Skocz do zawartości

Zestaw casting rzeka Wieprz Bug duże wahadełka duże obrotówki

Mike_MK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacną brać wędkarską!

Nazywam się Michał i wędkuję już parę lat różnorakimi metodami ale zachciało mi się trochę ukierunkować w tym roku i nauczyć się metody castingowej.

Będzie to pierwszy casting więc proszę o pomoc. Wydaję mi się, że mógłbym skuteczniej poprowadzić błystki właśnie castingiem i chciałbym podpytać szanowne grono jaki to sprzęt można by złożyć aby móc swobodnie i skutecznie poprowadzić blachy wahadłowe (typu Alga, Gnom 3) jak i największe wirówki (4-7)  możliwie mocnym sprzętem aby można było zawalczyć także i z przyłowem sumowym nie zarzynając sprzętu na pierwszej wyprawie. W sklepie polecają Tatulę SV TW 103  ze względu na uniwersalność dla przynęt i kijek Abu Garcia 244 do 45g. W klasycznym spiningu łowię 259cm na rzekach.

Budżet około 1600 zł (plus minus)

Serdecznie Pozdrawiam

Edytowane przez Mike_MK

Stary, poczciwy beastmaster ex, abu vendetta 30_60 2.44m. To mam i to się sprawdza. Do tego curado 201, albo adu stx, sx w niskich przełożeniach np. 6.2-6.6. Ja tak łowię w Wiśle i sprzęt daje rade w tym budżecie. W większym St. Onchor w carbonie do 5 oz. mógłby się nadać. Pz

Z racji, że nie mam doświadczenia w łowieniu w rzekach o dużym nurcie, to mam pytanie, na ile grubość linki ma wpływ na to, że przynęta jest chętniej wynoszona ku powierzchni (oczywiście przy tego typu przynętach)? I czy nie ma wpływu na precyzję rzutów w wietrzne dni? Bo wywrotowo napiszę, że im lżejszy zestaw, tym ma to większe znaczenie. :)

• Like 2

... normalnie jeszcze kurz nie opadł u mnie, po wywaleniu futryny z drzwiami, przez  Kolegę @ajmo. Myślę , że to Kolega, miał by problem z wyborem zestawu zaproponowanego przez Huberta, najczęściej w specyfikacji JDM, StC. Zawsze można spotkać się osobiście. Najbliższa okazja na Garażu.