Skocz do zawartości

Nowosci na rynku

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam  Sambo synergy 11ft 3wt carbon, łowiłem kilkukrotnie i nie mogę złego słowa powiedzieć a do tej pory łowiłem/łowie Visionem Nymphmaniac 11. 

Kij bardzo szybki, swietnie wykonany. Ja akurat mam uchwyt karbonowy i tutaj ciężko mi określić co jest lepsze.

Pozdrawiam

Tomek

• Like 1

• 5 miesięcy temu...

Witam

Nowe wędzisko SAGE R 8

Już jest " obiektywna" opinia 

Link

Kłaniam się Marian

Jak to w Sage - nowy sezon, nowy kolor blanku, nowa przełomowa technologia (są bardzo innowacyjni) i nowa cena :) Z tego co piszą na innych forach jest teraz dobry moment by trafić w wyprzedaży starego i już niefajnego X'a ;)

• Like 3

Witam.

... more, better, faster ... 

Redington powraca do żółtego, "maślanego patyka"

Pierwsza seria szklaków bije rekordy cenowe na rynku wtórnym.

Druga - już biała zamiast żółta, nie przypadła do gustu wędkarzom i to łagodnie mówiąc.

Mamy na ten sezon na powrót "żółtka".

Z racji tego że ludności planety Ziemia pogarsza się wzrok z roku na rok, producent zadbał żeby z paru kilometrów było już widać czym się łowi, a z połowy tego dystansu, można było odczytać już bez cienia wątpiwości nazwę kijka. I to bez lornetki.

Ale za to jest "translucent" - trudne słowo, ale bardzo nowoczesne.

Mam jedno szkło z pierwszej seri i ... niech tak pozostanie rolleyes.gif

Ale proszę się niczym nie sugerować - z niecierpliwością czekam na "translucki" od Trapera. Tylko czy aby okularów nie będzie trzeba nabyć, żeby doczytać się czegokolwiek na kiju ? cool.png

Pozdrawiam.

post-63414-0-36813400-1649502079_thumb.jpg

post-63414-0-17663200-1649502087_thumb.jpg

Edytowane przez Forest-Natura

Mało co w sprzętowej masie jest nowością, jakimś istotnym krokiem naprzód. Można bez specjalnej emfazy napisać , że wszystko już było! Małe kroczki robią tylko wieloletni potentaci, równie znani.. co i stale obśmiewani przez frakcję dużotaniotesco , a cała reszta stawki to zupełnie prosta forma  odtwórczości i epigoństwa obliczonego na emocje świeżaków. No i przede wszystkim - piterki entuzjastów :) 

Taka firma jak nasz Traper może lepiej albo gorzej kopiować starsze pomysły, koncepcje albo technologie, bo w tym biznesie całe roje pośledniejszych dostawców tak czynią - ale czyż nie rozsądniej, bardziej ekonomicznie i z nieporównanie mniejszym, konsumpcyjnym zadęciem - jest kupić raz a dobrze ? :)

• Like 2

Nowość i oferta, to różne pojęcia.. potocznie używane jako swoje zamienniki.    

https://sjp.pl/nowo%C5%9B%C4%87

https://sjp.pwn.pl/slowniki/oferta.html

A z know how jest tak jak z piramidą - góra i dół, apogeum i  perigeum, szczyt i równina..    

Jasne, uwielbiam takie pier.... Kij za 5.5kPLN vs Traper za 1.2-1.5 KPLN.

(...)

No topwe modele Sage, Winston Orvisa, itp. to obiektywnie inna liga i z tego co mi się wydaje to Traper nawet do niej nie pretenduje. Ale... Czy różnica w technologi przekładająca się na właściwości użytkowe między amerykańskim kijem za 5k i Traperem za 1,5k jest proporcjonalna do różnicy w cenie?

Wędką to nie jest coś co lata w kosmos, to w końcu tylko pręt z kompozytu ;)

• Like 3

Za te 5 koła, świadomy wędkarz, który już wie czego chce może sobie sprawić 5 przyzwoitych kijów (#3-4 do delikatnego suchara, jakaś uniwersalną #5, #6-7 do streamera i wreszcie kij do żyły). Nie musi to być oczywiście traper, choć do mnie trafia ze swoją 25 letnią gwarancją. Jakby się uprzeć to tańszy kij od majfrendów na pajki też się zmieści w budżecie.

Mówicie, że jestem lamus i powinienem wydać 15-20 tysięcy na podobny secik od S?

Niektórzy mają specyficzne pojęcie o ekonomii...

P.S. uprzedzając uwagi co do sprzętu używanego. Owszem, można i tak. Sam mam okazyjnie kupionego Thomas&Thomas. Miałem do zeszłego tygodnia też fajny kij od St. Croix. Tyle tylko, że wiatr mocniej zawiał, przewrócił go a ja holując fajnego teczaka inna wędką usłyszałem mało przyjemny trzask... Będzie teraz podpierał pomidory na działce.

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda
  • Like 1

No topwe modele Sage, Winston Orvisa, itp. to obiektywnie inna liga i z tego co mi się wydaje to Traper nawet do niej nie pretenduje. Ale... Czy różnica w technologi przekładająca się na właściwości użytkowe między amerykańskim kijem za 5k i Traperem za 1,5k jest proporcjonalna do różnicy w cenie?

Wędką to nie jest coś co lata w kosmos, to w końcu tylko pręt z kompozytu ;)

Może i tak, ale raczej umiejętności w użytkowaniu sprzętu będą nieprzecenione. Sprzęt z najwyższej półki nie czyni każdego posiadacza mistrzem. To jest chyba meritum  w każdej dziedzinie.  :ph34r:

• Like 1

[...] Sprzęt z najwyższej półki nie czyni każdego posiadacza mistrzem. To jest chyba meritum  w każdej dziedzinie.  :ph34r:

Na przestrzeni lat niejednokrotnie przekonałem się, że najlepsi łowcy i znawcy danej wody, często łowią byle czym np. jakimś starym dżeksonem sprzed 15 lat i nie przeszkadza im to w odnoszeniu wędkarskich sukcesów. Ostatecznie najważniejsze jest to by być często nad wodą.

"Miałem do zeszłego tygodnia też fajny kij od St. Croix. Tyle tylko, że wiatr mocniej zawiał, przewrócił go a ja holując fajnego teczaka inna wędką usłyszałem mało przyjemny trzask... Będzie teraz podpierał pomidory na działce."

---------

Napisz mi na priv co to za model "tego fajnego" i może sobie wezmę do swoich pomidorów Tobie dam coś innego solidniejszego na działkę.

Trudno mi uwierzyć żeby kij spadając trzasnął ale .... Niemozliwe rzeczy też się zdarzają. :(

Panowie żeby przemieścić się z punktu A do punktu B wystarczą zdrowe nogi ale czyż nie lepiej przemieścić się Mercedesem.Jeżeli ktoś ma chęć i możliwości posiadania drogiego sprzętu to czemu nie.Nie ma to nić wspólnego z umiejętnością łapania ani z czymkolwiek innym,poprostu możliwości plus chęci.Powiem to tak jeżeli mnie stać i mogę spać z piękną kobietą to czemu mam to robić z brzydką mimo iż nie ma to związku z doznawaną rozkoszą.

• Like 3

Jak mieszkasz na zadupiu bez sensownej KM i musisz studiującym dzieciom i żonie kupić po furze, to kupujesz 4 ML-ki czy jednego mercedesa i 3 samochody klasy Toyoty Yaris?

Jak kogoś stać to OK ale wmawianie innym, że jest to ekonomicznie sensowne jest troszkę bez sensu.

Jak mieszkasz na zadupiu bez sensownej KM i musisz studiującym dzieciom i żonie kupić po furze, to kupujesz 4 ML-ki czy jednego mercedesa i 3 samochody klasy Toyoty Yaris?

Jak kogoś stać to OK ale wmawianie innym, że jest to ekonomicznie sensowne jest troszkę bez sensu.

I znów ten szantaż emocjonalny...po co przepłacać itp.

Przerabiamy to tutaj już od kilkunastu lat. Masz potrzebę - łowisz drogim sprzętem kupionym często za odkładane zaskórniaki, lub dlatego, że masz zasoby.

Sprzęt to dla Ciebie sprawa bez większego znaczenia - jesteś finansowo bardzo do przodu i tyle.

Dla części z nas obcowanie z pięknymi i zaawansowanymi technicznie przedmiotami to istotna część hobby, cóż, to forum pozwala podzielić się doznaniami.

Pozdrawiam

• Like 5

Żaden szantaż, każdy łowi czym chce. Polemika była ze stwierdzeniem Pana SOB jakoby kupowanie drogiego sprzętu było jakimś imperatywem ekonomicznym. Sam mam jeden niezły kij kosztujący 2 razy tyle co "flagowce" Trapera. Czy dotrwa pięć sezonów ? Zobaczymy, ja nie lubię się pier.. . ze sprzętem.

Sent from my Armor 8 using Tapatalk

Edytowane przez zeralda