Skocz do zawartości
  • 0

Łódź Romana

bednar

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wchodzi bez problemu ale mniej bym już nie polecał.Sam kiedyś śmigałem w ślizgu z silnikiem 10km ale byla totalna flauta :D

Przy lekkiej falce na Żarnowcu dawało radę z yamahą 9,9 skorupa dwupłaszczowa dwie osoby na pokładzie i wędkarski majdan.Cała rzecz miała miejsce na ostatnim zlocie multiplikatora na Żarnowcu i są świadkowie. :D

Ważne aby to była NAPEWNO romana a nie cos garażowe romanopodobne..

• 0

Witam szanowne grono forumowiczów,

Jestem stałym czytelnikiem Waszego forum i wiem, że macie sporą wiedzę na temat sprzętu pływającego. W związku z tym chciałbym prosić Was o pomoc. Szukam osób które miały styczność z łodzią typu Romana. Chodzi mi głównie o grubość laminatu oraz wytrzymałość. Wypatrzyłem na aukcji allegro wersję zubożoną ale za to tańszą. I mam dylemat. Co sądzicie o łodzi w zamieszczonym poniżej linku? 
http://otomoto.pl/lodz-motorowa-romana-430-wysoka-gleboka-duza-lodz-B226749.html
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Erni

• 0
  • 0

Dzięki za odpowiedzi. Mam jednak obawy co do grubości laminatu. Dzwoniłem do producenta i powiedział, że jest na niej mniej laminatu niż w standardzie. Stąd możliwość zamontowania silnika tylko do 20 KM. Za grubszy laminat odpowiednio więcej kasy, za relingi też. Także sprawa nie jest prosta.
Jednoskorupowe łodzie nie leżą mi jakoś ;)

• 0

Erni - jestem z Augustowa i znam tą firmę, jak też i inne w okolicy, mnóstwo moich znajomych jest szkutnikami w różnych zakładach

Jeśli chodzi o Polmir to oni robią głównie na export zagranicę, ale taka romana w standardzie na export u nich kosztuje jeśli się nie mylę około 8000, warto było by dołożyć chociaż te 1500zł do ceny za jaką chodzi romana 2 skorupowa w polsce za te 6000 łódka będzie na lata.

To sprawdzony i specyficzny kadłub, sam w sobie jest dosyć sztywny ale nie warto przy takiej długości oszczędzać na laminacie, w szczególności że zabawa na romanie zaczyna się od silników ponad 30km

Jeśli celujesz w ten segment kadłubów to brał bym albo tą romanę za 6000zł albo Solara 430 za podobną kwotę.

• 0

Ja od 1,5 roku jestem w posiadaniu Romany 430 z Polmiru. Spisuje się bardzo dobrze w zestawie z silnikiem 20 km Honda z długą stopą. Vmax we 2 osoby (90kg każdy) + ok 50kg szpeju to 42 km/h z prądem rzeki, pod prąd max 35 km/h. Pływa się bardzo przyjemnie, wysoka burta, duża stabilność. Do łowienia dla 2 osób jest sporo miejsca, trzecia też bez problemu wejdzie. Rekreacyjnie pływałem w 4 osoby, ale maksymalnie płynąłem 20 km/h. W mojej wersji jest 7 bakist tak więc zbędne rzeczy nie walają się po pokładzie. Wydaje mi się, że można by się pokusić o silnik 25-30 km jeśli komuś zależy na jeszcze większej prędkości. Ja wybrałem 20 ze względu na niższą wagę.

Pozdrawiam

• 0

Odkopie temat, mam pytanie do użytkowników tych łodzi jak się spisują i.jak silnik do nich musi być minimum? Zbieram z kolegą fundusze na łódź głównie na za zalew Wiślany i myślimy o Romanie za wszelkie wskazówki dzięki z gory,

To jaki silnik, to zależy od wielkości -Polmir robi "Romki" od 430 do 460. A tak jeszcze na marginesie (o ile się nie mylę) pamiętam Romkę od długości 360. W każdym razie 10 KM względnie wystarczy i spacerowo popływasz, przy czym "Romany" to łodzie uniwersalne ze wskazaniem na szybkie pływanie. Konkretny przykład: Romka 460 jedno skorupowa 240 kg, plus żywa waga 200kg, plus silnik 20KM z paliwem 70 kg, od 70% do 100% mocy leci w ślizgu. Najfajniej oczywiście lata na pełnym gazie ale żeby silnika nie zajechać to tak do 90%. Im więcej, tym może być fajniej -zależy co kto lubi.

wklejam zaoglądany flimik:

• 0

to i ja sie tu dopisze. mam ta lodke od 1.5 roku. pływam na dużej zaporowe gdzie czasami jest naprawdę duza fala. plywam na evinrude 15km z dluga stopa. lodka spisuje sie bardzo ladnie w 2 zdrowe osoby lodka plynie 30km/h sam plywam 35km/h lodka bardzo stabilna posiadam jedno-skorupowa z lat 90 naprawde gruby solidny laminat okolo 200kg. bardzo sztywna lodka z wysoka burta idealna na duza fale. silnik mysle ze min to 10km ale te starsze mialy wzmocnienia na 40km wiec naprawde jest czym smigac. posiadam 430x180 z 2 bakistami na lawce srodkowej i tylnej. idealna w 2 osoby mozna nawet na niej spac. w 4 osoby na silniku 15km pchalo ja jedynie 18km/h 

• 0

Witam!

Zamierzam zakupić Romana 430 u producenta łódzi z Chojnic <...>

Będzie to moja pierwsza łódz , chciałbym poznać opinie na temat tej łodzi czy jest warta tych pieniędzy .

Zastanawiałem się też nad ABC 385 to czytałem tu ze ma dobre opnie  , ale na temat tej Romany 430 nie znalazłem opinij .

Prosiłbym o poradę .

Edytowane przez Jano

• 0

Witam!

Zamierzam zakupić Romana 430 u producenta łódzi z Chojnic <...>

Będzie to moja pierwsza łódz , chciałbym poznać opinie na temat tej łodzi czy jest warta tych pieniędzy .

Zastanawiałem się też nad ABC 385 to czytałem tu ze ma dobre opnie  , ale na temat tej Romany 430 nie znalazłem opinij .

Prosiłbym o poradę .

Chętnie odsprzedam Ci swoja ABC 385