Mike_MK Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Witam zacną brać wędkarską! Nazywam się Michał i wędkuję już parę lat różnorakimi metodami ale zachciało mi się trochę ukierunkować w tym roku i nauczyć się metody castingowej.Będzie to pierwszy casting więc proszę o pomoc. Wydaję mi się, że mógłbym skuteczniej poprowadzić błystki właśnie castingiem i chciałbym podpytać szanowne grono jaki to sprzęt można by złożyć aby móc swobodnie i skutecznie poprowadzić blachy wahadłowe (typu Alga, Gnom 3) jak i największe wirówki (4-7) możliwie mocnym sprzętem aby można było zawalczyć także i z przyłowem sumowym nie zarzynając sprzętu na pierwszej wyprawie. W sklepie polecają Tatulę SV TW 103 ze względu na uniwersalność dla przynęt i kijek Abu Garcia 244 do 45g. W klasycznym spiningu łowię 259cm na rzekach.Budżet około 1600 zł (plus minus) Serdecznie Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego przez Mike_MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Stary, poczciwy beastmaster ex, abu vendetta 30_60 2.44m. To mam i to się sprawdza. Do tego curado 201, albo adu stx, sx w niskich przełożeniach np. 6.2-6.6. Ja tak łowię w Wiśle i sprzęt daje rade w tym budżecie. W większym St. Onchor w carbonie do 5 oz. mógłby się nadać. Pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca jerkbait.pl/topic/177966-długi-boleniowo-sandaczowy-cast-na-duża-rzeke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca W zasadzie każdy multik da radę, zwróć uwagę tylko na pojemność szpuli... Dużo jej nie zmiescisz... Grubość linki w zasadzie nie wpływa na odległość, a lepiej założyć grubszą - mniejsze straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Z racji, że nie mam doświadczenia w łowieniu w rzekach o dużym nurcie, to mam pytanie, na ile grubość linki ma wpływ na to, że przynęta jest chętniej wynoszona ku powierzchni (oczywiście przy tego typu przynętach)? I czy nie ma wpływu na precyzję rzutów w wietrzne dni? Bo wywrotowo napiszę, że im lżejszy zestaw, tym ma to większe znaczenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Oczywiście ma... Dodatkowo dochodzi jeszcze wpływ nurtu na linke... nie ma nic za darmo:) Ale piszemy tu o zestawie w miarę ciężkim, a tutaj ma to mniejsze znaczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajmo Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Jeśli chcesz to udostępnię Ci moje zestawy żebyś sobie porzucał wybranymi przez siebie przynętami, widzę że masz niedaleko do mnie. Odezwij się na priv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca ... normalnie jeszcze kurz nie opadł u mnie, po wywaleniu futryny z drzwiami, przez Kolegę @ajmo. Myślę , że to Kolega, miał by problem z wyborem zestawu zaproponowanego przez Huberta, najczęściej w specyfikacji JDM, StC. Zawsze można spotkać się osobiście. Najbliższa okazja na Garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi