Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czytając wątki  ma się odczucie żeby zakładać , przerabiać na coraz mocniejszy silnik  ,, OK  ,, , ale niech każdy kto to czyta  , zastanowi się czy aby taki silnik jest dobry do jego łódki czy pontonu . Pokazywane filmiki pokazują jak super w ślizgu takie jednostki pływają  , ale jezioro czy rzeka są jak tafla bez większej fali  i teraz taki   ,, na jarany " emocji  nie doświadczony w pływaniu chcący zaimponować innym  przy większej fali wywali łódkę w powietrze  , bo pływadło okaże się za małe do tak mocnego silnika . Sam myślałe o silniku 9.9 , ale jak widzę jak po Wiśle podskakuje moja łódka  Lakefox 320 filmik na stronie producenta , zostanę przy zakupie 6 KM  BĘDZIE BEZPIECZNIEJ  :)

• Like 1

• 0

Czytając wątki ma się odczucie żeby zakładać , przerabiać na coraz mocniejszy silnik ,, OK ,, , ale niech każdy kto to czyta , zastanowi się czy aby taki silnik jest dobry do jego łódki czy pontonu . Pokazywane filmiki pokazują jak super w ślizgu takie jednostki pływają , ale jezioro czy rzeka są jak tafla bez większej fali i teraz taki ,, na jarany " emocji nie doświadczony w pływaniu chcący zaimponować innym przy większej fali wywali łódkę w powietrze , bo pływadło okaże się za małe do tak mocnego silnika . Sam myślałe o silniku 9.9 , ale jak widzę jak po Wiśle podskakuje moja łódka Lakefox 320 filmik na stronie producenta , zostanę przy zakupie 6 KM BĘDZIE BEZPIECZNIEJ :)

Moim zdaniem nie powinieneś generalizować. Moc silnika określa producent i często jest większa niż otrzymany certyfikat. Zawsze można producenta poprosić o zmianę certyfikatu lub zapytać jaki jest rozsądny max mocy.

Oczywiście tyczy się to tylko dobrych markowych wyrobów a nie super łodzi z allegro za 800zł

Ja pływam swoim LakeFoxem F320 po warszawskiej Wiśle z silnikiem Storm 13,5 i łódka bardzo dobrze się sprawuje, jest stabilna nawet przy prędkości +30km/h

Zdjęcie z pływania 4 grudnia a warunki były ciężkie (wiatr, mżawka i temp około zera)

a04bda68a89edb5de771a35ad21722c5.jpg

Edytowane przez Czechofil
  • Like 1

• 0

Widzę że Lecisz jak wodolot , moja opinia wynika z filmu który pokazuje producent . Z naszymi łódkami ciężko o jakiś film jak one pływają z większym silnikiem , być może było tak że Mercury 9.9 jaki był  + sternik z wagą ++ spowodowało że  , to wszystko bardzo szło niebezpiecznie do góry  . Moje doświadczenia są z elektrykami  dlatego takie przewrażliwienie , a stoję przed zakupem pierwszej spaliny na razie chodzę jak po polu minowym w tym temacie  ;)  

• 0

Widzę że Lecisz jak wodolot , moja opinia wynika z filmu który pokazuje producent . Z naszymi łódkami ciężko o jakiś film jak one pływają z większym silnikiem , być może było tak że Mercury 9.9 jaki był + sternik z wagą ++ spowodowało że , to wszystko bardzo szło niebezpiecznie do góry . Moje doświadczenia są z elektrykami dlatego takie przewrażliwienie , a stoję przed zakupem pierwszej spaliny na razie chodzę jak po polu minowym w tym temacie ;)

Miałem identyczny dylemat i dlatego z F320 testowałem różne silniki. W łódce 2 osoby +90kg, dziobowy elektryk Xi5 oraz akumulator 40ah

1. Mercury 2-suw 3,3KM - prędkość max 11km/h - brak ślizgu

2. Yamaha 2-suw 8KM - prędkość max w 2 osoby 12km/h - brak ślizgu, w jedną osobę - pół ślizg i 17km/h

3. Tohatsu 2-suw 9,8KM - prędkość max 17km/h - bardzo trudne wejście w ślig (w 2 osoby, w jedną nie próbowałem)

4. Storm 2-suw 13,5 KM - prędkość max 33km/h - momentalnie wechodzi w ślig (w 2 osoby, w jedną nie próbowałem)

Generalnie to jest łódka, w której postawiono nacisk na stabilność i zachowanie na wodzie - to nie jest kadłub typowo ślizgowy i dlatego ma problemy z wyjściem w ślizg i potrzebuje więcej mocy. Do sprawnego pływania w ślizgu 2 osobowy potrzeba minimum 9,9KM. Do pływania typu "pyr, pyr" wystarczy 3,5KM

bcb99caecadcf7929f894e64a90fae39.jpg

ecee3e39da896f41126d135190274750.jpg

aa289632e2e267b0b5dc68e6f043222b.jpg

9ebfbb7310903e3622d5ff443700eb5d.jpg

Edytowane przez Czechofil
  • Like 3

• 0

Nowr 9,8KM Mercury - Tohatsu waży 37kg, 9.9KM ważą 43kg. Różnic poza ceną na korzyść Tohatsu brak.

Tak zgadza się , miałem na myśli Tohatsu  , teraz myśli krążą koło tej marki   :D  :D  :D

Edytowane przez pawlo29
  • Like 1

• 0

Tohatsu 9.8 nie odblokujesz 9,9 do odblokowania

Mercury 9.9 nie odblokujesz 10 viking do odblokowania

Yamaha oba 9.9 różnią się oznaczeniem JMHS nie odblokujesz tą z oznaczeniem HMHS odblokujesz wszystkie różni waga.

Czasami o 5 km nie warto kupować cięższego silnika bo niewiele to da jeśli chodzi o osiągi. Sam tego doświadczyłem niedługo oplywam yamahe 9,9 HMHS po wymianie gaźnika z łódką Necko 390 więc zdam relację. Na chwilę obecną 15 km winda na przodzie, akumulator 100ah kwasiak na przodzie i kaczkuje, w dwie osoby idzie ładnie 29,5 km/h wg echo lowrance. Teraz jeszcze zaszły zmiany w montażu silnika więc mamy pełną regulację wysokości i kąta pochylenia silnika więc myślę że wyeliminujemy skakanie w pojedynkę.

• 0

Wielkie dzięki za tyle informacji , Widzisz teraz mam zagwostkę co wybrać , Mercury 9.8 KM jak spojrzałem prawie 40 kg to jak dla mnie spora waga do noszenia

Ja zakupiłem Yamaha 13.5 o wadze 45kg i od razu wózek schodowy (z sześcioma kółkami w miejsce dwóch). Podobnie do niego wygląda Parsun 9.9 i ma tą samą pojemność 323 cm. Przypuszczam że oba to blokowane 15stki o bliźniaczej budowie.

• 0

Ja zakupiłem Yamaha 13.5 o wadze 45kg i od razu wózek schodowy (z sześcioma kółkami w miejsce dwóch). Podobnie do niego wygląda Parsun 9.9 i ma tą samą pojemność 323 cm. Przypuszczam że oba to blokowane 15stki o bliźniaczej budowie.

Ale nie ma co się oszukiwać - Parsun nigdy nie będzie Yamahą :) Może i blok silnika mają ten sam , ale w osprzęt już bym nie wierzył.

• 0
Gość Michal Sz

......

Yamaha oba 9.9 różnią się oznaczeniem JMHS nie odblokujesz tą z oznaczeniem HMHS odblokujesz wszystkie różni waga...........

Jakos zagladam na strone YAMAHA i nie mge znalesc nic z tym oznaczeniem HMHS , wszystkie 9.9 maja 212cm3.

• 0

Jakos zagladam na strone YAMAHA i nie mge znalesc nic z tym oznaczeniem HMHS , wszystkie 9.9 maja 212cm3.

W 2019 Yamaha zmieniła ofertę i modele. Teraz 8 i 9,9 maja ta sam blok i pojemność, 15 została na starym bloku a 20 i 25 to zupełnie nowe modele o pojemności 432cm3

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dziś troszke popływane warunki jak dla mnie ekstremalne nie tyle fale ale wiatr i temperatura zrobiły swoje. Wracając do tematu yamaha 9.9 HMHS dostała nowy gaźnik, łódka Necko 390 dostała na pawęż coś ala pantograf do ustawienia kąta pochylenia i wysokości silnika dodatkowe kilka kg. obecnie sam plus graty (winda, aku kotwica dwie torby)

Sruba 9 1/4" ×9" 6100 obr/min 36 km/h

9 1/4" × 11 5600 obr/min 34 km/h

9 1/4" × 12 5200 obr/min 34 km/h

We dwóch prędkość śruba 9 34km/h 11 30km/h obroty troszke niższe niż wyżej

We trzech plywalismy na 9 i było to 27 km/h i 5400 obr/min

Zastanawiam się nad skokiem 10 bo teraz wyjście do ślizgu trwa moment natomiast zniwelowane prawie do zera skakanie przez duży klin jaki powstał na pseudo pantografie, jeszcze powalczą z wysokością jak będzie cieplej.

• Like 1

• 0

Ja do swojego zestawu Yamaha 13.5 z Kolibri 360D dokupiłem śrubę o skoku 10 1/2. A z wyliczeń wychodziło bardziej na skok 10, tyle że do kupienia była 10 1/2. Teoretycznie na śrubie 11 cali powinien mniej pić, ale jak wpłynie na silnik pływanie z gazem na max?