-1738421951_thumb.jpg

Jerk Foxy:
Długość 5,9 cm waga 5,2 g.
Typowy glider, przy podszarpywaniu odchodzi na boki, przy opadzie prowokująco migocze. Tonie powoli, pozwalając łowić zarówno w płytkich miejscach jak i głębszych przy zastosowaniu dłuższych pauz. Akcję ogranicza tylko nasza fantazja.

post-50861-0-95426600-1738422043_thumb.jpg

Jerk Gapa:
Glider. Długość 6 cm, waga 7,4 grama. Podobnie jak Foxy ładnie odchodzi na boki. Grubszy kąsek, kusi z większej odległości i pozwala dalej rzucić zwłaszcza przy zastosowaniu Casta.

post-50861-0-90006900-1738422121_thumb.jpg

post-50861-0-62973400-1738422322_thumb.jpg

Obrotówka Pani Kwazimodo czyli garbatka. Korpus z koralików z wolframu.
Długość skrzydełka 3,2cm waga 7,65g. Polecam do zimowego i wczesnowiosennego łowienia w dół rzeki. Waga przynęty pozwala daleko rzucić i zapobiega wyrzucaniu błystki na powierzchnię przez nurt. Koralik wolframowy zawieszony na przednim oczku dodaje wagi i zapobiega skręcaniu linki. Oczka z drutu ustawione w jednej płaszczyźnie przy zastosowaniu pojedynczego haka umożliwiają bezzaczepowe prowadzenie (grotem do góry)
.

• Like 7

• 2 tygodnie później...

Przyszła zima. Żaby się pochowały, pstrągi zamknęły pyski. Ale już niedługo, znów zacznie się sezon na objadanie płazami.

Jestem już przygotowany B)

attachicon.gif żaba.jpg

Skoro robisz woblery z transparentnej żywicy, to warto pomyśleć o płazie z takiego materiału. Szerszy spód opóźni opad jeśli nie przesadzisz z obciążeniem. Robiłem epizodycznie woblery z żywicy transparentnej. Kilka razy, o czym jestem przekonany, były tym właściwym i jedynym łowiącym woblerem. Miałem zasugerować na koniec mały tip o pojedynczych hakach do ich zbrojenia, ale widzę, że nie ma potrzeby :) .

Najlepszego!

P.

• Like 1

Gdzieś w internetach podpatrzyłem taki pomysł na dwuskrzydełkową obrotówkę. Pomyślałem że może się sprawdzić na wczesnowiosennych pstrągach, do rzucania w górę rzeki. Często na małych rzeczkach nie ma możliwości rzucania w dół rzeki bo rybę spłoszymy. Trzeba po prostu rzucać pod prąd i ściągać bardzo wolno z prądem, żeby ospały o tej porze roku pstrąg miał szansę ją dostrzec i dogonić. Obrotówka musi mieć szerokie skrzydełko żeby dało się ją prowadzić bardzo wolno. Taka dwuskrzydełkowa bardzo dobrze się sprawdza. Startuje nawet lepiej od jednoskrzydełkowej, wytwarza silniejszą falę hydrodynamiczną i można dać cięższy korpus. Aktualnie mam zajawkę na pstrągowy casting i staram się żeby moje przynęty były jak najcięższe. Jak już napisałem zastosowanie dwóch skrzydeł umożliwia zastosowanie cięższego korpusu- błystka dobrze startuje i stawia większy opór w wodzie, można ją wolno i płytko poprowadzić. Przeważnie daję jeszcze mały koralik wolframowy z oczkiem na agrafce. Można łowić na plecionkę, system nie skręca linki. Ta poniższa waży 6,5 grama. Skrzydełka wielkości między 1 a 2.

post-50861-0-77077100-1740661705_thumb.jpg

Edytowane przez Piasek
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zainspirowany pracą ostatniego prototypu wpadłem na pomysł, żeby obciążenie woblera foxy zamontować w d..ie ;).

Efekt bardziej niż dobry. Przynęta pracuje praktycznie sama, przy twichowaniu jeszcze lepiej odskakuje na boki, A obciążenie w tylnej części działa jak system rzutowy. Wobler leci jeszcze lepiej i nie koziołkuje (chociaż wcześniej też nie koziołkował). Wczoraj testowany przy totalnym załamaniu pogody przyniósł przyzwoitego 40staka.

post-50861-0-91087000-1743954532_thumb.jpg

post-50861-0-39118900-1743954571_thumb.jpg

• Like 2

Wielkimi krokami zbliża się majówka. Czas przygotować przynęty na większe drapieżniki. Przedstawiam dwie moje propozycje na dużego okonia, bolenia i szczupaka na lekko.

Foxy 2

Długość 7,5cm waga 11,5 grama

post-50861-0-62905000-1744531455_thumb.jpg

post-50861-0-16490700-1744531489_thumb.jpg

Azor

Praca typu walk the dog, tonący ale przy ściąganiu wychodzi do powierzchni, dobry do dalekich rzutów.

Długość 7,5cm waga 13,5grama

post-50861-0-25831800-1744531579_thumb.jpg

post-50861-0-58566500-1744531619_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...