Dany7676 Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Dziaj na tik toku dowiedziałem się o aplikacji PZW która została niedawno uruchomiona. Podobno wszystko przez nią można zrobić, zainstalowałem i ani nie widzę swojego zacofanego okręgu Rzeszów a Przemyśl ma tylko możliwość opłaty 1, 2 i 3 dniowego zezwolenia. Czyli dalej lipa. Kiedy oni zrobią coś co nam ułatwi życie w XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Odpowiedz jest prosta NIGDY ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Tutaj jest temat, no trochę trzeba pokombinować ale da się używać https://jerkbait.pl/topic/196665-absurdy-procesu-op%C5%82aty-online-sk%C5%82adki-cz%C5%82onkowskiej-w-om-pzw/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaqbek Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Cześć.Korzysta ktoś z tej apki PZW ? Coś się zmieniło ?Mam taki problem że po zalogowaniu nie pokazuje mi aktualnego zezwolenia, jedynie informację o członkostwie.Opłaty robiłem osobiście w kole.Może miał ktoś podobną sytuację i jest możliwość aktualizacji tych danych / zezwolenia ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Cześć.Korzysta ktoś z tej apki PZW ? Coś się zmieniło ?Mam taki problem że po zalogowaniu nie pokazuje mi aktualnego zezwolenia, jedynie informację o członkostwie.Opłaty robiłem osobiście w kole.Może miał ktoś podobną sytuację i jest możliwość aktualizacji tych danych / zezwolenia ?U mnie w okręgu Kalisz ta sama sytuacja. Dzwoniłem, pytałem, Okręg musi wyrazić zgodę i przekazać dane odnośnie zezwoleń.Póki co u nas nie ma takiej decyzji. Czy będzie i kiedy, też nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca Cześć.Korzysta ktoś z tej apki PZW ? Coś się zmieniło ?Mam taki problem że po zalogowaniu nie pokazuje mi aktualnego zezwolenia, jedynie informację o członkostwie.Opłaty robiłem osobiście w kole.Może miał ktoś podobną sytuację i jest możliwość aktualizacji tych danych / zezwolenia ?musisz dodać ręcznie i wstawić fotkę zezwolenia wykupionego w kole. Dane nie są synchronizowane. W aplikacji jest przycisk dodaj posiadane zezwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca To że się doda zdjęcie to jeszcze nic nie daje. Podobno koło musi coś tam jeszcze zatwierdzić, a to chyba będzie dla niektórych nie do przejścia. Ja to zrobiłem że 2 tygodnie temu i nic się nie zmieniło. Ot taka to aplikacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca Ale co miało się zmienić? Teraz używając przycisku “rozpocznij połów” wybierasz to zezwolenie i możesz rejestrować dane jego dotyczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca Ale co miało się zmienić? Teraz używając przycisku “rozpocznij połów” wybierasz to zezwolenie i możesz rejestrować dane jego dotyczące.A gdzie to taki przycisk "rozpocznij połów" jest. U siebie tego nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca (edytowane) Pierwsza strona Kurde chyba ze coś innego ostatnio się pojawiło, w sensie nowa aplikacja EDIT : dobra widzę że coś nowego jest, używałem The Fish do tej pory bo PZW ją promowało! Zainstalowałem i się bawię i sprawdzam co to potrafiO tą chodzi tak? No dobra to chyba jestem w tym samym punkcie co Wy, składka zakupiona elektronicznie w e-parki czeka na weryfikację przez koło. No zobaczymy ile to potrwa. Do momentu weryfikacji będę używał The Fish Pytanie czy już ktoś wykupił pozwolenie przy użyciu tej aplikacji i używa? Edytowane 9 Marca przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca musisz dodać ręcznie i wstawić fotkę zezwolenia wykupionego w kole. Dane nie są synchronizowane. W aplikacji jest przycisk dodaj posiadane zezwolenie. U mnie jest tylko przycisk Kup zezwolenie po wejsciu w zakładkę zezwoleń. Możesz podpowiedzieć gdzie to dodać i znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca U mnie jest tylko przycisk Kup zezwolenie po wejsciu w zakładkę zezwoleń. Możesz podpowiedzieć gdzie to dodać i znaleźć?Twoje koło honoruje e-zezwolenie? Bo u mnie, na ten przykład, wyraźnie w regulaminie jest napisane, by mieć przy sobie 'wydrukowane', tj. tylko forma papierowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca U mnie jest tylko przycisk Kup zezwolenie po wejsciu w zakładkę zezwoleń. Możesz podpowiedzieć gdzie to dodać i znaleźć?To pisałem w aplikacji The Fish… Teraz się uczę funkcjonalności tej PZW. Czekam na weryfikację zezwolenia przez koło, zaznaczyłem opcję że już wykupiłem i dodałem zamiast zdjęcia legitymacji ze znaczkami PDF’a z zezwoleniem wykupionym w e-parki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca Twoje koło honoruje e-zezwolenie? Bo u mnie, na ten przykład, wyraźnie w regulaminie jest napisane, by mieć przy sobie 'wydrukowane', tj. tylko forma papierowa. To pisałem w aplikacji The Fish… Teraz się uczę funkcjonalności tej PZW. Czekam na weryfikację zezwolenia przez koło, zaznaczyłem opcję że już wykupiłem i dodałem zamiast zdjęcia legitymacji ze znaczkami PDF’a z zezwoleniem wykupionym w e-parkiZ całym należnym szacunkiem wszystkim użytkownikom tychże aplikacji - ale czy to nie jest przypadkiem już masochizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca (edytowane) PZW zainstalowałem teraz na próbę a korzystam z The Fish i jest spoko. Problem polega na tym że okręgi ustalają wszystko na ostatnią chwilę a czasem nawet porozumienia między okręgami są podpisywane później - no to żadna aplikacja tego nie ogarnie Edytowane 10 Marca przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Świat umiera … Jak będzie w końcu działająca aplikacja to co oni biedni zrobią? A skarbnicy? Może ryby nawet bedą? Trzymam kciuki. Poważnie. A na razie mam piękną książeczkę. Ta działa. To by było piękne. Loguje się. Płacę tam gdzie łowię. Może by dbali? Można by rozliczać i jednych i drugich. Dlatego watpię … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Z całym należnym szacunkiem wszystkim użytkownikom tychże aplikacji - ale czy to nie jest przypadkiem już masochizm? Masochizmem jest, każdorazowe wpisywanie nazwy łowiska i daty połowu do papierowego rejestru brań, mając pozwolenie wykupione na jedno łowisko i wypuszczając wszystkie złowione ryby, jak i posiadanie przy sobie pozwolenia, karty i legitymacji członkowskiej w wersji papierowej. Kontrola, podobnie jak biletowa, powinna ograniczać się do wyjęcia telefonu i zczytania kodu QR. Biurokratyzacja w Polsce, to nadal zjawisko powszechne, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jR303 Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Masochizmem jest, każdorazowe wpisywanie nazwy łowiska i daty połowu do papierowego rejestru brań, mając pozwolenie wykupione na jedno łowisko i wypuszczając wszystkie złowione ryby, jak i posiadanie przy sobie pozwolenia, karty i legitymacji członkowskiej w wersji papierowej. Kontrola, podobnie jak biletowa, powinna ograniczać się do wyjęcia telefonu i zczytania kodu QR. Biurokratyzacja w Polsce, to nadal zjawisko powszechne, niestety. Trochę zabawne jest, że osoby sygnalizujące wszem i wobec cnotę no kill uważają, że zagadnienie presji wędkarskiej właściwie ich nie dotyczy. Co do drugiej części posta - cyfrowa biurokratyzacja jest dalej biurokratyzacją, tysiąc razy bardziej odczłowieczoną niż ta papierowa. No i jeśli takim problemem jest dla nas naskrobanie paru słów w rejestrze to nie mamy chyba marzyć o jakimś poważniejszym uporządkowaniu i zorganizowaniu naszego miernego wędkarskiego podwórka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) Osobiście presję wędkarską interpretuję jako jakiekolwiek aktywności wędkarskie nad daną wodą.Obojętnie jaki sposób łowienia, czy ktoś zabiera ryby czy nie.W USA zaliczają też do tego sieci rzucane, podrywki, pułapki itpDo "pressured water" czy też "overfished" liczy się też ile osób się tam przewija.Na takich wodach złowić coś jest bardzo ciężko na przynęty sztuczne, u nas mówią na to "przebłyszczenie".Zjawisko to jest chyba najbardziej widoczne na małych wodach w okolicy zabudowań (neighborhood ponds), zwłaszcza na Florydzie, ale nie tylko.Używają żywych rybek i łowią nimi bez obciążenia i bez spławika spinningami.Lub używają bez obciążenia gumek robakopodobnych na wacky rig'u lub "weightless" czyli sam hak EWG z rakiem lub speed worm'em.Na wodach dzikich gdzieś na zadupiu byle co wrzucą do wody i wyjeżdżają ryby, czy to pstrągi, bassy, snakeheady, panfishe itp Ciekawe jak u nas by się łowiło na takich dużych zbiornikach bez presji (troche taka szwecja/islandia/finlandia).Mam tylko doświadczenie z dzikimi okonkami i okoniami - wcale nie waliły we wszystko jak głupie... Choć uklejek tam sporo to i tak królowała tanta 5cm na haku muchowym + główka 4,5mm Ciekawe też, że oni mogą łowić praktycznie wszędzie, a u nas pod tamą czy przy progach nie wolno.Używają na okonie zestawów składających się z dwóch haków i ciężarka lub dwie małe główki jigowe z żywymi rybkami.W niektórych stanach legalny jest umbrella rig (8-10 gum z hakami lub kilka gum i te listki od spinnerbaitów)A ryb mają ciut ciut i jeszcze trochę.... a rybki jedzą mniam mniam takie pstrągi i sandacze, sumy...W polsce same zakazy, na drop shota nie można dać rosówki, nie można łowić pod jazem czy tamą, a ryb nie ma.Ponoć no kill jest u nas rozwinięte PS. Oczywiście też tam mają wody jak u nas prawie wszystkie zbiorniki PZW - w*jebane do zera, że tylko moczarka została bo nie zjadliwa na patelni...Ale to rzadkość Edytowane 16 Kwietnia przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja Panowie, może wróćmy do tematu aplikacji PZW. W celu wykorzystania wszystkich możliwości aplikacji trzeba trochę zachodu. Należy zarejestrować się na stronie centralnej bazy danych - https://wedkarz.pzw.pl/rejestracjaTam podajemy wszystkie swoje dane dotyczące członkostwa w PZW. Kolejny krok to potwierdzenie prawdziwości danych i to jest jeszcze nieznormalizowane. Należy zadzwonić do biura swojego zarządu okręgu i uzyskać info, w jaki sposób potwierdzić dane w bazie.Od momentu potwierdzenia danych aplikacja będzie w pełni funkcjonalna. Można będzie opłacać składki za jej pośrednictwem w innych okręgach, roczne, okresowe teraz i w kolejnych latach. Jeśli zdecydujemy się na opłacanie u skarbnika, wówczas trzeba będzie kolejny raz to potwierdzać w okręgu. Tyle dowiedziałem się w biurze ZO w Siedlcach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t9375792 Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Nie oszukujmy się, dobre intuicyjne aplikacje są drogie i wymagają znacznych nakładów finansowych czego pzw już nie lubi. Chociaż z drugiej strony pzw uwielbia opłacać całą armię ludzi którzy są zbędni i powinni zostać zastąpieni a proces zautomatyzowany. Abstrahując już od tego, nadal nie rozumiem czemu nie można ogarnąć wszystkich łowisk tak żebym mógł kupić zezwolenie będąc na wyjezdzie (znam kilka jezior gdzie trzeba jechać 50km żeby kupić zezwolenie na 1 dzień). W tym wszystkim brakuje dobrego MVP i pomysłu na rozwój funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Aplikacja droga? Nie moze być. Ostatnio negocjowałem aplikacje rolniczą z masą parametrów, cen, kontroli i badań, planowania, dostaw, magazynowania, przerobu, fakturowania, rozliczeń, połączona z mapami miejsc uprawy i pomiarami i na koniec interfejsem zrzucającym wszystko do SAPa.Wycena ok 300-400tyś pln w zależności od opcji.4 roczne szeregowe etaty w PZW? Do tego, to koszt stworzenia programu. Potem obsługa już ok 10% tej ceny rocznie z serwerem po stronie dostawcy. Czy to dużo przy budżecie rzędu (szacuję) 240mln pln/rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) . Edytowane 7 Czerwca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t9375792 Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Aplikacja droga? Nie moze być. Ostatnio negocjowałem aplikacje rolniczą z masą parametrów, cen, kontroli i badań, planowania, dostaw, magazynowania, przerobu, fakturowania, rozliczeń, połączona z mapami miejsc uprawy i pomiarami i na koniec interfejsem zrzucającym wszystko do SAPa.Wycena ok 300-400tyś pln w zależności od opcji.4 roczne szeregowe etaty w PZW? Do tego, to koszt stworzenia programu. Potem obsługa już ok 10% tej ceny rocznie z serwerem po stronie dostawcy. Czy to dużo przy budżecie rzędu (szacuję) 240mln pln/rok? To brzmi jak wycena jakiegoś software house patrząc na mnogość opcji którą przedstawiłeś. Licz się z problemami z nowymi funkcjonalnościami i wyższymi cenami tj. uzależnianie klienta. W temacie wycen aplikacji można pisać elaboraty. Problem jest bardzo widoczny w momencie gdy chcesz zmienić firmę która cie obsługuje. Tak z ciekawości jaki termin Ci podali? Zgodzę się na pewno z tym, że koszt początkowy będzie duży ale to jest inwestycja która się zwróci. W tej kwestii przede wszystkim trzeba mieć wizję jak ta aplikacja ma wyglądać i jakie ma mieć funkcjonalności - czyli znaj swój produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t9375792 Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Sprawdziłbym w kontrakcie czy firma zapewnia pokrycie testami automatycznymi, w innym wypadku aplikacja jest nieprzejmowalna i nierozwojowa. Żeby rozmawiać o rozwoju i kierunku aplikacji trzeba mieć też dobre statystyki żeby zrozumieć kto będzie z nich korzystał i tutaj pada pytanie jaki procent wędkarzy nie potrafiłoby zapłacić składkę przez internet. Dlaczego o tym mówię, bo jeżeli dalej można byłoby kupować wersję papierową to mamy sytuację dualizmu w której utrzymujemy obie opcje i nie ma stopy zwrotu. Z drugiej strony największym wrogiem postępu są ludzie i czasami tak jak plaster trzeba po prostu zerwać na zasadzie, nie potrafisz tego zrobić sam niech ci to ktoś wyjaśni albo zrobi za ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi