Skocz do zawartości

Daiwa 2508RH czy Twin Power C3000HG

minnow

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to steez z 2009r a na taki wygląda, artykuł został napisany w czerwcu 2011r to oznacza że był używany maksymalnie przez 2 lata. Fakt nie jest napisane w jakich warunkach był używany ale biorąc pod uwagę że miałem taki kręciołek i go nie oszczędzałem a mimo wszystko takiego efektu koła nie zanotowałem to myślę iż właściciel nieco przesadził i targał nim dużo więcej/mocniej/bardziej.

Nie wiem na jakich luzach i klekocie trzeba bylo pracowac by tak przekladnie tak zarznac.

Przeciez tu jest mowa o Daiwa Exist Steez!

Gdy jest nowy ten kolowrotek ma taka prace, ze mozna go dawac jako "usypiacz" na dobranoc niespokojnemu bobasowi i usnie od plynnosci pracy ;)

Kto przy zdrowych zmyslach uzywa taki kolowrotek gdy podczas krecenia czuje luzy na przekladni, zęby i chrobot ???

Przekladni nie da sie ot tak po prostu zjechac.

Jak pisalem juz wczesniej - nie znam bloga, nie znam zamyslow autora, nie znam przede wszystkim rumunskiego.

Jesli ktos mial nowego Steeza i doprowadzil go do takiego stanu to tylko i wylacznie jego wybor (swiadomy), badz nieswiadomy (glupota).

Wadliwy kolowrotek ?

Przeciez juz wiemy z powiekszenia zdjec ze nie jest to nowa maszyna...

Odnosnie kolowrotka (w miare szybkiego) do lowienia na przynety prowadzone z pradem to  do swoich zastsowoan wybralem Exista 3012...

3012 na 2013 :)

Przy okazji mysle ze dzielnie sprawdzi sie przy kleniach ...

Szeroka, plytka szpula, 83 cm nawoj, 240 g masy wlasnej.

Pozdrawiam

Guzu

Edytowane przez Guzu

Ja miałem Steez'a 2508, przez jeden dzień, przyleciał do mnie z USA jako nowy, miał koszmarny luz osiowy na kole, odesłałem na drugi dzień

dostałem przeprosiny, że nie sprawdzili kołowrotka przed wysyłką (co obiecali zrobić i podobno robią standardowo przy wysyłkach za morze) oraz zwrot kasy z przesyłką powrotną również

więc ja jestem skłonny uwierzyć, że był wadliwy na starcie,

inna sprawa, że ktoś musiał to czuć w czasie użytkowania i "robił co robił"

Guzu a napisz prosze kilka slow  o exist 3012,jak dlugo go masz?jak czesto nim lowisz? i w ogole jak sie sprawuje i jaka praca pod obciazeniem? pytam z czystej ciekawosci bo na dzien dzisiejszy mlynek poza moim  zasiegiem.

Napisze jak sprawdze. Czyli za kilka tygodni (po przerwie swiatecznej). :)

• 4 tygodnie później...

Pierwsze 8 godzin wedkowania z Existem 3012 za nami - czyli za mna i za Existem ;)

Zdecydowanie lepiej sie pracuje przyneta z pradem . Czuc roznice w szybkosci nawoju vs Certate HC2500R.

Wiadomo - szybszy nawoj wymaga znalezienia "dobrej" predkosci podczas prowadzenia pod prad...

Wzrosla tez odleglosc rzutow (szersza szpula).

Podmienilem szpulke na 3008 RCS . Linka jakiej uzywam to Stren Braid 10 lb.

Testow "mocy" nie robilem. Najostrzej pracujacy wobler jaki mam w pudelku to Shad Rap DR 5.

Na plus oceniam tez mniejsza wage kolowrotka - Exist vs HC2500R.

Mialem nieco watpliwosci "na sucho"  - rozmiar 3000 kolowrotka w uchwycie NPS 16 . Ale jest stabilnie i bardzo wygodnie.

Jesli pojawia sie dodatkowe obserwacje - na plus lub na minus to sie podziele.

Pozdrawiam

Guzu