Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zgadza sie - dla nas lodzie po przekroczeniu pewnej granicy to zabawki dla dużych dzieci zupełnie jak z samochodami i naturalnym etapem jest ewoluowanie . Ja jestem nastawiony na amerykanczyka co wyjdzie to sie okaże - warto w holandi poszukać aluminiowych łódek, ceny są dobre, jakiś czas temu w Irlandii tez widziałem fajne łódki ładnie wyposazone grunt to sie nie spieszyć :)

• 0

grunt to sie nie spieszyć :)

To jest najlepsza rada, której ja niestety nie zastosowałem :(.

Najpierw Michał ( jak byś trafił w dobrym stanie to polecam ), ale jednak przyszło mi na coś większego więc zakupiłem Solara 430 i do niego suzuki 20. Myślałem że to już to, niestety zabawek nigdy za wiele więc skończyłem ( jak na razie ) na aluminium choć myślałem o Trakerze to jednak wybrałem Bustera M i suzuki 50.

Mam też Kasię i o ile do wywózki nęcenia karpiowego się nadaje super; to jednak do spiningu bym się bał.

Tak więc jeżeli chcesz coś fajnego na dłużej to jednak spokojnie trochę wydaj więcej za to lepiej.

• 0

ale nie kazdego stać na takie łajby !!

ja jestem wędkarzem a nie żeglażem jak bym miał kasę to zamiast tu pytać o opinie, zadzwonił bym do Kulczyka gdzie kupował swój. (podobno stabilny i bezpieczny) :))

po drugie na wodach których pływam jest strefa ciszy więc po co mi łódka z silnikiem 30KM ?? po 3 mieszkam w Polsce łowiska na których łowię nie są przystosowane, aby spobie spokojnie podjechac i zwodować łódkę, na jednym z jeziorek musze łódkę przenieść z 30m do wody :)

poszukuję czegoś małego ale sensownego dla tego chciałem poprosić o opinie osoby które miały z nią kontakt (NECKO 380) głównie chodzi o jakosć i wykonanie do ceny. Większa i tak nie wchodzi w grę bo mi jest zwyczajnie ZBĘDNA nie pływam podczas sztormów ani po oceanie :P

i nie przesadzajcie że łódka 3m jest tak strasznie niebezpieczna jak piła spalinowa w rękach 5-latka (jak się ma trochę oleju w głowie to myślę że da się przeżyć wyprawę na takiej łódce)

rozumiem jak ktoś ma kasę i możliwości to pyta o konkretne łajby ale widze, że jak ktoś szuka czegoś mniejszego to odrazu albo kup coś za 12 tyś albo daj se spokój bo to gó*no :P

• 0

mariuszwf jak widac potrafi tylko dużo gadać dla samego gadania , nie trzeba być bogaczem żeby kupić fajną łódkę w dobrych pieniądzach, wystarczy troche poszukać ale do tego trzeba mieć chęci i troche w głowie

PROSZĘ SPECJALNIE DLA WSZYSTKICH LENIUCHÓW -  ŁÓDKA DLA BOGACZY

http://olx.pl/oferta/lodz-wedkarska-motorowa-dl-455-cm-CID767-ID8aUkH.html#c803db9f06

wygląda jakby powiększony kadłub nicki420 - rozkład bakist i ich ilość  - ofeta róznież dla welpa1809  coś w rozmiarze którego on szuka

CZY CENA JEST PARALIŻUJĄCA I NIEDOSTĘPNA?

Cały problem jest w tym że jak sie kupuje klamota to tylko można na nim stracić  przy sprzedaży i chęci zmiany na coś lepszego znowu trzeba dużo więcej dołożyć itd itp ........ tyle w temacie

Edytowane przez womaly23

• 0

akurat ten post był skierowany do Ciebie  ;) Ja nigoko nie wytykam palcem że pływa łódką za takie a nie inne pieniądze, ale jak widać pozory mogą mylić  i bogacz może pływać fajną w miare tanią łódką...

Rozmowa rzeczywiście odbiegła od tematu - moim zdaniem niestey  w dobrym kierunku bo można kupić raz a dobrze jak widac za równie dobre pieniądze porządną bezpieczną i badzo stabilną łódź ;)

Edytowane przez womaly23

• 0

Rozmowa rzeczywiście odbiegła do tematu - moim zdaniem niestey  w dobrym kierunku bo można kupić raz a dobrze jak widac za równie dobre pieniądze porządną bezpieczną i badzo stabilną łódź ;)

Tu masz rację, tylko trzeba koledze doradzić w tym rozmiarze łodzi jaki chce kupić czyli do 380cm :)

• 0

no tak tylko, że nawet jak ta łódka będzie za 2 tys to jej nie kupię bo pływam po takich zbiornikach gdzie łódkę musimy w 2 przenieść chyba tylko dla tego, że nie jest tak łatwo z dostępem jest tam jeszcze jakaś pojedyncza ryba :) owszem mam trzeci zbiornik koło siebie na którym ta łódka była by świetna znalazł bym miejsce do jej zwodowania i mógł bym pływać na spalinie tylko co z tego jak tam są jedynie ryby które mieszczą się w oczkach od siatki ?

rozumiem że ta oferta była skierowana do wlepy więc żeby nie było post jak najbardziej na miejscu :)

ale odnośnie mojego pytania to chyba tylko kolega Mariusz przeczytał tekst ze zrozumieniem

(łapię na małym kilku hektarowym zbiorniku otoczonym lasem)

jak by mobilność dla mnie nie była tak znacząca to pewnie bym pomyślał o czymś większym (pomijając już nawet kwestię ceny)

rozumiem że ciągle chce się mieć coś lepszego bo też teraz mam łódkę 3m i jeśli chodzi o jej wielkość to jest wystarczająca (w 2 spokojnie się mieścimy) ale  niestety kiepsko wykonana

ta iwa 390 też jeszcze jest w miarę ale już sporo do targania no ale na 2 to jeszcze jako tako

1. w przedniej bakiście zmieści się akumulator ok 110-130 Ah ?? (docelowo chciał bym 2 aku z przodu i z tyłu )

2. jaka jest wysokość burty

Edytowane przez dziubas123

• 0

Moim faworytem na dzień dzisiejszy jest ta http://www.sportyacht.com.pl/CLASSIC_470.html, a zmniejszych to mogę polecić krügera http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/lambda/ .Przepływałem na takiej kilka lat i bardzo mile ją wspominam.Znany producent , dobra jakość wykonania , dodatki i gwarancja. Może nie jest tania ale za darmo nic nie ma.Krugerka już trochę tu opisywano.A taką ma mój kolega i bardzo fajnie to pływa,stabilna i dwóch swobodnie łowi. http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/cosmo/ .Na mniejsze akweny super i pod elektrykiem się sprawdza.

Edytowane przez welpa1809

• 0

W pierwszym schowku mieszczą się 2 kotwicę z linkami i trochę mniejszych szpargałów,

w drugim  mieszczą się spokojnie 2 akumulatory i zostaje jeszcze miejsca :)

burta jest wysoka spokojnie znosi fale :)

Jeżeli łódź ma być mobilna (lżejsza do noszenia) to może ta podpasuje:

http://www.polmir.com.pl/wioslowa_agata_333.htm

Chociaż większa na dwóch będzie wygodniejsza :)  za to trochę cięższa :) do noszenia.

• 0

W związku, że posiadałem Solara 430 i wg mnie bardzo fajnie wykonana i stabilna łódka może rozglądnij się za łódkami z tej stoczni. Mają duży wybór od 3.0-3.6:

1. SOLAR 300,

2. SOLAR 345,

3. SOLAR 360 SCOUT,

4. SOLAR 360 FISH

powinieneś coś znaleźć dla siebie.

• 0

He no  i na to czekałem - nie rozumiem całkiem już tego tematu ;) mariuszwf bravo za propozycje wózka slipowego jednak widzę że i Ty jesteś za ulepszeniami tylko po co na darmo wydawać pieniądze- czy nie lepiej trafić jakąś przyczepke  typu http://allegro.pl/przyczepka-lekka-bez-papierow-real-foto-i5029216411.htmli ją przerobić pod łódkę a z czasem skręcić papiery i normalnie jeździć....

Jak tu wszyscy jesteśmy proponujemy co chwila coś lepszego i bardziej praktycznego bo taka jest prawda, że dzisiaj łowi tu jutro zadzwoni kolega że biorą i będzie chciał jechać 100 km dalej . Wydac pieniądze to nie problem ale uczynić to mądrze nie każdy potrafi....

Mnie się tu czepia że łodki proponuje większe niż w temacie a sam proponuje jakieś wózki które wogóle do niczego nie są potrzebne bo i po  co , przecież teraz jest młody i zdrowy to i nosić łodke może jak nie z kolegą to z żoną ;)  hahah

Edytowane przez womaly23

• 0

Zerknij sobie jeszcze na takie coś 

http://www.prestigeboat.pl/index.php/intro?id=77

Pływałem cały ubiegły sezon na Odrze taką i mogę z czystym sumieniem polecić 

Na silniczku Hondy BF 8KM spokojnie w dwie osoby na pokładzie wchodziła w ślizg.

Stabilna,pakowna solidnie wykonana no i waga około 130 kg , więc materiału tam nikt nie żałował 

Cena około 3 tyś 

W zastępstwie na ten sezon bedzie RiverFox 390 - 

Edytowane przez Karol Krause

• 0

no tak tylko, że nawet jak ta łódka będzie za 2 tys to jej nie kupię bo pływam po takich zbiornikach gdzie łódkę musimy w 2 przenieść chyba tylko dla tego, że nie jest tak łatwo z dostępem jest tam jeszcze jakaś pojedyncza ryba :) owszem mam trzeci zbiornik koło siebie na którym ta łódka była by świetna znalazł bym miejsce do jej zwodowania i mógł bym pływać na spalinie tylko co z tego jak tam są jedynie ryby które mieszczą się w oczkach od siatki ?

........................

Łowię w takich samych miejscach i bez problemu woduję sam 4,1m aluminium. W lasach, krzakach itd

• 0

a ja tak czytam i czytam...

i mam najlepszą propozycję dla kolegi - kup wygodny stołek, zgrzewkę piwa i usiądź łowić z trawki..

Będzie najtaniej, najbezpieczniej i najprościej

kolego drogi do zgrzewki to mi nawet nie warto siadać, jak już biorę to skrzynkę wygodniej się siedzi i nie trzeba tak szybko wstawać (bo braknie)

wózek slipowy mi nie bedzie potrzebny bo mogę dojechać w miarę blisko wody ale nie mam możliwości żeby sobie zjechać przyczepką do wody i zwodować owszem są 2 "plaże" ale po pierwsze latem to pełno tam ludzi po 2 i najważniejsze wszystko jest pogrodzone nie długo to już w ogóle nie będzie dostępu do wody :/

Osobiście polecam www.fox-boats.com mam taką ( foxriver 390 ) jest super naprawdę fajna łódka

ta mi się zajebiście podoba no ale cena z dodatkami  przekracza moje możliwości ale rozwiązania mają super :)

W związku, że posiadałem Solara 430 i wg mnie bardzo fajnie wykonana i stabilna łódka może rozglądnij się za łódkami z tej stoczni. Mają duży wybór od 3.0-3.6:

1. SOLAR 300,

2. SOLAR 345,

3. SOLAR 360 SCOUT,

4. SOLAR 360 FISH

powinieneś coś znaleźć dla siebie.

dzięki mi się podoba 345 :)

podsumowując już mi się rozjaśniło w grę wchodzą łodzie:

1. Necko 380

2. Solar 345 

3. Solar 380)

4. Iwa 390

i nie ukrywam, że najbardziej mi się podoba necko i solar 345 i pewnie wybór padnie na którąś z nich. (a wy którą byście doradzili z 1 czy 2 oczywiście pod kątem wędkarskim)

rozumiem że pod elektryka (55lb) ten kształt skorupy będzie dobry ?? (to nie ma być motorówka)

ktoś się orientuje jakie są wysokości burty łódek 2,3 i 4 ?? bo 1 to 40cm

Edytowane przez dziubas123

• 0