maciekg Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Nexus jest w wyprzedaży obecnie, więc można podejrzewać, że Kairos jest w zastępstwie Nexusa w tej półce cenowej, Natomiast Nimbus jest czymś pomiędzy B3x'ami a Kairosem...i może to być kijek wart uwagi.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Tak było w przypadku Ibisa, Vapora, Passporta i VSL. Nexusy były produkowane w Stanach. Kolor blanku miał je rzekomo odróżniać od tych wykonanych z użyciem boronu. Chociaż WT, LT i IM6 nie były boronowe a były w jedynie słusznym kolorze ;-)Jeszcze GVX był/jest zielonym badylkiem bez boronu. A całkiem fajna wędeczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Gorączka Helios 3 nadchodzi.. http://m.orvis.co/intro.aspx?subject=14729 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) W ofercie Vision coś dla miłośników szkła-prawie-tak-dobrego-jak-węgielhttp://www.hurch.pl/sklep/wedki/wedki-jednoreczne/famili-glass/ Edytowane 22 Listopada 2017 przez mack 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Vision Glass Daddy - następca Cantary? Echo Bad Ass Glass lepsze, bo 9-cio stopowe ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W ofercie Vision coś dla miłośników szkła-prawie-tak-dobrego-jak-węgiel http://www.hurch.pl/...e/famili-glass/ Nie jesteś miłośnikiem szklanych wędek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Ja tego nie rozumiem... Jaxon Cantara Fly 9'0" 47 zł realnie 7,6 AFTMA... masa 157 g. Vision Glass Daddy 8'0" #9 masa - 165 g. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie jesteś miłośnikiem szklanych wędek ? Jakoś nie mogę się przekonać do ich zalet Producenci chyba tez nie, bo rozwój w technologii fiberglassu systematycznie podąża w kierunku upodobnienia go do węgla. Podobno w najlepszych konstrukcjach osiągnęli juz masę i szybkość Jaxonów, dowodem czego zainteresowanie ze strony Krzysztofa.... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 A po co robić szybkie szklaki? Żeby było szybko i piorun nie walnął wędkarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Producent/dystrybutor nie gamoń. Skoro jest zapotrzebowanie na szklaki , dostosowuje ofertę. To że ktoś kupuje szklaka dla nazwy " szklak " mają w tyłku i wcale się im nie dziwię. Zrobi się moda na sino-koperkowo-różowe blanki, też takie w ofercie się pojawią ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Szybkie, w odniesieniu do szklaka, jest pojęciem względnym.Nie te moduły sprężystości i tego się nie ominie.Konstrukcje są coraz lepsze, bo i wlokna delikatniejsze, da się zrobić lepsze maty, zejść odrobine z wagi.Pewnie moda minie za jakiś czas, a rynek zweryfikuje konstrukcje i ceny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Moda to minie na slow dla szpanu i fast dla picu, wtedy ludzie odkryją, że coś co się mieści dokładnie pośrodku slow a medium jest optymalną wędką muchową, coś czego się prawie nie produkuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Produkuje się...To właśnie te nowoczesne szklaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Produkuje się...To właśnie te nowoczesne szklaki Echo Glass i Redington Butterstick w klasie #4 się leją. Które konkretnie egzemplarze są mod-slow, bo nie znam żadnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Przepraszam, że podepnę swoje pytanie w tym wątku, ale widzę, że Panowie tutaj rozprawiacie o szklakach.Czy macie wiedzę, który z producentów ma w ofercie blanki w kolorze pomarańczowym lub niebieskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Przepraszam, że podepnę swoje pytanie w tym wątku, ale widzę, że Panowie tutaj rozprawiacie o szklakach.Czy macie wiedzę, który z producentów ma w ofercie blanki w kolorze pomarańczowym lub niebieskim? Tutaj - https://swiftflyfishing.com/collections/fly-rod-blanks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Krzysiek,blanki Cts Quatz.Stare, Fenwicki FF,nowy Orvis glass.Te mam są super.Michał ja mam Cts Qartza pomarańczowego oraz jak się nie mylę to Scott F.Nie piszę o chińskich bo tam kolory jakie chcesz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Dzięki Panowie, te Epic wyglądają fajnie, ale cenę mają deczko zaporową.Wysłałem zapytanie do Echo, widzę, że mają tam coś w ofercie. Miał ktoś kiedyś szklaka z tej stajni? Mam na myśli te w niższych klasach, pomarańczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) W ręku miałem Echo Glass Small Water 7'6" #4 we Flyhouse i to był typowy kijek slow... dlatego mam też ekstrapolacyjną nadzieję, że ów szklak w wersji Big Water 9'0" #6 będzie jętkowym kijem mod-slow jak należy. Wersja #4 Echo jest ciut szybsza od szklanego Lamiglasa #4. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Krzysiek Dmyszewicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W ręku miałem Echo Glass Small Water 7'6" #4 we Flyhouse i to był typowy kijek slow... dlatego mam też ekstrapolacyjną nadzieję, że ów szklak w wersji Big Water 9'0" #6 będzie jętkowym kijem mod-slow jak należy. Wersja #4 Echo jest ciut szybsza od szklanego Lamiglasa #4.Dzięki, gdyby mieli taką 7'10" #5 Med Fast, byłoby to dla mnie optymalne rozwiązanie.Pozostaje celować w tego 8'6", ciut za długi na moje krzaczory, ale może jakoś przeżyje ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Lamiglas na starym blanku FL też jest ok.Też go mam.Nie uwieżycie w to co napiszę,właśnie ważyłem Fenwicka FF 8'5" #6 waży 100g produkcja lata 70- te.Macając nie które klasyki zastanawiam się komu to przeszkadzało,że te wędki były aż tak dobre,że zaprzestano produkcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Lamiglas na starym blanku FL też jest ok.Też go mam.Nie uwieżycie w to co napiszę,właśnie ważyłem Fenwicka FF 8'5" #6 waży 100g produkcja lata 70- te.Macając nie które klasyki zastanawiam się komu to przeszkadzało,że te wędki były aż tak dobre,że zaprzestano produkcji. No właśnie... http://jerkbait.pl/blog/22/entry-460-u-progu-prawdziwej-wiosny/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Krzysiek, sprecyzuj pojęcie "leje się", bo to że kij ma pełne ugięcie, czasem czuć jakby i rękojeśc się gięła, to nie znaczy że wolny, bo potrafi prostować się szybko i bez zbędnych drgań. Miałem okazję połowić starym szklanym Lamiglasem 6,6' #3, miałem okazję spróbować starego Diamondglasa #5 (nie pamietam długości), jakiegoś Steffena i inne fajne konstrukcje. Lamiego, od biedy można uznać za wolny kij, ale tylko przy założeniu linki #4 - z #3 nie był jakis zdecydowanie wolniejszy od ówczesnych niskomodułowych węgli, mia po prostu pełniejsze bardziej "kołowe" ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Krzysiek, sprecyzuj pojęcie "leje się", bo to że kij ma pełne ugięcie, czasem czuć jakby i rękojeśc się gięła (...) Ja już się na FORS i Flyfishing.pl naprecyzowałem za całe życie... już mi się nie chce Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Tak jak Andrzej podpowiedział, epic'i sie nie leją. Gdybym kiedykolwiek miał wrócić do etapu 'jednego kija' to pewnie z niebieskim epic'iem 686 właśnie.Jest też sporo węglówek które są genialne i 'dalej' medium.tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi