sieko Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Jest bardzo dużo wędek do trout area szybkich parobolików nadających się pod oksy niech kolega tam szuka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Ja mam w domu trzy kije mifine, junior sobie upodobał. Motral draw do 1,5g, ghost blade 0.2-0.6g i microbite 0-3g. Ja mam "obłowiony" trochę motral draw. W zeszłym sezonie młody łowił tym głównie okonie, czasem wzdręgi, drobne pstrągi. Tylko z tym opisem mają jakiś swój system, microbite do 3g ma sporo delikatniejszą szczytówkę niż ghost blade do 0.6g. Motral draw wyjął kilka przyłowów grubszych (jak na taki kij). Z tym trzeba się liczyć przy takim łowieniu, bo np. larwę widelnicy lubi zakąsić sandacz czy szczupak, szczególnie na błyszczących główkach.Microbite do 3g to wklejka typu "ajing"(no prawie aji) a Mortal Drow to tubular, dlatego różnica w grubości szczytówki, nie da się tubulara tak "wycienić" No to teraz nie wiem. Czy jedynym rozwiązaniem jest chodzenie z dwoma kijami? Jak masz Blue Birda do 3.5g to ja nie wiem czego szukasz. Ten kij spełnia Wszystkie Twoje wymagania postawione w pierwszym poście.A większością to zaproponowanych wędek da się skutecznie łowic i okonie i białoryb choć z tytułu wynika, że to okoń jest głównym targetem i tu już będzie bardzo dobrze.Zima, to temat sie rozbujał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Mortal Drow ma pełną szczytówkę. Na Ali w opisie solid, na kanale Onichimowskiego też jest, że pełna. Fajna zabawka i zastanawiam się, czy sobie nie sprawić. Jako rezerwy do rezerwowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Microbite do 3g to wklejka typu "ajing"(no prawie aji) a Mortal Drow to tubular, dlatego różnica w grubości szczytówki, nie da się tubulara tak "wycienić" Jak masz Blue Birda do 3.5g to ja nie wiem czego szukasz. Ten kij spełnia Wszystkie Twoje wymagania postawione w pierwszym poście.A większością to zaproponowanych wędek da się skutecznie łowic i okonie i białoryb choć z tytułu wynika, że to okoń jest głównym targetem i tu już będzie bardzo dobrze.Zima, to temat sie rozbujał Niby tak... ale coś mi w nim nie pasuje. No i jak jest duży wiatr i człowiek by chciał główkę 3g założyć, to już strach. Za cienki, boje się co to będzie jak przywali boleń 70 cm. Na microflexa wyjąłem, na tą nie wiem, chyba, że bym grubszą plecionkę dał, ale czy wtedy jest sens do takiej wędki?Rozumiem, że youtuberzy, których wkleiłem wyżej rzucą takimi wędkami dalej ale głównie obserwują żyłkę przy łowieniu białorybu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Mortal Drow ma pełną szczytówkę. Na Ali w opisie solid, na kanale Onichimowskiego też jest, że pełna. Fajna zabawka i zastanawiam się, czy sobie nie sprawić. Jako rezerwy do rezerwowego. Sorrki, jakims cudem pomyliłem z Mifine GHOST BLADE XULa że nie mam na stanie to wyszło jak wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Panowie, a co myślicie o Kuying Teton 1-4g? Podobno realnie jest do 5-6g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Odnoszę wrażenie, że na grupie "Aliexpress fishing..." prowadzonej przez niejakiego Kam Kama jest trochę kółko wzajemnej adoracji. Ciężko doradzić się tam odnośnie kijów, gdyż wychwalają w niebogłosy chińskie wyroby. No i właśnie przyszedłem po głos rozsądku tutaj. Planuję kupić wędkę na okonie i białoryb okazjonalnie. Miałem Microflex 1-7, mam też Blue Birda do 3.5, jednak Blue Bird za cienki pod okonia, Microflex przy gruby na białoryb. Szukam złotego środka, bo mi się nie chce targać dwóch wędek. Tak trafiłem na Kuying Teton 1-4g. Podobno realnie jest to kij do 5-6g, rzuci paprochami po 0.5g na wzdręgę czy płoć i to mi wystarczy. No, ale właśnie, czy jest sens brać ten kij z chin za 500 zł? Naprawdę nie znajdę niczego w rozsądnych pieniądzach u nas w Polsce? Nie hejtuję chińskich produktów, sam używam przynęt tylko z aliexpress, jednak po prostu pytam jak jest. Będę wdzięczny za porady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Ile założysz jeszcze tych tematów o wędce na okonia czy tam białoryb ? https://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/?st=0https://jerkbait.pl/topic/87226-okoni%C3%B3wka/https://jerkbait.pl/topic/45510-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/https://jerkbait.pl/topic/127507-kij-okoniowy-250-300-pln/https://jerkbait.pl/topic/179798-okoni%C3%B3wka-po-raz-miliard-pierwszy/https://jerkbait.pl/topic/179339-kij-ko%C5%82owrotek-na-okonie-400-700zl/https://jerkbait.pl/topic/62723-sprz%C4%99t-kuying-opinie/?hl=teton Edytowane 19 Lutego przez Krzysiek Rogalski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Od siebie SZCZERZE bym polecił Lureleader Natural heart do 4g.Miałem pierwszy wypust...Sprzedałem i żałuję, w połączeniu z vanfordem 2000sŁowiłem tym np. 0.5g czebu + mini tanta, tanty te 5cm+1,5g to był taki mój klasyczek Bardzo fajny badyl, ale krótkiMimo to, wolałem łowić nim z brzegu niż microflexem 210 1-7 (też miałem) Lureleader ma moc w dolniku.Holowałem tym amura 5kg i karpika około 3kgDało radę Szczupaka 80cm tym wyholowałem, parę kleni podrostków Aaa, teton za tyle to ZDZIERSTWO!Ludzie kupowali te kije w promocji za grosze.... Zobacz kije u Krzysztofa StepanowaStepanow fishing Perfect jig, ebisu violet, ebisu goldTo z tych tańszychNaprawdę spoko kije, łowiłem Z droższych Arion do 5g (realnie do 7g)Też fajny, ale to już większy budżetAlbo te pod trout area Edytowane 19 Lutego przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Od siebie SZCZERZE bym polecił Lureleader Natural heart do 4g.Miałem pierwszy wypust...Sprzedałem i żałuję, w połączeniu z vanfordem 2000sŁowiłem tym np. 0.5g czebu + mini tanta, tanty te 5cm+1,5g to był taki mój klasyczekBardzo fajny badyl, ale krótkiMimo to, wolałem łowić nim z brzegu niż microflexem 210 1-7 (też miałem) Lureleader ma moc w dolniku.Holowałem tym amura 5kg i karpika około 3kgDało radę Szczupaka 80cm tym wyholowałem, parę kleni podrostków Aaa, teton za tyle to ZDZIERSTWO!Ludzie kupowali te kije w promocji za grosze.... Zobacz kije u Krzysztofa StepanowaStepanow fishing Perfect jig, ebisu violet, ebisu goldTo z tych tańszychNaprawdę spoko kije, łowiłem Z droższych Arion do 5g (realnie do 7g)Też fajny, ale to już większy budżetAlbo te pod trout area Ten lureleder to 4g to nie będzie jak moj BlueBird do 3.5g? Dałeś mi do myślenia co do tetona, faktycznie drogi jest... ale jakoś nie widzę alternatywy, po prostu jest ładny i jest miękki, a to mi się podoba.Nie, dziękuję, za kije Stephanowa podziękuję, nie moja bajka, kojarzą mi się z słabą jakością. Nie wiem czemu ludzie je tak zachwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Słabą jakością?To chyba masz na myśli Favorite A ja mówię o Crazy Fishu.Miałem Nano Zero i słaba jakość to nie była Na tetona bym zaczekał na promocję500zl to niedorzeczne za ten kijek Fakt, że lureleader mięciutki jak witka nie jest.Jest jeszcze od lureleadera chyba stream heart, nie miałem ale chyba bardziej wiotki U emela możesz obejrzeć ebisu violet.Jest film podpięty chyba w opisie do ebisu violet na stronie stepanowa Edytowane 19 Lutego przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Słabą jakością?To chyba masz na myśli Favorite A ja mówię o Crazy Fishu.Miałem Nano Zero i słaba jakość to nie była Na tetona bym zaczekał na promocję500zl to niedorzeczne za ten kijek Fakt, że lureleader mięciutki jak witka nie jest.Jest jeszcze od lureleadera chyba stream heart, nie miałem ale chyba bardziej wiotki U emela możesz obejrzeć ebisu violet.Jest film podpięty chyba w opisie do ebisu violet na stronie stepanowaMówię o Favorite, ale stylistyka wszystkich wędek, które sprzedaje totalnie mi nie leży. A jednak wychodzę z założenia, że wędka musi się podobać Czy coś w stylu tego Tetona znajdę w normalnej kasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Jak tak bardzo chcesz tego tetona po prostu kup, żeby potem nie żałować...Jeśli nie musisz mieć kija na już to poczekaj lub popatrz na jakieś planowane promocje.Ale wybór należy do ciebie.Po co coś podobnego do tetona, jeśli ten teton tak ci się podoba Popatrzył bym na kijki SeikaKiedyś były na rybadniaAle widzę, że teraz w ogóle on wędek nie sprowadza Musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto siedzi w temacie. Zapytaj lepiej na ultralight polska, czy jakoś tak nazywa się ta grupa na FBTam takich dłubaczy ultralightowych jest pewnie dużo więcej niż na jerkbaicie.A i w sprzęcie się na pewno lepiej odnajdują, szpecjaliści [emoji16] Na Ali są jeszcze kije Mifine pod ultralightTsurinoya też ma jakieś, kyorim chybaNie pomogę, bo nie znam...Podpytaj na tej grupie FB, coś ci doradzą [emoji16]Widzę, że masz mętlik w głowie i duże parcie na ten jeden uniwersalny kij...To już chyba 4 wątek/wpis o tej samej treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Jakby co to jest wątek pasujący do tego typu zapytań.https://jerkbait.pl/topic/65465-paaanie-chce-kij-ale-nie-wiem-jaki/?view=getnewpost&fromsearch=1 Edytowane 19 Lutego przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Dzięki panowie, już nie męczę, jednak rzadko kupuję kije i to zawsze ciężki wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Jakby co to jest wątek pasujący do tego typu zapytań.https://jerkbait.pl/topic/65465-paaanie-chce-kij-ale-nie-wiem-jaki/?view=getnewpost&fromsearch=1tam też jest dokładnie to samo pytanie...O ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Fishing Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Tetony za grosze nigdy nie były.Z tego co pamiętam można je było kupić kiedyś w promocji po 250-350 zł.Ale to było kiedyś. Kiedyś wszystko było tańsze.Teraz jest na Ali też jakaś promocja, więc zobacz pewnie wyjdzie taniej.Ja mam Tetony 0,8-3 g i 2-10 g z 40T.Bardzo je lubię i moją dożywocie w mojej stajni.Na ten do 3g wyholowałem nawet karpia 3kg i dał radę. Wzdręgi i okonie też fajnie na nim czuć.Porównywanie Tetonów do Mifine nie ma sensu, bo Teton to wyższa półka niż Mifine.Jednak typowo do łowienia białorybu na lekko kupiłem Mifine Nano Zero 0.3-0.8g.Reasumując, zakup Tetona np. do 3g do łowienia okoni i białorybu (na ciężko) to IMO dobry wybór i będziesz zadowolony. Inna sprawa czy "opłacalny"?Wędkarstwo to hobby, więc ja nigdy nie rozpatruję czy się "opłaca".Podoba mi się to kupuję i tyle. Edytowane 19 Lutego przez Moto Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiasko Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Ze swojego doświadczenia z Tetonem polecałbym odpuścić. Co prawda miałem 2-10g, ale nigdy więcej tego nie dotknę.Po paru wyjściach będziesz szukał na giełdzie części szczytowej, albo kogoś kto uzupełni szczyt o wklejkę. Pękają (a przynajmniej kiedyś pękały) jak zapałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Fishing Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Ze swojego doświadczenia z Tetonem polecałbym odpuścić. Co prawda miałem 2-10g, ale nigdy więcej tego nie dotknę.Po paru wyjściach będziesz szukał na giełdzie części szczytowej, albo kogoś kto uzupełni szczyt o wklejkę. Pękają (a przynajmniej kiedyś pękały) jak zapałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Fishing Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Ze swojego doświadczenia z Tetonem polecałbym odpuścić. Co prawda miałem 2-10g, ale nigdy więcej tego nie dotknę.Po paru wyjściach będziesz szukał na giełdzie części szczytowej, albo kogoś kto uzupełni szczyt o wklejkę. Pękają (a przynajmniej kiedyś pękały) jak zapałki.Przestań powielać plotki i pisać bzdury.Ile miałeś tych Tetonów, że twierdzisz, że łamią się jak zapałki? 100?A może przeczytałeś o tym w internetach?To, że Ty połamałeś nie znaczy, że wszyscy łamią.Mam kilku znajomych, którzy też łowią różnymi Tetonami i nikt nic nie połamał.Jeśli ktoś łowił wcześniej szklakami albo ma kulturę techniczną troglodyty to wszystko połamie - nieważne czy to Teton czy hipersuper wędka z pracowni - nie piszę tego do Ciebie, ale ogólnie.Tetony zbudowane są z węgla o dość wysokim module sprężystości.Łowiąc nimi trzeba pamiętać, że są to cienkie wykałaczki, w dodatku tubulary i należy obchodzić się z nimi delikatnie, zarówno przy łowieniu, jak i w transporcie i przechowywaniu.Przy rzutach zwracać uwagę czy plecionka lub żyłka nie zaplątała się wokół szczytówki.Teton to po prostu czuła, a przez to i delikatna wędka, którą należy szanować i obchodzić się z uwagą, jak z resztą każdego XUL lub UL. Edytowane 20 Lutego przez Moto Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 20 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego No a co Ty byś mi polecił w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Również posiadam Tetona do 3g i używam go do lekkiego łowienia okoni. Jest czuły i ma przyjemne ugięcie. Jeśli chodzi o przeznaczenie tego kija do łowienia białorybu, jak najbardziej się nada, tym bardziej, jeśli chodzi o sporadyczne wypady.Jak się rozkręcisz, kupisz coś delikatniejszego typowo pod białoryb, jak nie chcesz przeznaczać zbyt wiele kasy to np. Blue bird nano zero do 1,5g lub wspomniany wyżej Mifine nano zero czy też slash do 0,8g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Fishing Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego (edytowane) No a co Ty byś mi polecił w takim razie?Ja mogę Ci polecić, bo mam i nigdy nie sprzedam, Tetona SUL 0,8-3 g - do łowienia okoni na lekko i białorybu na ciężko.Zerknąłem teraz na Ali i widzę, że za ok. 360 zł w promocji można go kupić, więc IMO cena bdb jak za taki kij.Do tego Mifine Nano Zero 0,3-0,8 g, też mam, do białorybu na lekko - widziałem teraz w promocji na ali za ok. 180 zł.W sumie za ok. 550 zł. masz fajny zestaw.Może jeszcze z jakimiś kuponami/kodami wyrwiesz taniej.Ja z takiego zestawu jestem zadowolony. Miałem też w łapie Tetona TTS510S 0,3-3 g - piękna sprawa, ale tu już masz cenę w promocji ok. 630 zł. Jeśli podoba Ci się Teton to go kup - zawsze możesz sprzedać jak nie podejdzie.Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało Edytowane 20 Lutego przez Moto Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Tym Tetonem SUL do 3g wcale nie trzeba łowić białorybu na ciężko, ja łowiłem nim przynętami w okolicy 0,5g. Typowy białoryb łowi się jak najlżej i przy odpowiedniej lince da radę tym rzucić na zadowalającą odległość. Kije delikatniejsze np. do 1-1,5g i bardziej spolegliwe, szczególnie z wklejką jak igiełka, lepiej załadują lżejsze przynęty i dadzą większą radochę z holu mniejszych ryb. Połamania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Fishing Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Tym Tetonem SUL do 3g wcale nie trzeba łowić białorybu na ciężko, ja łowiłem nim przynętami w okolicy 0,5g. Typowy białoryb łowi się jak najlżej i przy odpowiedniej lince da radę tym rzucić na zadowalającą odległość. Kije delikatniejsze np. do 1-1,5g i bardziej spolegliwe, szczególnie z wklejką jak igiełka, lepiej załadują lżejsze przynęty i dadzą większą radochę z holu mniejszych ryb. PołamaniaZgadza się, ale przy tak niskiej gramaturze 0,5g już nie czujesz tak przynęty jak przy 1g. Dlatego napisałem na ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi