Pat92 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Bawił się ktoś kiedyś bądź bawi w casting drop shot? Zastanawiam się nad jakimś patyczkiem, głównie z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Oczywiście, bardzo przyjemnie się łowi na dropa z multikiem. Jaki kijek - dłuższy, w okolicach 230-240cm, z uwagi na to że bywa przy dropie dłuższy przypon to dłuższym kijem będzie wygodniej się rzucało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Od października praktycznie połowa mojego czasu na wodzie to drop na zestawie castingowym.O ile łowienie lekkim zestawem, gumami 5/7cm wiążąc je 30-70cm nad dnem jest kompletnie bezproblemowe to wraz ze wzrostem wielkości przynęt i zwiększaniu odległości od dna wzrasta poziom trudność w rzucaniu takim zestawem. A warto zaznaczyć, że moje łowiska wymagają czasami uwiązania gumy 15cm dobre 1,5m nad dnem.Stałoszpulowcem takim zestawem rzuca się dużo dalej i bardziej komfortowo ale feeling i ergonomia casta przy takim łowieniu jak dla mnie wygrywa.Jak kolega wyżej napisał długość kija pomaga. Z łodzi 2,3-2,4m jest optymalne, z brzegu w niektórych warunkach to i 2,7m czasami jest za mało Niektórzy wieszają dropa na agrafce albo łączą z plecionką krętlikiem, w mojej opinii słabo to śmiga przy castingu. Mi dużo lepiej się rzuca jak uwiąże go bezpośrednio do plecionki, przynętę mogę wciągnąć praktycznie pod samą szczytówkę i minimalizuję w ten sposób "zwis" który jest największym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego A jakiego patyka używasz? Pytam głównie o okonie i ewentualnie sandacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego A jakiego patyka używasz? Pytam głównie o okonie i ewentualnie sandacze Do okoni mam jakiegoś Lureleadera, opisany do 12g i długość 230cm z małym hakiem Sandacze łowię z łodzi Handing Mirage 2,44m 8-20g (realnie dźwiga i rzuca z pełnym impetem 40g) A z brzegu mam takiego samego Handinga tylko w wersji 2,59m i Jaxona Gray Stream 2,85m do 40g jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi