Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no i nadejszła decyzja zmiany kolibri 280KM :D na łódkę zastanawiam się nad river fox 420 lub semper 440, czy ktoś miał przyjemność pływać jedną i drugą dla porównania ? czy sa istotne różnice, jedna jest bardziej stabilna od drugiej itp. ??

Bardzo do siebie podobne łodzie. Semper 440 -z racji wielkości- stosownie stabilniejsza. Poza tym Semper ma zalety/wady łodzi większej. To samo tyczy Fox'a420 -wady/zalety- łodzi mniejszej. Pisząc z grubsza o zaletach fox'a (odrobinę lżejsza i ktutsza -odrobinę łatwiejsza w transporcie i slipowaniu, na sportowo będzie szybsza i szybciej wychodzi w ślizg, 10% tańsza. Osobiście mając do wyboru w/w łodzie wybrał bym Sempera z racji wielkości.

• 0

Bardzo do siebie podobne łodzie. Semper 440 -z racji wielkości- stosownie stabilniejsza. Poza tym Semper ma zalety/wady łodzi większej. To samo tyczy Fox'a420 -wady/zalety- łodzi mniejszej. Pisząc z grubsza o zaletach fox'a (odrobinę lżejsza i ktutsza -odrobinę łatwiejsza w transporcie i slipowaniu, na sportowo będzie szybsza i szybciej wychodzi w ślizg, 10% tańsza. Osobiście mając do wyboru w/w łodzie wybrał bym Sempera z racji wielkości.

chce kupić łódź na tzw. lata każda opinia jest ważna ;) 

• 0

Z zakupem łodzi spóźniłeś się: blisko rok, ponieważ ceny poszybowały nawet o 60%. W tej klasie i cenie masz jeszcze do wyboru łodzie z "Polmiru". Upewnij się przed zakupem z warunkami gwarancji -wszystko na tym etapie jest ważne.

Gdzieś na forum "ktoś" opisywał jak w czasie slipowania odprysną żelkot z jakiegoś bombla... Reklamacja była uznana ale nie pamiętam czy właściciel miał tą łódkę przywieś z powrotem do stoczni. Dlatego piszę o warunkach i w ogóle.

Osobiście: kupiłem łódź (700km w jedną stronę), popływałem miesiąc czasu, po czym zalałem łódź kilkoma cm wody (basenik dla dzieci na wodzie). Okazało się iż woda z pokładu przecieka do bakisty.... Telefon, zdjęcia i decyzja stoczni -...proszę sobie użytkować łódź, wymienimy ją na nową...- po miesiącu (w umówionym terminie) firma przywozi mi nową łódź a tamtą zabiera.

W brew pozorom każdemu się zdarza ;)

• 0

Tez z takiego samego zalozenia wychodziłem. Po przeczytaniu x opinii i odniesieniu ich do moich warunkow uzytkowania, zamówiłem 2 tyg temu lodz aluminiowa. Zero problemów z konserwacja, ma byc na dluuugie lata
  • Like 1

• 0

U sąsiadów z Mrówczej . Super łódki trochę pływałem na 370 i większych . Nie będziesz żałował , bardzo udana konstrukcja  . Moją skorupkę ze sklejki ,  bazowałem na Skylli 370  ale wydłużyłem o 20 cm .

Były z nami na Ebro , starsza konstrukcja z wycięciami na burtach .

8a044538a497e5eb1f3e973da2826e86.jpg

.Tak wygląda moja Skylla plywood 390 

dbf099220aaaaecd6e84f5fdccda254e.jpg

Edytowane przez Tabor
  • Like 3

• 0

Pamiętaj, że o końcowej cenie łodzi decydują dodatki, przede wszystkim silnik. Sama skorupa zawsze ma atrakcyjną cenę. A apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ustal budżet i wyposażenie końcowe. Ja tak zrobiłem, trwało to kilka miesięcy może nawet rok. Jeździłem oglądałem jak mogłem to prosiłem o przepłynięciem się, ale po tym wszystkim wiedziałem czego chcę.

Po ustaleniu, że mierzę za wysoko wybierając nową wersją łodzi którą chcę rozpocząłem poszukiwania na rynku wtórnym i znalazłem 4-letnią perełkę z silnikiem Hondy z 40 godzinami pracy + przyczepa, sonar, plandeki transportowa i portowa, relingi, kotwica, obijacze, uchwyty do trolingu, materace na każde siedzenie (z wędkarskiej zmienia się w turystyczną) FULL WERSJA z domku wypoczynkowego, który szedł na sprzedaż a właściciel chciał się pozbyć również łodzi ;).

• 0

Witam wszystkich.

Dopadło i mnie :)  jestem na etapie szukania łódki i silnika na Wartę. Pływać będę w okolicach Poznania a łódź będzie użytkowana w 99% na rzece. Przeczytałem chyba całe to forum i … dylemat jaki był taki jest aczkolwiek na kilka rzeczy potrafię już sobie odpowiedzieć. Więc łódka ma służyć do trollingu jak i żeby przetransportować nią ze 2 osoby ze sprzętem  (na nockę lub 2) w niedostępne miejsca z brzegu tak że sprzętu trochę będzie. Łódkę mam  zamiar trzymać w marinie powinna mieć 3.8-4.5m – ważne aby była bezpieczna i trwała na rzekę. Budżet myślę że max. 10 000 zł za całość z przyczepką więc  za dużego wyboru to nie ma : Romana , Necko , ABC lub też zastanawiałem się nad pychówką (ale jakoś do niej nie mam przekonania). Proszę o pomoc i opinie tych którzy użytkują swoje pływadła na rzekach !!! Rozmawiałem już z kolegą Tobiaszem ale wszystkie opinie i sugestie mile widziane. Aaaaa i silnik może być powyżej 13.5 km tylko czy przy takim silniku da się trollingować ?

• Like 1

• 0

Witam wszystkich.

Dopadło i mnie :)  jestem na etapie szukania łódki i silnika na Wartę. Pływać będę w okolicach Poznania a łódź będzie użytkowana w 99% na rzece. Przeczytałem chyba całe to forum i … dylemat jaki był taki jest aczkolwiek na kilka rzeczy potrafię już sobie odpowiedzieć. Więc łódka ma służyć do trollingu jak i żeby przetransportować nią ze 2 osoby ze sprzętem  (na nockę lub 2) w niedostępne miejsca z brzegu tak że sprzętu trochę będzie. Łódkę mam  zamiar trzymać w marinie powinna mieć 3.8-4.5m – ważne aby była bezpieczna i trwała na rzekę. Budżet myślę że max. 10 000 zł za całość z przyczepką więc  za dużego wyboru to nie ma : Romana , Necko , ABC lub też zastanawiałem się nad pychówką (ale jakoś do niej nie mam przekonania). Proszę o pomoc i opinie tych którzy użytkują swoje pływadła na rzekach !!! Rozmawiałem już z kolegą Tobiaszem ale wszystkie opinie i sugestie mile widziane. Aaaaa i silnik może być powyżej 13.5 km tylko czy przy takim silniku da się trollingować ?

Łódź Wigry 355 full z przyczepką Vena

• 0

Witam serdecznie

Chcę kupić na ten sezon nową jednostkę pływającą oczywiście z myślą o wędkarstwie między innymi taką do 5m.

Ma być szeroka i głęboka bym mógł bezpiecznie pływać z córką po jeziorze za okoniami gdy mocno wieje.

Ma być dzielna na falach i pewnie koniecznie kat C projektowa.

Wersja na rumpel bo zawsze miałem taką wersję a wolny pokład zawsze potrzebny- planowany silnik 9,9- 25hp nie większy no max 30 jakby jakiś dobry się trafił.

No i jakieś schowki na pudełka z przynętami , paliwo i akumulator.

No i raczej w rozsądnej kasie więc jednostki aluminiowe odpadają.

Jestem z Łomży i też nie widzi mi się jechać i oglądać coś bardzo daleko ;-)

Moje typy to:

- Mazury Open 480

http://www.ostmazury.pl/pl/oferta/lodzie/open/12-open-480.html

-Kruger Boat DELTA E

http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe-rybackie-wioslowe/delta-e/

-Sport Yacht Classic 470

http://sportyacht.com.pl/lodzie/lodz-classic-470/

Pozdrawiam

• 0

No cóż.

Moja propozycja to Semper 440xt, choć jest tego całkiem dużo.

Akurat ta łajba mi pasuje. Wielkość pokładu jest imponująca i stabilność na wodzie to druga ważna cecha.

No ale to wg mnie. A ile ludzi, tyle propozycji;-)

Tapatalknięte z komórki