Skocz do zawartości

Pokrywa lodowa ?

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że nie mam już gdzie łowić, łod na jeziorach, a Wisłą płynie kra, to chciałbym chociaż się przewietrzyć i wyskoczyć na pierwszy lód.

Dlatego pytanie jak u Was z grubością lodu, głównie interesuje mnie woj. mazowieckie i świętokrzyskie.

Może ktoś wie jak z lodem na Wiórach (o ten zbiornik chodzi mi w pierwszej kolejności), Brodach lub Chańczy ?

ewentualnie Domaniów

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

U mnie na pojezierzu brodnickim jest bardzo różnie... Są jeziora gdzie jest pół na pół (połowa pseudo lodu, połowa faluje), są jeziora gdzie pokrywa ma nawet 12-13 cm. Trzeba dość rozważnie podchodzić do wyboru łowiska. Na ten moment, małe leśne jeziorka o nie wielkiej głębokości... na duże zbiorniki, bądź przepływowe jeszcze za wcześnie.

U mnie na pojezierzu brodnickim jest bardzo różnie... Są jeziora gdzie jest pół na pół (połowa pseudo lodu, połowa faluje), są jeziora gdzie pokrywa ma nawet 12-13 cm. Trzeba dość rozważnie podchodzić do wyboru łowiska. Na ten moment, małe leśne jeziorka o nie wielkiej głębokości... na duże zbiorniki, bądź przepływowe jeszcze za wcześnie.

daj znać jak na Bachotku lub Skarlińskim da się bezpiecznie łazić, chętnie sie wybiorę w tym roku

Byłem dziś na modlinie , woda niska , w gardlę z 20 cm wody ryba nie weszła po 3 godz lowienia pojechałem pod most sląskodąbrowski lód z 15 cm a jak wyniki ??

No cóż kozackie, na cały dzień jeden jazgarz :) coś nie brały przy minus 10 :)

Potrzebuję opinie bardziej doświadczonych podlodowców. Zastanawiam się czy będzie się dało jutro wejść na lód, jak przedwczoraj było jakieś 14cm w miarę dobrej jakości lodu, a teraz 2 dni po 5-7 stopni na plusie. Zbiornik płyciutki więc tam strachu nie ma, ale mam dość kawałek do przejechania i nie wiem czy jest szansa coś pokiwokować ?

Edytowane przez sol321

Doświadczony podlodowiec powie Ci że teoretycznie nie ma problemu, ale problem jest zawsze bez względu na warunki i grubość lodu. Dwa jeziora obok siebie i warunki się potrafią różnic. Szukaj więc informacji ze zbiornika na którym chcesz łowić.