Skocz do zawartości

Tuning optyczny kołowrotka

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji że zbliża się zima i wielu z nas nie długo odłoży sprzęt na półki,pomyślałem sobie że może pobawie się w mały tuning swojego curado :)

A mianowicie,zainteresowała mnie folia firmy 3M

Po obejrzeniu wielu filmików na YT pomyślałem że świetnie nada się do oklejenia multika.W razie czego jak nie będzie fajnie to wyglądać to zawsze można to ściągnąć,bez szkody dla multika ;)

Ponadto folia zabezpiecza przed różnymi urazami mechanicznymi,typu zarysowania itp.

Jeszcze tej folii nie kupiłem ale w tym tygodniu po powrocie do kraju,zamawiam na alegro.Jest tam tego bardzo duży wybór,a ceny są śmieszne.

Co Wy o tym myślicie,a może ktoś już próbował się tym bawić :rolleyes:

Pozdrawiam

Darek

Znalazłem jeszcze coś innego.

Hydrografika,niestety tutaj trzeba już liczyć się z tym że naszą maszynke nie przywrócimy do pierwotnego stanu.Nie mniej jednak efekt ciekawy

http://texasfishingforum.com/forums/ubbthreads.php/topics/8333969/Re_Custom_Painted_Reels

W tym linku opisany jest krok po kroku jak to się robi

Jeżeli oglądniesz więcej filmików o Plasti Dip to zmienisz zdanie :ph34r:  To się nakłada natryskowo i po zastygnięciu tworzy dopiero powłokę jakby lateksu i nie ma nic wspólnego z oklejaniem, no może poza tym, że da się zdjąć bez uszczerbku dla powłok znajdujących się pod spodem. Na dowód filmik:

Pozdrawiam B)

Folia 3M?  3M to firma która robi wiele różnych rodzai folii np: aluminiowe czy też śniadaniowe. Nie ma takiego rodzaju folii jak "folia 3M". Do obklejania samochodów jest używana folia vinylowa która jest na tyle elastyczna że można ją dostosować do każdej powierzchni. Tak samo bardzo łatwo ją zdemontować za pomocą suszarki lub opalarki. Nagrzewamy, rozciągamy i zdejmujemy.  Nie jest to droga sprawa ale ma swoje minusy przy obklejonym multiplikatorze należy zwracać uwagę gdzie sie go kładzie żeby nie uszkodzić folii. Poza tym wewnętrznej(tam gdzie umieszczamy szpulę) części korpusu nie oblepimy folią ze względu na dostęp.  Profesjonalne firmy które zajmują się malowaniem multiplikatorów stosują lakiery dwuskładnikowe baza + utwardzacz do tego przed malowaniem usuwają starą powłokę do gołego aluminium. Nie tak łatwo.

Hydrografika jest super tylko mamy ograniczoną gamę kolorów/wzorów. Minusem jest usuwanie powłoki. Są sposoby na usunięcie folii ale za bardzo nie polecam.

Pozdrawiam

Slider