Skocz do zawartości

Kij pod okonia i sporadycznie białoryb, kluchowaty, nie wklejka

dwdx

Rekomendowane odpowiedzi

Może koledzy tych konkretnych wędek nie mieli. Za 5 setek nie kupiłbym ani tetona ani tego penna. Mając taki budżet poszukałbym używanego lighta z trochę wyzszej półki. Jakiego ? A to już bardzo indywidualne kwestie bo to co pasuje mi niekoniecznie musi pasować komuś innemu.

O łowieniu bialorybu jest co czytać i to tylko jeden z wątków:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://jerkbait.pl/topic/29825-%25C5%2582owienie-bia%25C5%2582orybu-na-spinning/page-192&ved=2ahUKEwiW88mDneKLAxWBrokEHQjLDO0QFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw0LBJ9AbJcqB_FRomTCp1eH

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Dziękuję za podpowiedzi. Miałem nadzieję, że w tej cenie znajdę coś innego, lepszego. Chciałem się upewnić, może ktoś miał ten model Daiwy, ale widzę że nikt się nie wypowiada.

Nie, nie pracuje za najniższą krajową, aczkolwiek dobrze zauważone to zostało - niektórzy, tak jak ja, nie są zbieraczami, no i nie jestem jeszcze na tym poziomie żeby widzieć sens w kupowaniu wędki za 2k, mimo że spokojnie mnie na nią stać.

Po prostu takiej nie potrzebuje, nie chce i należy to uszanować. Nie kupuję kijów co rok i jestem minimalistą :)

Poza tym, może chodziło mi o to, czy jest sens brać wędkę 5g mając 3.5g, czy zostać przy dwóch…

Nieważne, przetestuje te Daiwe. Jaki kręciołek Daiwa pod nią polecacie z płytką szpulą?

Przypominam Alku, bo ten szklak nie spełnia jednego postawionego przez Kolegę wymogu (...)(...) coś dłuższego powiedzmy 240 cm."

Masz rację, przeoczyłem pożądaną długość, choć odległość rzutów z tego szklaka osiągają takie odległości jak z kijków węglowych długości do 200cm. Być może dla tego, że ja używam casta.

W takim razie może niech każdy "ogarnięty" w temacie poda swoje typy w klasie:

-budżet (do 300zł)

-classic (do 600zł)

-premium (powyżej 1000zł)

Tylko kije pod okonia i białoryb

Mam kilka faworytów ale w tytule już są , moim zdaniem, zupełne zaprzeczenia dobrego kija okoniowego.

Po pierwsze połaczenie okonia i białorybu- tu z grubsza może się udać ale wolny kij już na okonie się nie nadaje, owszem mozna coś w ten sposób łowić.

Po druge dobry kij na okonia powinien być szybki a co za tym idzie czuły a to nie idzie w parze z niskim modułem węgla.

Po trzecie wklejka dużo lepsza niz tubular, czulsza w pokazywaniu brań, których nie czuć w dłoni i dużo lepiej obsługuje 05-2g. Powyzej tych gramatur, może być tubular.

Po czwarte 2,40 tu już zupełnie nie wiem po co ma być w takim kiju.

I moja uwaga odnosi się do okoni wielkości i sposobu żerowania w naszych wodach a nie w Holandii czy Hiszpanii ;)

Nie dotyczy też łowienia okoni na twitcha czy na sandaczowe rozmiary gum.

Edytowane przez strary
  • Like 1

Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. 

Biorę to co lubię.  

Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.

Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy :)

Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. 

Biorę to co lubię.  

Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.

Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy :)

Obniżenie c.w wędki, nie oznacza poprawienia czułości, a wagę przynęt, które danym kijem obsłużysz. 

• Like 1

Wiem, chodziło mi o używanie tych samych przynęt co pod microflexem.

W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.

Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach ;)

122 strony na temat sprzętu do łowienia UL:

https://jerkbait.pl/topic/45510-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/page-122

i 211 stron na temat łowienia białorybu na spinning (w tym mnóstwo o sprzęcie):

https://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-211

Ciekawe, czy kol. @dwdx albo @Robbson je przeczytał? ^_^

• Like 6

W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.

Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach ;)

No właśnie nastawiam się też na kołowrotek Daiwy. Mam jeden Legalis LT i jest super. Podobno od jakiegoś rocznika były produkowane w Japonii i są lepsze. Wiem, że lepiej brać z płytką szpulą. Polecicie coś pod ten kij?

Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność ;)

Dziwne to jest, że niektórzy nie bardzo przejawiają chęci do poszerzania swojej wiedzy np. czytając wątki, które już założone są.

I na koniec bo widzę, że strasznie pod górę masz z tym kupnem patyka nawet wydając zawrotne 256 zł. napiszę tak. Jeśli wędkarstwo to hobby jakie naprawdę lubisz to na 1 patyku się nie skończy, więc kup to co najlepiej się podoba bo też widzę, że musi być dizajnersko i leć na wodę. Potem albo sprzedasz albo zostawisz.

• Like 4

Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność ;)

Taaak, najlepiej założyć 3 nowe tematy dokładnie o tym samym + napisać te same posty w kilku wątkach. To jest dopiero nowa aktywność! :lol:

Na forum Jerkbait kierujemy się jasno określanymi zasadami:

https://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

https://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/

• Like 8