Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jestem na etapie poszukiwania pierwszej łodzi i sprawdziłem te łódki na norweskim odpowiedniku allegro i cena jak piszesz ok 4tyś€. 

Jakąś alternatywą może być model Terhi 4m z silnikiem hondy 10  w zestawie w tej samej cenie co nordick6020. Tylko ta łódka raczej do transportu ludzi jak wyczytałem z opisu.  Terhi 400 z silnikiem 8 z jedna os na pokładzie ok 27km/h a max co można założyć to 10.

http://m.finn.no/boat/forsale/ad.html?finnkode=68666644

Edytowane przez Artur1125

• 0

Panowie i Panie, jestem w posiadaniu 20 KM silnika i przyszedł czas na zakup łódki + przyczepy (wcześniej był ponton i pychówka)

Pływam po Wiśle i jeziorach.

Pływałem na Riverfoxie 390 kolegi i uważam, że jest to dobra łajba. Znacie minusy tej łódki?

Jaką łódkę polecicie?

A może jednak łódka z aluminium???

Z góry dzięki za opinie i podpowiedzi.

Kuba

• 0

Jeżeli na rzekę to zastanów się nad Alu. Laminaty są fajne i ładne, ale właśnie będę robił łódkę dla człowieka, który pływa tylko po Wiśle i laminatowi powiedział - bye bye. Powód - podatność na uszkodzenia a w szczególności notoryczne wycieranie kila o żwir i piach. Na słodkiej wodzie alu jest bezobsługowe i trzeba się bardzo postarać, żeby je uszkodzić.

• 0

Posiadam łódź Linder Sportsman 400 (z konsola) podpieta do silnika Honda bf20. Sprzęt wg. mojej subiektywnej opinii bardzo uniwersalny! Pływam z przyjemnością po rzece Warcie i dużych zbiornikach np. Żarnowiec gdzie fale potrafią dać do wiwatu. Złego słowa nie powiem i mogę polecić ten zestaw!

Ps

Doczytałem, że wcześniej miałeś ponton zapewne wiec masz silnik z krótka stopa i jeśli nie zamierzasz go zmieniać musisz szukać łódki pod która Twój silnik sie nada!

Edytowane przez lukson

• 0

ja dorzuce swoje 3 grosze.. w tym roku przetestowalem kilka lodek sam mialem 3 do tego plywalem z kolegami ich lodkami. teraz kupilem romane 430x180 z lat 90 lodka ma dobre 20lat lodka nie do zastapienia w moim przekonaniu. robiono na nich lodzie kabinowe robia nadal. jest jedno skorupowa bardzo wygodna i trwala. tylko ciezko znalesc a jak juz sa to cena za uzywke waha sie w granicy 3-4tys nowa koszt okolo 5-7tys moja lodka wazy okolo 150-200kg. zeby wprowadzic w slizg wystarczy 10km a w 2 osoby 15.. woduje ja sam. plywalem na aluminiowej. denerowal mnie stukot fal o lodz taki metaliczny. plywalem rowniez IWA 390 z augustowa. lodka stabilna ale cienka. plywalem przez sezon na cameo lodka bardzo stabilna i fajnie nawet ja sie pobawic. jesli ktos chce sie pobawic za 1000-2000zl mozna kupic przerobic ja na wedkarska.

• 0

Jeżeli masz zamiar pływać po średniej wielkości , uregulowanej rzece ( np.Odra, Warta ) lub na niewielkich zbiornikach z małą falą wybór może być tylko jeden - River Fox - jedyną wadą jest jej cena - innych nie widzę po rocznym używaniu w warunkach jak wyżej...

Jesli masz zamiar jednak pływać np, po Wiśle i po dużych zaporówkach , jeziorach musisz pomyśleć o łodzi z wyższą burtą .... jesli tylko Wisła najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak podpowiada Paweł wyżej ''amelinium''

• 0

W tym roku na mnie przyszła pora, wymieniam swoje dmuchadło na łódkę. Mam kilka firm i modeli na oku a jednym z nich jest nowy Semper 440 XT.

Widziałem na profilach kilku osób, że był on wystawiany na tegorocznych targach w Poznaniu. Czy miał ktoś przyjemność widzieć tą łódkę na żywo i może coś więcej o niej napisać?

• 0

IWA 390 byla nowa z 2015roku. wazyla okolo 110kg przy lodzi 2 skorupowej to co to jest za waga? moja lodka ktora niedawno spzedalem 2 skorupowa przy dlugosci 320x145 wazyla okolo 80kg i byla pusta w srodku bez zadnej piany tylko komory powietrzne.

U mnie waży około 140kg i można zamontować silnik 15km :)

w póżniejszych jednostkach jest już tylko 10km, więc na pewno materiału w niej jest mniej. :)

• 0

Jeżeli masz zamiar pływać po średniej wielkości , uregulowanej rzece ( np.Odra, Warta ) lub na niewielkich zbiornikach z małą falą wybór może być tylko jeden - River Fox - jedyną wadą jest jej cena - innych nie widzę po rocznym używaniu w warunkach jak wyżej...

Jesli masz zamiar jednak pływać np, po Wiśle i po dużych zaporówkach , jeziorach musisz pomyśleć o łodzi z wyższą burtą .... jesli tylko Wisła najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak podpowiada Paweł wyżej ''amelinium''

Masz na myśli River Fox-a 3,9mt, czy nieco większy model?

Ja użytkuję 4,2mt i na większych zbiornikach nie mam problemów np. Turawa czy czeskie, duże zbiorniki zaporowe.

Łódka 4,2mt posiada wyraźnie wyższą burtę, dzielnie radzi sobie na fali. W roku ubiegłym, przy silnym wietrze (wzmógł się bez zapowiedzi), wracałem na Turawie do  OW Syrenka. Huśtało mocno ale czułem się na tyle bezpiecznie, że rozważałem zakotwiczenie na środku zbiornika i obławianie miejscówki. Niestety, nie dało się ustać na nogach :( . Wieczorem "przy kawie", kolega ujawnił, że gdy jechał do mnie, złamane gałęzie zaścielały drogę, złamało parę drzew :huh: .

• 0

Masz na myśli River Fox-a 3,9mt, czy nieco większy model?

Tak oczywiście że 390.

Czterysta - dwudziestka to już kawał mega stabilnej łodzi i nie straszne jej  złe  warunki pogodowe ;)

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Panowie zaproponujcie coś w rozsądnej cenie?  najlepiej w jednej skorupie do 4m ?River fox śliczny ale kosztuje od ch... i jeszcze więcej ;)

A czy nie da się BEZPIECZNIE łowić z innych łodzi?

Dwa sezony pływałem po rzece takim czymś , i nie było najmniejszego problemu z bezpieczeństwem itp.

Komfortowo dla dwóch zawodników

Na 8 KM silniczku pływała spokojnie w ślizgu , na 15 KM już latała 

Dobrze trzyma się wody , nie myszkuje , z jakością wykonania nie ma absolutnie większych problemów.

Cena ok 3 tyś 

http://prestigeboat.pl/lodzie/darmar370-fish/

• 0

Dwa sezony pływałem po rzece takim czymś , i nie było najmniejszego problemu z bezpieczeństwem itp.

Dobrze trzyma się wody , nie myszkuje , z jakością wykonania nie ma absolutnie większych problemów.

Cena ok 3 tyś 

Fajna.

Jak mówisz że na 8 KM pływa w ślizgu to we 2-3 osoby z gratami na 9,8 KM pójdzie w ślizgu tak około 25 km/h? 

Do tylnej bakisty wchodzi zbiornik 12 litrów i aku?

Edytowane przez godski

• 0

Andrzej tu masz filmik mojego kolegi 

Jest to taka sama łódz , z tym że poprzednia wersja ale z tego samego ''kopyta'' , różnice tylko w wykończeniu głównego pokładu.

Myślę że na 9,8KM nie powinno być problemu we dwójkę z prędkością jaką podajesz...

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Cena ok 3 tyś 

A jak zachowuje się na zafalowanej wodzie? Czy chlapie do środka?

Przymierzam się do zakupu tej łodzi. Będę pływał na małym zbiorniku zaporowym.

Może ktoś jeszcze poda jakieś wady tej łodzi bo narazie widzę same zalety ;)

• 0

Efekt chlapania do wewnątrz spod kila istniał tylko podczas pływania z bardzo dużą prędkością pod fale na silniku 20KM , prędkość 35-42 km/h

Zakładaliście takiego kolosa? Producent podaje do 12 HP.

Na zdjęciach burty wydaja się być niskie. A przeznaczenie to sfalowane duże jeziora typu Wigry czy Dargin..

Edytowane przez godski