bednar Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Witam.Pytanie do użytkowników lodzi typu romana 430. Myślę nad zakupem i za wszystkie opinie będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Przejdź na Forum Motorowodne i tam się dowiesz dużo więcej na temat tej łodzi http://www.motorowodny.com.pl/forum/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jestem użytkownikiem takiej skorupki z silnikiem 30hp. Czego chciałbyś się dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bednar Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jest chyba kilku producentów łodzi tego typu, którego wybrać żeby nie wpakować sie na mine i ile taka impreza wynosi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietiabo Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Kolego ten wzór łódzi jest juz produkowany kilkanascie lat tak ze wątpie zeby ktos kiszke robił najwiecej znajdziesz na allegro a co do jakosci no to wiadomo im taniej tym gorzej poza tym to na łódz masz gwarancje oczywiscie jak kupisz nową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ArturK Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Witam. Pytanko, czy Romana 430 jednopłaszczówka, bez kabiny, waga ok. 180 kg wchodzi w ślizg na silniku 15km przy dwóch osobach na pokładzie?Pozdrawiam, Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 jeśli to pomoże to romana 430 z balastem czyli trochę cieższa z silnikiem 20km yamaha 2-sów wchodzi bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dzerwys Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Wchodzi bez problemu ale mniej bym już nie polecał.Sam kiedyś śmigałem w ślizgu z silnikiem 10km ale byla totalna flauta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Wchodzi bez problemu ale mniej bym już nie polecał.Sam kiedyś śmigałem w ślizgu z silnikiem 10km ale byla totalna flauta Przy lekkiej falce na Żarnowcu dawało radę z yamahą 9,9 skorupa dwupłaszczowa dwie osoby na pokładzie i wędkarski majdan.Cała rzecz miała miejsce na ostatnim zlocie multiplikatora na Żarnowcu i są świadkowie. Ważne aby to była NAPEWNO romana a nie cos garażowe romanopodobne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 erni Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam szanowne grono forumowiczów,Jestem stałym czytelnikiem Waszego forum i wiem, że macie sporą wiedzę na temat sprzętu pływającego. W związku z tym chciałbym prosić Was o pomoc. Szukam osób które miały styczność z łodzią typu Romana. Chodzi mi głównie o grubość laminatu oraz wytrzymałość. Wypatrzyłem na aukcji allegro wersję zubożoną ale za to tańszą. I mam dylemat. Co sądzicie o łodzi w zamieszczonym poniżej linku? http://otomoto.pl/lodz-motorowa-romana-430-wysoka-gleboka-duza-lodz-B226749.htmlZ góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Erni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 solidna wydaje sie, producent tez ok.szkoda ze 2 skorupowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dąbek 111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Solidna łódka ,znam wędkarzy co śmigają tym po Zatoce Gdańskiej za trocią i dorszem,na silniku 25km idzie w slizgu ponad 35km/h.Cena z linku normalna , oprócz relingów nic łódce nie brakuje .Też rozważam ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Jest tez alternatywa 1-skorupowa (pewnie grubsza warstwa laminatu): http://www.lodzie.com/pl/index.php?option=com_content&view=article&id=97:410&catid=38:wioslowe&Itemid=210 lub http://www.lodzie.com/pl/index.php?option=com_content&view=article&id=109:420&catid=38:wioslowe&Itemid=210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dzerwys Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Mam romane fakt ze sprzed x lat ale to bardzo fajna konstrukcja, lodka jest bardzo stabilna mozna na niej tanczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 erni Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Mam jednak obawy co do grubości laminatu. Dzwoniłem do producenta i powiedział, że jest na niej mniej laminatu niż w standardzie. Stąd możliwość zamontowania silnika tylko do 20 KM. Za grubszy laminat odpowiednio więcej kasy, za relingi też. Także sprawa nie jest prosta.Jednoskorupowe łodzie nie leżą mi jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marviz Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Erni - jestem z Augustowa i znam tą firmę, jak też i inne w okolicy, mnóstwo moich znajomych jest szkutnikami w różnych zakładach Jeśli chodzi o Polmir to oni robią głównie na export zagranicę, ale taka romana w standardzie na export u nich kosztuje jeśli się nie mylę około 8000, warto było by dołożyć chociaż te 1500zł do ceny za jaką chodzi romana 2 skorupowa w polsce za te 6000 łódka będzie na lata. To sprawdzony i specyficzny kadłub, sam w sobie jest dosyć sztywny ale nie warto przy takiej długości oszczędzać na laminacie, w szczególności że zabawa na romanie zaczyna się od silników ponad 30km Jeśli celujesz w ten segment kadłubów to brał bym albo tą romanę za 6000zł albo Solara 430 za podobną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dzerwys Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 30km?Ja mam do swojej 25 i to jest swiat!!!Jak dla mnie, wczesniej plywalem na 9.9 i tez nie bylo zle wiadomo w slizg bylo ciezko wejsc ale do przemieszczania sie spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jar1808 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Odkopie temat, mam pytanie do użytkowników tych łodzi jak się spisują i.jak silnik do nich musi być minimum? Zbieram z kolegą fundusze na łódź głównie na za zalew Wiślany i myślimy o Romanie za wszelkie wskazówki dzięki z gory, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pepe17 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Ja od 1,5 roku jestem w posiadaniu Romany 430 z Polmiru. Spisuje się bardzo dobrze w zestawie z silnikiem 20 km Honda z długą stopą. Vmax we 2 osoby (90kg każdy) + ok 50kg szpeju to 42 km/h z prądem rzeki, pod prąd max 35 km/h. Pływa się bardzo przyjemnie, wysoka burta, duża stabilność. Do łowienia dla 2 osób jest sporo miejsca, trzecia też bez problemu wejdzie. Rekreacyjnie pływałem w 4 osoby, ale maksymalnie płynąłem 20 km/h. W mojej wersji jest 7 bakist tak więc zbędne rzeczy nie walają się po pokładzie. Wydaje mi się, że można by się pokusić o silnik 25-30 km jeśli komuś zależy na jeszcze większej prędkości. Ja wybrałem 20 ze względu na niższą wagę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) ... Edytowane 28 Września 2016 przez kotwitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Odkopie temat, mam pytanie do użytkowników tych łodzi jak się spisują i.jak silnik do nich musi być minimum? Zbieram z kolegą fundusze na łódź głównie na za zalew Wiślany i myślimy o Romanie za wszelkie wskazówki dzięki z gory, To jaki silnik, to zależy od wielkości -Polmir robi "Romki" od 430 do 460. A tak jeszcze na marginesie (o ile się nie mylę) pamiętam Romkę od długości 360. W każdym razie 10 KM względnie wystarczy i spacerowo popływasz, przy czym "Romany" to łodzie uniwersalne ze wskazaniem na szybkie pływanie. Konkretny przykład: Romka 460 jedno skorupowa 240 kg, plus żywa waga 200kg, plus silnik 20KM z paliwem 70 kg, od 70% do 100% mocy leci w ślizgu. Najfajniej oczywiście lata na pełnym gazie ale żeby silnika nie zajechać to tak do 90%. Im więcej, tym może być fajniej -zależy co kto lubi. wklejam zaoglądany flimik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysio12 Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 to i ja sie tu dopisze. mam ta lodke od 1.5 roku. pływam na dużej zaporowe gdzie czasami jest naprawdę duza fala. plywam na evinrude 15km z dluga stopa. lodka spisuje sie bardzo ladnie w 2 zdrowe osoby lodka plynie 30km/h sam plywam 35km/h lodka bardzo stabilna posiadam jedno-skorupowa z lat 90 naprawde gruby solidny laminat okolo 200kg. bardzo sztywna lodka z wysoka burta idealna na duza fale. silnik mysle ze min to 10km ale te starsze mialy wzmocnienia na 40km wiec naprawde jest czym smigac. posiadam 430x180 z 2 bakistami na lawce srodkowej i tylnej. idealna w 2 osoby mozna nawet na niej spac. w 4 osoby na silniku 15km pchalo ja jedynie 18km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gimlux Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witam!Zamierzam zakupić Romana 430 u producenta łódzi z Chojnic <...>Będzie to moja pierwsza łódz , chciałbym poznać opinie na temat tej łodzi czy jest warta tych pieniędzy .Zastanawiałem się też nad ABC 385 to czytałem tu ze ma dobre opnie , ale na temat tej Romany 430 nie znalazłem opinij .Prosiłbym o poradę . Edytowane 1 Lutego 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Małkociniak Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam!Zamierzam zakupić Romana 430 u producenta łódzi z Chojnic <...>Będzie to moja pierwsza łódz , chciałbym poznać opinie na temat tej łodzi czy jest warta tych pieniędzy .Zastanawiałem się też nad ABC 385 to czytałem tu ze ma dobre opnie , ale na temat tej Romany 430 nie znalazłem opinij .Prosiłbym o poradę .Chętnie odsprzedam Ci swoja ABC 385 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarodrozdek76 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam kolegów nadszedł czas na zmiane pływadła wybór padł na Romana 4.60 ktos z kolegów posiada jak sie spisuje i jaki motor do tego zastanawiam sie nad 40 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bednar
Witam.
Pytanie do użytkowników lodzi typu romana 430. Myślę nad zakupem i za wszystkie opinie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi