Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Przymierzam się d zakupu łodzi wędkarskiej. Co byście polecili sprawdzonego?

Posiadam dwa silniki, spalinowy 4KM i elektryk 55lb. Łódka będzie przewożona na przyczepce od żaglówki Foka2. Powinna być stabilna, niezatapiana i posiadać kufer na rufie do akumulatora / zbiornika paliwa. Łódka 2-3 osobowa, idealnie byłoby żeby mieściło się na niej dwóch wędkarzy i mogło łapać na stojąco.

Budżet to myślę ze około 2000 zł maksymalnie choć chciałbym jak najmniej. W zimie łódka będzie zimować na trawie na placu przykryta plandeką.

Znalazłem coś takiego -> http://allegro.pl/lodka-wedkarska-nord-eco-transport-antila-i3496569510.html co sądzicie? Taki rodzaj kadłuba mi odpowiada, cena też.

Mile widziane sugestie na co zwracać uwagę przy zakupie łodzi. Chciałbym kupić sprzęt na lata.

• 0

Do tego modelu za 100zł można dorobić schowek na rufie. Co do długości to się zastanawiam jeszcze, myślałem o łodzi dla dwóch osób, może trzech sporadycznie... Długość powinna wystarczyć, niestety łodzie powyżej 3,5m to juz wydatek ponad 2000zł.

• 0

proponuję dozbierać i kupić coś porządnego np Wigry 355. ma fajne schowki a aku ma swoje miejsce w bakiście na dziobie i kabelki są wyprowadzone do tyłu. daje to lepsze rozłożenie ciężaru na łodzi.

Rozumiem że chodzi o tą -> http://www.eurolodzie.com/wigry355p.htm ?

Jaka jest cena takiej łódki w wersji podstawowej? Macie jakieś zorientowanie cenowe? I co byście proponowali jako niezbędnik z dodatków ?

• 0

Cena Wigry 355 na listopad 2012 - odpowiedź producenta

wigry 355 wer. podstawowa 3600 zł

łódź bardzo stabilna

wyposażenie:

- kolor do wyboru klienta pokład i dno : granat, zieleń, biała, żółta,grafit
 bordo za dopłatą - 100 zł
 - bakisty 3 szt zamykane na kandahary
- korek spustowy z pokładu i pomiędzy skorupami
 - ucha cumownicze dziobowe szt.1,

- rufowe szt.2

knaga dziobowa z nierdzewki szt 1

knaga rufowa z nierdzewki szt1 

mozemy doposażyć welementy dodatkowo płatne 

instalacja elektryczna 220 zł kabel 10 kwad.

wiosła 200 zł zdulkami znierdzewki

winda z knagą szczękową 220 zł

itp.

• 0

Ceny idą w górę.

3650   kosztowała wersja z relingami, winda z knagami szczękowymi 200, instalacja elektryczna  200 i o ile pamiętam to 14 kwadr. wiosła dostałem gratis bo w styczniu była promocja ale cena ich rok temu to 150 zł

Może to i drogo,  ale naprawdę warto.

Pozdrawiam

Sławek

• 0

Alternatywą jest łódka 3.80 x 1.50 produkowana przez dośc sympatycznego człowieka z Czaplinka. Cena jest myśle zadowalająca,masa 100 kg ( a nie 55kg-oszczęędnośc materiału) Noi sprawdzony model.Wielu wędkarzy takową posiada i sobie chwali. Link do strony producenta podeśle tobie na mail jeśli chcesz bo już sam nie wiem czy tu można czy nie.

Sam się przymierzałem do tej łódki,co prawda tylko jedna bakista ale z tego co pamiętam to chyba 150 złotych za dołożenie drugiej sobie życzył.

• 0

posiadam łódkę 3.10m o którą pytasz.dla mnie rewelka.w 2 osoby cały dzień na stojąco bez problemów,na fali też daje radę.wędkuję na niej 4 lata i nikt mi jeszcze nie wypadł.2-3razy w roku wędkuję na odrze i także niespodzianek nie było.pewnie gdybym miał większą to też bym odradzał-wszystko kwestia budżetu.