Jeziorm 1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, chciałbym usłyszec wasze opinie dotyczace uzywania tych dwóch urzadzeń. Kiedy uzyc pierzchni , kiedy lepiej swidra, jakie sa plusy i minusy jednego i drugiego?? Drugie pytanie to - jaka najlpesza średnica świdra? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shared Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 1. Moim zdaniem pika nadaje się tylko na pierwszy lód, potem w miarę zwiększania się jego grubości pozostaje tylko świder. Współczuję tym, którzy walczą piką z półmetrową pokrywą lodu. 2. W tamtym roku stałem przed takim samym dylematem, wybrałem 180mm i nie mam żadnego problemu z wywierceniem otworu w pół metrowym lodzie. Podstawa to ostre noże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andru77 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kiedyś RAPR określał,że średnica nie może być większa niż 20 cm i nie sądzę by się coś zmieniło. Świder szybszy no i nie trzeba tłuc jak pierzechnią co przy płytkim zbiorniku ma znaczenie. Świdrem jednak nie powiększysz otworu w razie gdyby nie mieściła się ryba w tym wypadku bezpieczniej było by to zrobić pierzchnią co nie znaczy że było by łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dero1990 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Plusów i minusów raczej nie ma... po prostu 2 urządzenia wykorzystuje się na innym lodzie..Pierzchni jeśli lód ma max 8-9 cm i strukturę "szyby" ,chodzi mi głownie o pierwszy lód.. 3-4 strzały i masz dziurę.. wpuszczasz blaszkę kilka puknięć w dno (nie ma brań) i idziesz dalej szukając ryby... Świder lepszy jest gdy lód ma grubość 12-30cm .. a średnica , myślę ze 130mm będzie odpowiednia nawet na duże garbusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ok, dzieki za szybkie i konkretne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dekiel11 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Do 15 cm pika, a później to świder zdobywa przewagę Najlepiej być wyposażonym w oba narzędzie na różne części sezonu. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez dekiel11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ja tylko dodam, że świder może być wręcz ciężko wyjąc z otworu, jeżeli lód jest cienki - do 10-12cm. Poza tym pierzchnią można badać przed sobą lód (cienki oczywiście - przy grubym nie ma to sensu), a w czasie roztopów sprawdzać jego twardość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Słyszałem opinię że pierzchnia mniej płoszy ryby niż świder. Z postu @Andru wynika coś wręcz przeciwnego. Więc jakie są wasze spostrzeżenia wynikające z praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bootleg Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Na pierwszy lód pierzchnia jest dużo praktyczniejsza, szybsza i pełni zarazem rolę "badacza" grubości lodu. Gdy pokrywa ma powyżej 10 cm to już raczej świder. Ogólnie dobrze mieć i jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Słyszałem opinię że pierzchnia mniej płoszy ryby niż świder. Z postu @Andru wynika coś wręcz przeciwnego. Więc jakie są wasze spostrzeżenia wynikające z praktyki? Nie odnotowałem. Nie jeden raz używałem pierzchni na metrowej wodzie na klatce na ZZ i ciupałem okonki nie gorzej niż koledzy ze świdrami Edytowane 19 Grudnia 2012 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Słyszałem opinię że pierzchnia mniej płoszy ryby niż świder. Z postu @Andru wynika coś wręcz przeciwnego. Więc jakie są wasze spostrzeżenia wynikające z praktyki? Na łowisku o głębokości półtora metra udało się złowić szczupaka tuż pod dziura wybita pierzchnią.Jednak świder - podstawa jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Słyszałem opinię że pierzchnia mniej płoszy ryby niż świder. Z postu @Andru wynika coś wręcz przeciwnego. Więc jakie są wasze spostrzeżenia wynikające z praktyki? Moim zdaniem to bez znaczenia. Wielokrotnie łowiłem ryby na głębokości 1m i mniejszej w przeręblu wybitym pierzchnią jak i wywierconym świdrem. Ilość brań taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mi106 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 co do średnicy świdra to według mnie 10-13cm. im mniejsza średnica tym mniej siły trzeba użyć przy wierceniu....jak wiercisz jedną dziure to nie ma różnicy a jak 15 to masz już problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ja tam wręcz uważam, że wiercenie wzbudza zainteresowanie ryb. Nie ma to jak nowa dziura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Podobnie jak koledzy -pika na pierwszy lod i do 10 cm potem lepiej idzie swidrem .Fakt wiercenie i stokanie nie za bardzo przeszkadza dla ryb .Bywaly takie akcje gdzie zaraz pod lodem na 30 cm wody bylo widac jak atakuja rybkie a w dziorze mozna bylo obserwoawac plywajace i niczym nie przejete okonie .Cale stada .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Jeziorm 1
Witam, chciałbym usłyszec wasze opinie dotyczace uzywania tych dwóch urzadzeń.
Kiedy uzyc pierzchni , kiedy lepiej swidra, jakie sa plusy i minusy jednego i drugiego??
Drugie pytanie to - jaka najlpesza średnica świdra?
pzdr
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi