harp Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Mam whiskerka 11,3 6-8. Patrząc na te rzuty w internecie zamarzyło mi się. I tak myślę może by parę przeróbek wprowadzić np: dopalacz . Tylko że whisker to wytrzymały ale kluchowaty kijek. Co sądzicie i ewentualnie jakiego sznura szukać do tego kija? Jaka mniejwięcej klasa ? Czy może coś do przycinania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 HejMam podobny kijek, mniej kluchowaty - redington red fly 11' niecałe chyba #6/7Też nad tym myślę, bo "mocowo" kij jest w sam raz na moje wody.Oglądał go Peresadziak i mówił że nie jest to łatwa sprawa, by zrobić to "po kosztach".Moim zdaniem - takie kije powinny dawać sobie radę doskonale, szczególnie przy rzutach z linką kotwicząca o wodę.Ten sezon łowiłem kilka razy "Redem" - używając go jak kija dwuręcznego - przy rzutach trzymałem go za blank, tuż powyżej rękojeści, drugą rękę "kotwicząc" o fightin' butt.Na tyle co mam o tym pojecie, a jest to bliskie zera absolutnego - łowiło się tym bardzo... wygodnie. Wrażenie ze kij sam rzuca - tym bardzie,j że głowice zrobiłem też samemu, ze ścinków po robieniu kiedyś głowicy na głowatki. Pozgrzewałem do tego uharatany kiedyś koniec z Visiona, bo sama ścinka była za krótka i wyrywałem w powietrze całą linkę chcąc zrobić pętlę. Po dodaniu ok półtora metra - jest naprawdę ok. Śmigał tym chwilę kolega co sporo łowi DH i mówił że nie jest źle.Nawet dumam nad tym, czy nie zrzucić całej rękojeści, nie kupić nowegu uchwytu - z dokręcanym F-B i nie wydłuzyć trochę korka - myślę, że byłby z tego naprawde udany lekki kij 2ręczny. Co do Twojej wędki - szukałbym pokumanego rodbuildera, niech się wypowie i zrobi.Jeśli wędka za kluchowata, to moze struganie, jakie ja zrobiłem ze swoim kijem i wymiana n przelotek na lżejsze by poprawiła charakterystykę wędki?Osobiście - szukałbym ok 10m głowicy w klasie jędnoręcznej #8, czyli pewnie jakieś 18 - 20gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam, Dorobienie samego dopalacza nie powinno byc wiekszym problemem.Co do linki- w momencie gdy pojawily sie skagity te wszystkie starsze konstrukcje, dosc powolne nagle jakby odzyly gdyz taka wlasnie akcja jest idealna do tej metody. Apropo grainow itd niestety nie jestem w stanie ci za bardzo doradzic.Trzeba by poszukac gdzies w necie, ew napisac do szkockiej Daiwy by poradzili co dobrac. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi