Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie, trzeba przemyśleć gdzie je trzeba i można przykręcić :)  ja zainstalowałem i używam, uchwyty, kotwicę firmy scotty, może

trochę kosztują ale jakość i funkcjonalność jest na wysokim poziomie :)

Tu nie ma filozofii. Siliokon i wkręty z nierdzewki. Warto wcześniej dokładnie przemyśleć gdzie i co.

Uchwyt na echo i wędki rozumiem ale ta cienka warstwa laminatu utrzymuje te kilka wkrętów z nierdzewki oraz kilku kilogramową kotwicę przy wyciąganiu z głębokiego mułu?

Edytowane przez RYB@

• 0

Właśnie duże znaczenia ma jakość i grubość laminatu :)

U mnie 9kg wytrzymuje bez problemu :D

Jak bardziej Cię temat zainteresuje  to wpisz w przeglądarce

scotty anchor lock i wybierz grafika wyskoczy sporo zdjęć dotyczących montażu tych rolek :D

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Większość producentów przewiduje montaż rolki na dziobie i jest tam z reguły dużo więcej materiału niż np. na burcie więc nie ma obawy. W miejscach gdzie materiału jest mniej, a chcemy nap. zamontować uchwyt na wędke można zastosować kołki do płyt karton-gips, które trzymają jak diabeł.

http://twomet.pl/uploads/images/Gallery/galeria2/Kolki-do-plyt-G-K-metalowe.jpg

• 0

Trudno mi to zaakceptować ale skoro tak piszecie t muszę Wam uwierzyć.

A i przypomniało mi się a pawęż jak tam z mocowaniem np. dodatkowego  wzmocnienia na drugi silnik ,pantograf czy też drabinkę?

Tam też nie ma problemu? toż to pancerny laminat jest :D

Edytowane przez RYB@

• 0

Najlepszym rozwiązaniem jest ustalić wzmocnienia pawęży przy zakupie, ewentualnie przy produkcji łodzi.

U siebie w łodzi o tym nie pomyślałem przed zakupem, było to ponad 6 lat temu nie należałem jeszcze do jerkbaitu koledzy z forum by pomogli, doradzili, a tak nie mam wyboru albo instaluję spalinę albo elektryk :D

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Adam jak mniemam chcesz kupić nową łódkę a nie używkę,sprawa jest prosta jak wybierzesz firmę to umawiasz się ze szkutnikem na wlaminowanie wzmocnień pod wszystkie twoje dodatkowe widzimisię. Porządna firma nie robi z tym problemów a wręcz zamontuje rzeczy które chcesz mieć.Jak piszesz łódka ma być mała 3,6 m jest opisanych parę w naszych łodziach.Warto przemyśleć co faktycznie jest potrzebne na już a co mogę zamontować w przyszłości(po to zalaminowane wzmocnienia).Od razu zdecydujesz na przepuszczenie kanałów na oświetlenie , kable od echa i przewody paliwa.Można robić takie rzeczy w gotowej dwupłaszczówce ale jest to upierdliwe i wiąże się z cięciem otworów na luki holta.W jednopłaszczówkach szkutnik też wlaminuje wzmocnienia np pod półpokładem na dodatkowe uchwyty i na pawęży pad dodatkowy pantograf czy drabinkę.

• 0

No właśnie nie koniecznie musi być nowa mnie nie parzy w razie co używka i wtedy klops.

Nawet wolałbym taką z drugiej ręki bo zawsze to lepsza cena i niejednokrotnie starsza - lepsza... choć nie ma reguły.

Powiem tak podobają mi się wyroby LakeFox i Riverfox ale niestety cena zaporowa. No może nie zaporowa ale powiedzmy mój rozsądek podpowiada mi ,że tyle za łódź to ja nie dam. I nie jest to wynikiem skąpstwa tylko mam jeszcze inne bardzo kosztowne hobby i pasje ,które też dobrze doją.    

• 0

Zobacz tą http://jerkbait.pl/topic/2244-nasze-łodzie/page-50 kolega chwali.Mi osobiście podoba się rozwiązanie pokładu (bakisty).

Ten ponton? :blink:

A ta na tej stronie poniżej nie no ta to super ale muszę się jej przyjrzeć co to za jedna. 

Edytowane przez RYB@

• 0

Jeśli nowa to pomyśl o rewizji w górnym płaszczu. Żeby się po odkręceniu dało się dostać i wylać wodę. Warto na stałe wstawić pompę zęzową i oczywiście mieć wyprowadzenie wody i kabli. W jednopłaszczowej masz miejsce na pompę zęzową na wierzchu, w postaci studzienki.

Jak lubisz płaskie dno to można zrobić kratownice drewnianą. Swoją drogą na dwupłaszczowej też taką miałem żebym przy byle deszczu nie siedział z nogami w wodzie. Bakisty warto mieć, ale uważam że najważniejsze jest zachowanie łodzi na wodzie.

• 0

Zaskakujecie mnie. 

Aż taka zła ,czy aż taka dobra a może nikt TAKIEJ nie "macał"?

Tylu fachowców ,teoretyków i praktyków jest na tym forum a nikt nie chce się wypowiedzieć na temat tej łupiny.

Dobra poddaję się nie było pytania.

Kupię sobie telewizor.

Pozdrawiam

Edytowane przez RYB@

• 0

Łodka jak łódka nic specjalnego trochę masa mała jak na dwie skorupy czyli raczej nie przetrwa dużo, długość 3,8 ale miejsca nie za dużo strasznie to wszystko zabudowane ale jak kto woli w zamian będziesz miał sporo miejsca w bakistach pewnie których nie wykorzystasz

• 0

Witam,kolego Ryba pływam na jeziorach nyskim i otmuchowie,zaczynałem od łódki 3,3m,aktualnie posiadam kabinówke 4,6m i odkrytą 4m,najważniejsze o czym nalezy pamiętac na tych jeziorach to nagłe podmuchy wiatru,czesto w ciagu 10-20minut powstają spore fale,na małych łódkach z niskimi burtami robi się bardzo nieciekawie,to nie jest rzeka albo jakies małe bajoro.Miałem Texasa 360,fajna wygodna łódka,co z tego jak przy wiekszej fali woda wlewała się do środka,przy kupnie łodzi na te zbiorniki sugeruj się wysokoscia burty,W cenie około 3000-4000 złdobrze sprawuja się łodzie Romana i Michał Pozdrawlam Rysiek

• Like 1

• 0

Tutaj nie jest dział giełdowy

Ale TU nikt nic nie sprzedaje a już na pewno nikt TU nic nie kupuje  :blink:  :huh:

rychu1961 

Na szczęście lub nie nie miałem okazji jeszcze wątpliwej przyjemności zaznać tych podmuchów i oby tak zostało ale wszystko i jeszcze przede mną.

Wiele argumentów przytoczonych przez Ciebie oczywiście jak najbardziej trafia i przemawia do mnie oraz są z pewnością racjonalne ,

ale jak pisałem  wcześniej mam zamiar jeszcze pływać po kilku innych znacznie mniejszych zbiornikach więc cały czas zachodzę w głowę czy taka duża krypa będzie mi niezbędna? wiem ,wiem większa zawsze mi się przyda i jest wygodniejsza ,bezpieczniejsza itd .itp.

Nie ukrywam ,że jestem za tym aby brać na wyrost ale w tej konkretnej sytuacji nie mam 100% 'owego przekonania więc.....

Ale dzięki za posta.