Skocz do zawartości

Przyłowy 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj ponowna wizyta na kleniowej miejscówce na Widawce. Kleni brak (być może jeden spiął się po krótkim holu), za to sporo skubnięć, głównie gumowych przynęt. Na wobler z CF, chyba produkcji Piotra Kardasa, trafiły się dwie płocie: 23 i 25,5 cm:) Ta druga to na pewno moje PB płoci, nie tylko spinningowe:) Zaskoczenie o tyle duże, że wobler wcale nie taki mały, 4,5 cm sam korpus:)

post-73999-0-72020300-1739392017_thumb.jpg

• Like 12

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Pomyślałem o tym turze w ramach żartu, ale jak przeglądam internet i patrzę na budowę rogów, a konkretnie brak przewężeń przy możdżeniach (które chyba występują u dzisiejszego byka/krowy), to mam coraz większe wątpliwości :D

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 1

Haczyk 10, przypon 4 lb, wędzisko 14 lb (choć niewiele wykorzystałem  jego potencjału). Na szczęście zbiornik był zbyt mały, żeby skończyła się linka na szpulce, a zimowa ryba nie pokazała w pełni swojej siły. Ale emocje były jak na porodówce ;) .

• Like 12

• 2 tygodnie później...

Drugie tegoroczne wyjście nad rzeczkę . Ot mały , niepozorny ciurek lata wstecz pełen ryb , zwłaszcza okoni i szczupaków . Teraz to tylko cień tej dawnej wody, głównie ze względu na kormorany i dwunożną , równie głodną presję . Woda malutka i mętna , do tego dziwny fetor dobiegający z okolicznych pól czy innej pobliskiej fermy ... Jednym słowem niezbyt zachęcające okoliczności przyrody . Przez pierwszy kilometr czy dwa nie ma praktycznie brania , bo i ryby przy tej niżówce nie mają gdzie specjalnie się podziać. Zmierzam prosto w kierunku końcowego odcinka przed śluzą , gdzie na ostatnich kilkuset metrach dwa niewielkie dopływy zasilają rzeczkę . Zaczynają się okonki , niektóre nieco większe i pięknie walczące na okoniówce . Brania bardzo delikatne a rybki już takie okrąglutkie . Króluje najmniejsze kopytko Relaxa na 2 gramach . Łowię kilkanaście rybek , które występują wyspowo . Dużo brań nie zaciętych . Pojawia się całkiem przystojny klenik , mam jedną szczupaczą obcinkę . W jednym z miejsc brań jest zdecydowanie sporo , ale ciężkie do zacięcia i takie nieco inne . Zakładam z braku laku ( pudełko z tych skromnych , acz przemyślanych ;) ) po kilku roszadach przynętowych małego raczka Relaxa chyba z dawnych zapasów . Ryba wyłapuje wolno opadającą przynętę nad dnem i zaczyna dziwnie harcować . Tym sposobem trafiłem mojego pierwszego chyba , spinningowego karasia . Fajne uczucie złapać coś tak niespodziewanego  :D .

Sprzętowo GOCXS-732UL-T , Vaniek C3000 B , Pitbull x12 0,6 i przypon z monofilu 0,16 mm .

post-51227-0-68599700-1742770369_thumb.jpgpost-51227-0-06109400-1742770382_thumb.jpg

• Like 34

Dziś wybrałem się po raz kolejny w tym roku za kleniami nad "Oławkę". Przeszedłem 500 m bez kontaktu z rybą, mijam głębszą rynnę z szybkim nurtem, kilka rzutów i mam potężne uderzenie. Kij ładnie wygięty, hamulec pięknie gra. Nurt jest silny, brzeg w tym miejscu trochę wysoki, więc idę za rybą i dokręcam hamulec. Po chwili widzę, że na końcu jest boleń. Po podebraniu szybka fota i przymiar pokazuje 66 cm. Ryba pięknie odpływa, a ja dostaje gratulacje od miłego starszego pana, który wszystko widział. Bolek połakomił się na Pestkę JR uwiązaną na plecionce #0,6 i fluoro 0,23.

• Like 1

• 4 tygodnie później...