Robsson Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Podałem już dwa kijki i nikt nie odpisał.Jaka jest Wasza opinia na temat Teton Kuying TTC510S ten z 11 przelotkami?Swoją drogą nie jest już on taki tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego (edytowane) Może koledzy tych konkretnych wędek nie mieli. Za 5 setek nie kupiłbym ani tetona ani tego penna. Mając taki budżet poszukałbym używanego lighta z trochę wyzszej półki. Jakiego ? A to już bardzo indywidualne kwestie bo to co pasuje mi niekoniecznie musi pasować komuś innemu.O łowieniu bialorybu jest co czytać i to tylko jeden z wątków:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://jerkbait.pl/topic/29825-%25C5%2582owienie-bia%25C5%2582orybu-na-spinning/page-192&ved=2ahUKEwiW88mDneKLAxWBrokEHQjLDO0QFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw0LBJ9AbJcqB_FRomTCp1eH Edytowane 26 Lutego przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Ja osobiście bym polował chwilkę na giełdzie. Naprawdę fajne wędki są za sensowne pieniądze. 6-7 stówek za Graphiteleadery itd… kilka fajnych wędek już na giełdzie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 26 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Dziękuję za podpowiedzi. Miałem nadzieję, że w tej cenie znajdę coś innego, lepszego. Chciałem się upewnić, może ktoś miał ten model Daiwy, ale widzę że nikt się nie wypowiada. Nie, nie pracuje za najniższą krajową, aczkolwiek dobrze zauważone to zostało - niektórzy, tak jak ja, nie są zbieraczami, no i nie jestem jeszcze na tym poziomie żeby widzieć sens w kupowaniu wędki za 2k, mimo że spokojnie mnie na nią stać. Po prostu takiej nie potrzebuje, nie chce i należy to uszanować. Nie kupuję kijów co rok i jestem minimalistą Poza tym, może chodziło mi o to, czy jest sens brać wędkę 5g mając 3.5g, czy zostać przy dwóch… Nieważne, przetestuje te Daiwe. Jaki kręciołek Daiwa pod nią polecacie z płytką szpulą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robsson Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego W takim razie może niech każdy "ogarnięty" w temacie poda swoje typy w klasie:-budżet (do 300zł)-classic (do 600zł)-premium (powyżej 1000zł) Tylko kije pod okonia i białoryb???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Przypominam Alku, bo ten szklak nie spełnia jednego postawionego przez Kolegę wymogu (...)(...) coś dłuższego powiedzmy 240 cm." Masz rację, przeoczyłem pożądaną długość, choć odległość rzutów z tego szklaka osiągają takie odległości jak z kijków węglowych długości do 200cm. Być może dla tego, że ja używam casta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego (edytowane) W takim razie może niech każdy "ogarnięty" w temacie poda swoje typy w klasie:-budżet (do 300zł)-classic (do 600zł)-premium (powyżej 1000zł) Tylko kije pod okonia i białorybMam kilka faworytów ale w tytule już są , moim zdaniem, zupełne zaprzeczenia dobrego kija okoniowego.Po pierwsze połaczenie okonia i białorybu- tu z grubsza może się udać ale wolny kij już na okonie się nie nadaje, owszem mozna coś w ten sposób łowić.Po druge dobry kij na okonia powinien być szybki a co za tym idzie czuły a to nie idzie w parze z niskim modułem węgla.Po trzecie wklejka dużo lepsza niz tubular, czulsza w pokazywaniu brań, których nie czuć w dłoni i dużo lepiej obsługuje 05-2g. Powyzej tych gramatur, może być tubular.Po czwarte 2,40 tu już zupełnie nie wiem po co ma być w takim kiju. I moja uwaga odnosi się do okoni wielkości i sposobu żerowania w naszych wodach a nie w Holandii czy Hiszpanii Nie dotyczy też łowienia okoni na twitcha czy na sandaczowe rozmiary gum. Edytowane 27 Lutego przez strary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. Biorę to co lubię. Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Na czułość wpływa wiele rzeczy, nie tylko ciężar wyrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. Biorę to co lubię. Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy Obniżenie c.w wędki, nie oznacza poprawienia czułości, a wagę przynęt, które danym kijem obsłużysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Wiem, chodziło mi o używanie tych samych przynęt co pod microflexem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Wiem, chodziło mi o używanie tych samych przynęt co pod microflexem.Dalej nie musi to czułości poprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Wiem, chodziło mi o używanie tych samych przynęt co pod microflexem.W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 122 strony na temat sprzętu do łowienia UL:https://jerkbait.pl/topic/45510-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/page-122 i 211 stron na temat łowienia białorybu na spinning (w tym mnóstwo o sprzęcie):https://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-211 Ciekawe, czy kol. @dwdx albo @Robbson je przeczytał? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Mario, a to też prawda Polecam szczególnie kolegom do poczytania wątek dot. łowienia białorybu . Mnóstwo info o sprzęcie, sposobie łowienia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Kupiłem plecionkę 0.06 także się nada. Mam sprzęt pod bialoryb - Blue Bird 3.5g od dawna jak juz pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach No właśnie nastawiam się też na kołowrotek Daiwy. Mam jeden Legalis LT i jest super. Podobno od jakiegoś rocznika były produkowane w Japonii i są lepsze. Wiem, że lepiej brać z płytką szpulą. Polecicie coś pod ten kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Poczytaj tematy z linków, które wkleił @mario. Znajdziesz tam cenne rady i odpowiedzi na Twoje pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robsson Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Z pewnością link od mario jest cenny odnośnie przynęt ale brnąć przez 200 stron tematu od 2013 roku gdzie jest tam mowa o wędkach których dawno nie ma w sklepach to tak średnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego To zacznij od tyłu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwdx Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Po to jest forum, aby czytać, szukać, dowiadywać się. Jak przelecisz te wszystkie stare posty, to będziesz wiedział więcej niż się Tobie wydaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Dziwny temat jak byś szukał dziury w dziurze jednemu pasuje ta wędka drugiemu inna .Koniec tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność Dziwne to jest, że niektórzy nie bardzo przejawiają chęci do poszerzania swojej wiedzy np. czytając wątki, które już założone są. I na koniec bo widzę, że strasznie pod górę masz z tym kupnem patyka nawet wydając zawrotne 256 zł. napiszę tak. Jeśli wędkarstwo to hobby jakie naprawdę lubisz to na 1 patyku się nie skończy, więc kup to co najlepiej się podoba bo też widzę, że musi być dizajnersko i leć na wodę. Potem albo sprzedasz albo zostawisz. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność Taaak, najlepiej założyć 3 nowe tematy dokładnie o tym samym + napisać te same posty w kilku wątkach. To jest dopiero nowa aktywność! Na forum Jerkbait kierujemy się jasno określanymi zasadami:https://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/https://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/ 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi