Skocz do zawartości

Nowosci na rynku

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Tak było w przypadku Ibisa, Vapora, Passporta i VSL. Nexusy były produkowane w Stanach. Kolor blanku miał je rzekomo odróżniać od tych wykonanych z użyciem boronu. Chociaż WT, LT i IM6 nie były boronowe a były w jedynie słusznym kolorze ;-)

Jeszcze GVX był/jest zielonym badylkiem bez boronu. A całkiem fajna wędeczka.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

:lol:  :lol:  :lol:  :ph34r:

Nie jesteś miłośnikiem szklanych wędek ? :D

Jakoś nie mogę się przekonać do ich zalet ;)

Producenci chyba tez nie, bo rozwój w technologii fiberglassu systematycznie podąża w kierunku upodobnienia go do węgla. Podobno w najlepszych konstrukcjach osiągnęli juz masę i szybkość Jaxonów, dowodem czego zainteresowanie ze strony Krzysztofa....

:) :) :)

Producent/dystrybutor  nie gamoń. Skoro jest zapotrzebowanie na szklaki , dostosowuje ofertę. To że ktoś kupuje szklaka dla nazwy " szklak " mają w tyłku i wcale się im nie dziwię. Zrobi się moda na sino-koperkowo-różowe blanki, też takie w ofercie się pojawią ;);

Szybkie, w odniesieniu do szklaka, jest pojęciem względnym.

Nie te moduły sprężystości i tego się nie ominie.

Konstrukcje są coraz lepsze, bo i wlokna delikatniejsze, da się zrobić lepsze maty, zejść odrobine z wagi.

Pewnie moda minie za jakiś czas, a rynek zweryfikuje konstrukcje i ceny.

• Like 2

Przepraszam, że podepnę swoje pytanie w tym wątku, ale widzę, że Panowie tutaj rozprawiacie o szklakach.

Czy macie wiedzę, który z producentów ma w ofercie blanki w kolorze pomarańczowym lub niebieskim?

Tutaj - https://swiftflyfishing.com/collections/fly-rod-blanks

• Like 1

W ręku miałem Echo Glass Small Water 7'6" #4 we Flyhouse i to był typowy kijek slow... dlatego mam też ekstrapolacyjną nadzieję, że ów szklak w wersji Big Water 9'0" #6 będzie jętkowym kijem mod-slow jak należy.

Wersja #4 Echo jest ciut szybsza od szklanego Lamiglasa #4.

Edytowane przez Krzysiek Dmyszewicz
  • Like 1

W ręku miałem Echo Glass Small Water 7'6" #4 we Flyhouse i to był typowy kijek slow... dlatego mam też ekstrapolacyjną nadzieję, że ów szklak w wersji Big Water 9'0" #6 będzie jętkowym kijem mod-slow jak należy.

Wersja #4 Echo jest ciut szybsza od szklanego Lamiglasa #4.

Dzięki, gdyby mieli taką 7'10" #5 Med Fast, byłoby to dla mnie optymalne rozwiązanie.

Pozostaje celować w tego 8'6", ciut za długi na moje krzaczory, ale może jakoś przeżyje ;-)

• Like 1

Lamiglas na starym blanku FL też jest ok.Też go mam.Nie uwieżycie w to co napiszę,właśnie ważyłem Fenwicka FF 8'5" #6 waży 100g produkcja lata 70- te.

Macając nie które klasyki zastanawiam się komu to przeszkadzało,że te wędki były aż tak dobre,że zaprzestano produkcji.

• Like 1

Lamiglas na starym blanku FL też jest ok.Też go mam.Nie uwieżycie w to co napiszę,właśnie ważyłem Fenwicka FF 8'5" #6 waży 100g produkcja lata 70- te.

Macając nie które klasyki zastanawiam się komu to przeszkadzało,że te wędki były aż tak dobre,że zaprzestano produkcji.

No właśnie... http://jerkbait.pl/blog/22/entry-460-u-progu-prawdziwej-wiosny/

• Like 1

Krzysiek, sprecyzuj pojęcie "leje się", bo to że kij ma pełne ugięcie, czasem czuć jakby i rękojeśc się gięła, to nie znaczy że wolny, bo potrafi prostować się szybko i bez zbędnych drgań. Miałem okazję połowić starym szklanym Lamiglasem 6,6' #3, miałem okazję spróbować starego Diamondglasa #5 (nie pamietam długości), jakiegoś Steffena i inne fajne konstrukcje. Lamiego, od biedy można uznać za wolny kij, ale tylko przy założeniu linki #4 - z #3 nie był jakis zdecydowanie wolniejszy od ówczesnych niskomodułowych węgli, mia po prostu pełniejsze bardziej "kołowe" ugięcie.