Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ile ten rf400 waży?

Ja dziś testowałem nowy silnik Yamaha f6 odblokowany na 8. I swoim solarem 360 spokojnie w ślizg wchodzę. Max 30km/h

Łódka 110kg, silnik 40kg, ja niecałe 70kg no i paliwa 10l. Minimalna prędkość ślizgu około 22km/h. We dwie osoby +wędki o ślizgu raczej mogę zapomnieć

Ten silnik to jest 2T czy 4 , jak czytam że te 6 tak latają to by nie zile było . Chcę kupić nowe Tohatsu 6 to przy łódce 320 może dziób do góry uniosę  :D

• 0

Pisałem wyżej- 4 suw

Tylko podejrzewam, że tohatsu 6 będzie w 1 cylinderze. Ja mam starszą Yamahę i jest to zblokowana 8 ale w 2 cylindrach. Już nowsze Yamahy 6 są jednocylindrowe. Może w kwietniu ruszę z wędkami to nagram film dla niedowiarków. O ile nie będzie za dużej fali no i nie wiem ile wyhamuje parę kg sprzetu.

• 0
Gość Michal Sz

Witam osiągi łodzi będziesz miał podobne miałem 2 lata temu taki zestaw przy obrotach 5000 tyś, 2 osoby prędkość około 16-18 km/H na max 20 km .

Czy to było już w ślizgu ?  miałeś sprzęt na pokładzie.  

Ja zastanawiam się nad Yamaha 9.9hp  lub Honda 10hp, nie mam czasu na patent. Bardziej zastanawiam się nad Hondą bo ma ładowanie i rozruch el. w Yamaha to opcja.

• 0

Czy to było już w ślizgu ?  miałeś sprzęt na pokładzie.  

Ja zastanawiam się nad Yamaha 9.9hp  lub Honda 10hp, nie mam czasu na patent. Bardziej zastanawiam się nad Hondą bo ma ładowanie i rozruch el. w Yamaha to opcja.

Kup Tohatsu 9,9 Made in Japan i odblokuj gratis na 15 koników.

A później można i na 20 KM za większa kasę i patent chrzanisz.

Edytowane przez godski

• 0

Kup Tohatsu 9,9 Made in Japan i odblokuj gratis na 15 koników.

A później można i na 20 KM za większa kasę i patent chrzanisz.

Dokładnie jak pisze Godski z 9,9 KM robisz na 15 KM i nie ma żadnego problemu z Gwarancją.

Fizycznie 9.9 KM to ograniczone 15 KM.

Później to już kombinacja z modułami. Koszt modułu nawet nie Oryginalnego przewyższa koszt zrobienia Sternika Motorowodnego :) Więc też należy się zastanowić :)

Edytowane przez cabage

• 0

Dokładnie jak pisze Godski z 9,9 KM robisz na 15 KM i nie ma żadnego problemu z Gwarancją.

Później to już kombinacja z modułami. Koszt modułu nawet nie Oryginalnego przewyższa koszt zrobienia Sternika Motorowodnego :) Więc też należy się zastanowić :)

Może i przewyższa ale pewnie nie o koszt patentu tu chodzi ale o czas a raczej jego brak na zrobienie go.

• 0
Gość Michal Sz

Może i przewyższa ale pewnie nie o koszt patentu tu chodzi ale o czas a raczej jego brak na zrobienie go.

Dokładnie, jestem okazyjnie w domu wiec czasu brakuje zawsze i 2 dni na kurs plus egzamin to dla mnie strata czasu a ścigać się na łódce nie mam zamiaru.

• 0
Gość Michal Sz

No tak, pozostaje jedynie to ze w okolicy mam tylko serwis Yamaha z tego co mi wiadomo, wiem ze yamaha to na lata starcza mam już jeden F6 i jestem zadowolony, ale na łódkę to za mały silnik. Także mam dylemat.

• Like 1

• 0

Dokładnie, jestem okazyjnie w domu wiec czasu brakuje zawsze i 2 dni na kurs plus egzamin to dla mnie strata czasu a ścigać się na łódce nie mam zamiaru.

Dwa razy po 5 godzin , mój 16 letni syn zrobił patent za pierwszym podejściem. Później jako żeglarz widzę na wodzie asów bez patentu którzy podstaw pierwszeństwa nie znają.

• 0

Dwa razy po 5 godzin , mój 16 letni syn zrobił patent za pierwszym podejściem. Później jako żeglarz widzę na wodzie asów bez patentu którzy podstaw pierwszeństwa nie znają.

Chyba nie ważne ile km się ma na paweży, skoro ktoś pływa to powinien znać przepisy itd, Ci co mają patenty też przepisów do końca nie znają i nie przestrzegają , pływają po alko itd itd itd temat rzeka...

Paweł czy Ty nie jesteś jednym z asów w ruchu drogowym? :) :) :)

Edytowane przez womaly23

• 0

A nie zablokowana 20 KM? Wystarczy wymienić gaźnik żeby z 9.9 było 20.