Skocz do zawartości

Jaxon New Concept line - po testach

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Głównym bohaterem niniejszego wątku jest wymieniona wyżej plecionka. Od jakiegoś czasu dokładnie od lutego miałem okazję zapoznać się z tym produktem. Było to łowienie pstrągów oraz boleni. Zachęcony wieloma przychylnymi opiniami postanowiłem wziąć ją po lupę.

Stosowałem linki zarówno o kolorze żółtym fluo jak i czarnym. Plecionka początkowo, co chciałem podkreślić zachowywała się całkiem prawidłowo. Jest bardzo miękka co znacząco wpływa na komfort obsługi multiplikatora. Niestety na tym się kończy. Plecionka, w co trudno mi było uwieżyć, po kilku wyjściach nad wodę traciła swoją wytrzymałość i dotyczy to koloru fluo. Przynęty, w porównaniu z linką innych firm po prostu zrywała się jak nitka - szczególnie na węzłach. Wczoraj jednak nawinąłem nową koloru czarnego. Do dnia dzisiejszego (mimo, że się myłem :D) mam czarne ręce. Plecionka strzelała jak najgorszej jakości nitka. Miałem nawet taki przypadek, że podczas hamowania (!!!) kciukiem boleniowego woblera 6-7g wobler został odstrzelony - po prostu poleciał dalej. Nie wspomnę sytuacji kiedy prowadziłem wobler i ten zahaczając o kamień od razu się urwał - nawet nie poczułem zaczepu.

Osobiście nie rekomenduję tego produktu. Piszę to bo bardzo zawiodłem się na tej plecionce. Nadal twierdzę, że eksperymenty nie popłacają. Tej plecionki nie można nawet porównywać do PP czy Stren.

Pozdrawiam

Remek

Pozdrawiam

Remek

:unsure: heh i na nowo Jaxon zaprezentowal sie z mocnej strony.

Niema co zartowac bo to masakra kiedys kupilem spina Jxona byl tani niezle wyglondal i calkim niezle wobki z niego lataly ale co do mocy przy holu szczuplego mniej wiecej 4kg zaczal trzeszczec blank i nagle buch i po kijku.I od tamtej pory jedyne co robie z Jaxonem to stanowczo go odradzam.A i jeszcze jedno remku ile zaplaciles za ta cudowna nic??

Remek może kupiles podrobkę? :unsure:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Chyba tak. Muszę Tobie powiedzieć, że takiej plecionki jeszcze nie miałem w życiu.

Pozdrawiam

Remek

Chyba macie panowie rację że to podróbka bo plecionka naprawdę jest ORYGINALNA :lol: :unsure:

Ja sobie poradziłem ze śladami po lince. Zmysły się bez problemu w wiślanej wodzie. Powiem więcej, brodziłem wczoraj na bosaka i zeszła mi cała opalenizna z nóg. Napisałem nawet maila do Michaela Jacksona, że jakby się chciał bardziej wybielić to zapraszam nad Wisłę :lol:

Cześć,

Co mnie podkusiło? Hmmm ... to o czym wspomniał Jurek. Słyszałem tu i ówdzie, że to świetny produkt. No to kupiłem by przetestować. Ponieważ nie jestem związany z żadną firmą (ufff ... jak to dobrze) więc mogłem zrobić rzetelny test. No i zrobiłem - Robert wczoraj widział (jednej straty nie widział :lol: - tej najśmieszniejszej). Generalnie to poległem dwukrotnie - żyłkę też kupiłem do bani ale ona do castingu po prostu się nie nadawała. Wytrzymałość miała ogromną ale była zbyt sztywna no i strasznie puchła. Za to plecionka .... poniżej krytyki.

Przez myśl przeszedł mi test wytrzymałości plecionki. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wykonać profesjonalne sprawdzenie wytrzymałości linki. Chętnie tak dla zasady bym to zrobił - ważne by była jakaś metodologia. Wygospodaruję nawet budżet na takie badania R&D - po wczorajszych doświadczeniach chętnie przebadałbym więcej takich linek i OPUBLIKOWAŁ to na stronie głównej.

Plecionka kosztowała około 35PLN. Przed chwilą sprawdziłem jej wytrzymałość. Cytuję: „maksymalna waga ryb: 16kg” :lol: :lol: - chyba 1.6kg ... sorry 0.16 kg - o to jest odpowiednie.

Friko - jak będą jeszcze jakieś kiepskie produkty, które wpadną w rękę to na pewno napiszę. O dobrych też napiszemy.

Pozdrawiam

Remek

Remas najproscie to chyba metoda wagu sprzezynowej - to jedyne co mi przychodzi do glowy z takich domowych sposobow... choc nie wiem czy kogoś, kto na kieszonowym wyposazeniu ma wage z dokladnoscia do dziesiętnych czesci gramam takowe rozwiazanie satysfakcjonuje :mellow: :mellow: :mellow: <_< <_< <_<

Aż się uśmiałem prawie do łez. To Ty remek nie wiesz że Jaxona się nie kupuje :lol: taki doświadczony wędkarz..... :lol: Na forum haczyk.pl jest temat dlaczego nie jaxon i tam jest kilka bitych stron opisów jaki to kolejny sprzęt jaxona zawiódł i (można sądzić w czasie czytania) w jak najdowcipniejszy sposób. Moimi faworytami są koszyk od procy który się rozerwał po strzale oraz (to mój przypadek) waga do 15kg w której rozgiął się haczyk gdy powiesiłem na nim 2.5 litrową butelkę z wodą :lol: Tak czy siak gratuluję pomysłu (zakupu) :lol:

@Tomaszek

tutaj też było kilka podobnych wątków ale od czasu do czasu nawiedza nas jeden miłośnik rzeczonego sprzętu i wykorzystuje podobne dyskusje jako podstwę do różnych demagogicznych stwierdzen w rodzaju ze się patrzymy z góry na wędkarzy którzy używają taniego sprzętu itp bzdury , tak że żeby się odczepił dyskusji o sprzęcie na j zazwyczaj unikamy.

Ale w tym przypadku rzecz jest tak ewidentna, że warto było zrobić wyjątek, zwłaszcza że wobec nachalnej reklamy i promocji produktu

.

Przez myśl przeszedł mi test wytrzymałości plecionki. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wykonać profesjonalne sprawdzenie wytrzymałości linki. Chętnie tak dla zasady bym to zrobił - ważne by była jakaś metodologia. Wygospodaruję nawet budżet na takie badania R&D - po wczorajszych doświadczeniach chętnie przebadałbym więcej takich linek i OPUBLIKOWAŁ to na stronie głównej.

tylko bez profesjonalnego sprzetu rozciagajacego taki test bedzie malo miarodajny a jak go nie daj boze zrobisz przy pomocy wagi, to dobranoc ...

tak pewnie dzakson to robi :mellow:

ps. zadzwon do wilhelma z DHC http://www.jerkbait.pl/?p=56 sam proponowal :D

Tak poważnie to ciekawe co piszesz, bo niektorzy znawcy gorąco polecają ten linkę?

Ja rowniez sie spotkalem w przeszlosci, na innych przykladach...i jest to dla mnie zagadka, w jaki sposob komus moze sie cos sprawdzic, o czym wiem, ze sie nie nadaje do lowienia?

Dlatego z reguly jestem bardzo sceptyczny...

Jak ktos jest niezamozny to jeszzce nie znaczy, ze mu mozna bezkarnie wciskac najgorszy kit.

Mam nadzieje, ze ci, ktorzy to robia zaplaca za to niebawem, i to bolesnie...

Gumo

Nawet Remku gdyby Twoje testy wypadły pozytywnie nie zdecydowałbym się na zakup czegokolwiek tej firmy. Swego czasu przećwiczyłem ten temat dość Boleśnie.

Firma ta świadomie prowadzi taką , a nie inną politykę i nie jest w interesie cokolwiek zmieniać bo jak na razie orzynosi to biznesowy sukces. O ile inni Polscy producenci próbują wprowadzić do swojego asortymentu również lepsze jakościowo fanty o tyle jaxon nie robi w tym kierunku nic.

Z innej beczki uważam, że całkiem przyzwoite linki sprzedaje firma...Mikado. Żyłki produkuje dla nich niemiecki Bayer i są całkiem przyzwoite zwłaszcza patrząc na cenę. Dla kogoś kto łowi na rzece , kamienistym lub pełnym zawad dnie idealne rozwiązanie. Częte wymienianie uszkodzonych linek w sezonie nie boli.Piszę tu o serii Dino.

Dwa lata temu kupiłem po okazyjnej cenie plecionkę Tantal 0.16 25lb. Okrągła, miękka, czarna plecionka która się przez ten czas nie odbarwiła ale by ła używana wyłącznie w Szwecji i nigdy nie zawiodła mnie przy holu nawet metrówki. Tylko jedna zawada nie wyciągnięta. Rozginała kotwice dużych kilkunasto-centymetrowych woblerów Salmo.