Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój kolega miał Silvera 435, i choć to inny typ łodzi, to do wykonania nie można się przyczepić.

W cenie około 4 tyś masz kilku kandydatów: Lake Fox f320 od Krzysia K, Lambdę od Krugera, Wigry 355, Solar 360 i pewnie z dwa, trzy modele których nie znam.

• 0

Reasumując.

Co wybrać przy takich założeniach:

- cena do 5 tysięcy

- wysoka burta ( pływanie po dużych jeziorach i zalewach)

- długość do 4,20 m

- pawęż min. 15 KM (apetyt rośnie)

- prędkość około 20 km/h ( delikatny slizg) we dwie osoby na silniku 6 KM

- praca głównie pod elektrykiem

- raczej dwie skorupy . W bakistach można sporo upchać.

Ciekawe czy wszystko powyższe da się pogodzić  :)

• 0

Reasumując.

Co wybrać przy takich założeniach:

- cena do 5 tysięcy

- wysoka burta ( pływanie po dużych jeziorach i zalewach)

- długość do 4,20 m

- pawęż min. 15 KM (apetyt rośnie)

- prędkość około 20 km/h ( delikatny slizg) we dwie osoby na silniku 6 KM

- praca głównie pod elektrykiem

- raczej dwie skorupy . W bakistach można sporo upchać.

Ciekawe czy wszystko powyższe da się pogodzić  :)

W jednopłaszczu też mogą być bakisty ;)

• 0

Kamil marzenia są po to aby je spełniać, moje w tym roku się doczekało realizacji, czego życzę jak najszybciej i Tobie :)

Ja swoje też już spełniłem, bo pływadło (dmuchane co prawda) i spalinowy "blender" do kompletu nabyłem rok temu. Narzekać nie mogę, a i jakieś stopniowanie przecież musi być, wszak nie można wskoczyć od razu na czubek drabiny ;)

• Like 2

• 0

Ja swoje też już spełniłem, bo pływadło (dmuchane co prawda) i spalinowy "blender" do kompletu nabyłem rok temu. Narzekać nie mogę, a i jakieś stopniowanie przecież musi być, wszak nie można wskoczyć od razu na czubek drabiny ;)

To ja wskoczyłem może nie na czubek ale od razu na kolejny szczebel ;)

• Like 1

• 0

dziubas123  producent Michała wyniósł się z naszego pięknego kraju :(

Michał mimo komfortu i bezpieczeństwa tez miał swoje słabe strony Uginająca się podłoga, laminat grubości gazety i bardzo wrażliwy na wszelkie uszkodzenia mechaniczne ( o ile pamiętam to swoje też kosztował ? )

• 0

aha dzięki za info  :) dla mnie idealne były by wigry gdyby miały trochę wyższą burtę. myślałem nad romaną 430 ale to juz dla mnie chyba za duże no i koszty przekraczają moje możliwości :/

a może jest jakiś producent który robi podobne konstrukcje do Michała milexu ??

(semper odpada nie ta półka cenowa)

• 0

Kamil w sezonie boleniowo-sumowym zapraszam do mnie  na pokład .... łowienie w tak doborowym towarzystwie to czysta przyjemność

• Like 1

• 0

Kamil w sezonie boleniowo-sumowym zapraszam do mnie na pokład .... łowienie w tak doborowym towarzystwie to czysta przyjemność

Z pewnością, możliwość połowienia z Tobą będzie dla mnie wielką przyjemnością, nauką i zastrzykiem wiedzy ! Bardzo chętnie skorzystam z zaproszenia :) odwiedziłem Twoje okolice jesienią i bardzo mi się podobało. Rzeka już o zupełnie innym charakterze i rozmiarze, niż ta, którą zazwyczaj odwiedzam ;)
  • Like 1

• 0

Witam Panowie

Kto był na ubiegłorocznym zlocie JB na szkierach, ten będzie wiedział o jakiej łajbie mówie.

Pamiętacie ją?. Niestety posiałem notkę z danymi. Ale była, jak dla mnie świetna.

Pomożecie?

Druga sprawa. Na wyjeździe do Finlandii, na Ruowanesi, właściciel ośrodka podstawił do dyspozycji długie, diablo stabilne łódki. Cechą charakterystyczną był, jak ja to nazywam-dziób wikingów-krypy. Na tej wodzie potrafiło nieźle dawać, a łódka szła jak po sznurku. A lawirując między kamulcami, kolega stał na pomościku na dziobie i bez problemu kierował silnikowym, czyli mną.

Usiłowałem znaleźć link do tych łajb, ale zero..

Pomożecie?

Pozdrawiam

Alek

• 0

Witam Panowie

Kto był na ubiegłorocznym zlocie JB na szkierach, ten będzie wiedział o jakiej łajbie mówie.

Pamiętacie ją?. Niestety posiałem notkę z danymi. Ale była, jak dla mnie świetna.

Pomożecie?

Druga sprawa. Na wyjeździe do Finlandii, na Ruowanesi, właściciel ośrodka podstawił do dyspozycji długie, diablo stabilne łódki. Cechą charakterystyczną był, jak ja to nazywam-dziób wikingów-krypy. Na tej wodzie potrafiło nieźle dawać, a łódka szła jak po sznurku. A lawirując między kamulcami, kolega stał na pomościku na dziobie i bez problemu kierował silnikowym, czyli mną.

Usiłowałem znaleźć link do tych łajb, ale zero..

Pomożecie?

Pozdrawiam

Alek

Alek pływaliśmy Crescentami

http://www.sprzedaz-lodzi-crescent.pl/

• Like 1