Skocz do zawartości

NIE - dla wielkich farm łososi w Irlandii

Tomaszek

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Hej

Niejako na złość wszystkim co uważają że jakiekolwiek akcje nie mają sensu i odsyłają aby się oflagować przed Tesco, miło mi donieść szanownym kolegom że na razie budowa farm w zatoce Galway została wstrzymana.

http://www.advertiser.ie/galway/article/65361/galway-bay-salmon-farm-halted-as-eu-concerned-by-fundamental-errors-in-scientific-data

Najlepszego!

• Like 3

Cieszę się wraz z Tobą z sukcesu ,chociaż do zatoki Galway mam daleko .. I zazdroszczę , że te kilka czy kilkanaście tysięcy zebranych podpisów ludzi protestujących ma jednak swoją wagę , przynosi oczekiwany skutek . Bo u nas nawet milionem podpisów , władza dupę sobie podciera .. :rolleyes: 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

A ja teraz mam dylemat:

zjeść rybę z marketu (vide farmy lub połowy przemysłowe..) czy jak sam coś złapię ;)

Bo jak widzę nie można mieć rybkę i zjeść rybkę ( z marketu...lub kutra)

czego się nie dotknę to szkodzę matce ziemi : albo zjem sobie wołowinkę z farmy , ale tutaj produkcja przemysłowa , krówki mają gazy a te wpływają na poziom CO2 , potem te strasznie ubojnie ... , mogę zjeść sobie kapustkę , ale ta albo z GMO albo nafaszerowana pestycydami .

Ja zasłaniam się etyką w swoim wędkowaniu a zarazem widzę ze jem coś co w sumie zostało w straszny sposób wyprodukowane, z dużym niszczycielskim skutkiem dla mamusi ziemi.

I co jeść Panie, co jeść ................ ;)

( nie jest to pytanie w związku z C&R  i wędkarstwem bo to wiadomo ale takie ogólne  :rolleyes:  )

• Like 1

• 2 lata później...

Dla miłośników ryb wierzących w ich zbawienne działanie dla organizmu – twórcy dokumentu „Ryba czy tylko filet?” – nie mają dobrych wiadomości.

Norweski łosoś jest najbardziej toksyczny na świecie – twierdzi, wyjaśniając, że to ryba naszpikowana chemikaliami.

Francuzki dokument „Ryba czy tylko filet?” dzisiaj o 22.55 w TVP 2

Ja tam żadnych łososi norweskich nie jem.....ale też żadnych tego rodzaju filmów oglądać nie będę, okaże się jeszcze, że najmądrzejszy w tym wszystkim jest kolega gumofilc, walący wszystko w łeb...on wie, że lepsza i zdrowsza jest ryba dzika, on nie skala się zakupami we francuskim hipermarkecie, on woli bolenia, łososia dla ubogich, za to bez antybiotyków i sterydów. Jeszcze trochę i przyjdzie żreć mlecz :ph34r:

PS "Francuzki" to dwie lub więcej kobiety płci odmiennej, dokument prawdopodobnie jest "...ski" :D

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

Oglądałem ten francuski film już jakiś czas temu. Na początku jest o chodzili pani w Azji a potem akcja przenosi się do Norwegii. Szczerze jeśli to chociaż w połowie prawda to ja za norweskiego łososia dziękuję i nie jadłem go od momentu obejrzenia filmu. A obejrzeć polecam każdemu a zwłaszcza rodzicom karmiącym dzieci pyszną,zdrową rybką.