Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje

marcin k

Pytanie

Witam, pomóżcie jaką łódz wybrac..

Mam zamiar przede wszystkim pływać po Wiśle i trzymać ją w stannicy, ale ma tez być to łajba którą w kazdej chwili w dwie osoby mozna było wrzucic na przyczepke i przewiezć na inne łowisko, wiec zalezy mi zeby była jak najlzejsza i pływała na silniku około 5-10 konnym, mają na niej łowić góra dwie osoby. Waham sie miedzy tym modelem:

Pierwsza łódż

lub tym modelem:

Druga łódż

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja też jestem bardzo zadowolony z Pegaza  :D

fajne i solidne łódki

Bo to dobrze wykonane lodzie.

Ale nie tylko Produkt sié liczy ,wazne jest podejscie firmy so klijenta.

Wam też Pegazus płaci za reklamę jak mi ? Ejj chłopy, wstydźcie się....  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

• 0

Dobrze zrobiona łódź nie wymaga bliskości w razie nieszczęścia i korzystania z gwarancji... Tak na przykład jest z firmą Pegazus - zwróć uwagę na mniejsze modele 300 i 310 , może akurat Ci podpasują

http://www.pegazus-boats.pl/modele.php

Zauważ, że nie oczerniłem żadnej firmy. Z doświadczenia wiem , że czasem kwestia gwarancji ma znaczenie. Nawet mercedesy za milion mają przrzejścia w serwisach i gwarancja jest kluczowa. Kolega dokona wyboru samodzielnie. W swoim budżecie i tyle. A w ogóle najlepsze jest aluminium, nie traci tak wartości przy odsprzedaży itp. Można tak w nieskończoność. Ja wolę bliżej łodź z papierami itp. Niektórzy kupują romany jest pełno ogłoszeń. Pytam typa jaki producent a on że nie wie- to już patologia Edytowane przez bassy

• 0

Witam, jeżeli stawiasz na stabilność łodzi to polecam Ci  łódeczkę IWA 390 z polmiru pływałem nią 10 lat i nic się z nią nie działo,byłem z niej bardzo zadowolony , spokojnie można spiningować w dwie osoby stojąc bez obawy wywrotki ,a jeżeli w przyszłości chciał byś szybciej popływać to na hondzie Bf10km , jedna osoba + wędkarski majdan popłynie 30km/H   ,ja zmieniłem na Romanę bo kupiłem większy silnik 20km,żeby pływać z  lekkim zapasem mocy.

IWA 390 +honda bf10km

Edytowane przez perch22

• 0

Witajcie, przede mną zakup pierwszej łódki. Przeczytałem tematy na jb.pl od deski do deski i mam już małe pojęcie teoretyczne, wiem nawet czego oczekuję od łodzi. Stabilność stawiam wyżej niż prędkość pływania, łódkę popychał będzie elektryk a w przyszłości jakaś spalinka 6km. Łodzie solar 360 i pokrewne z ceną 5000pln za "golasa" odpadają. Aktualnie biorę pod uwagę łodkę polmir (Agata 333), łodzie antila (barg350 lub andrea 320) i sorba (Jacek 320). Proszę o opinie w temacie wymienionych łódek lub sugestie innych, które według Was powinienem rozpatrzeć.

Jak już wymieniłeś łodzie Jacek i Agatka, rozumie że to takie bardziej tańsze to ja polecam ABC 385  golas chyba za 3 tyś  mamy tu taki kompromis cena do jakości i pływalności. Mam ją już kilka lat i pływa świetnie i jest stabilna dla spiningisty polecam w 2 osoby stojąc łowimy i nie ma mowy o jakiś bujaniach czy niekontrolowanych przechyłach. Konstrukcja sprawdzona bo to chyba formą do delfina czy solara 360. Silnik to aby w ślizgu to 10 może 8 dała by radę. Wcześniej miałem 4m x 1.50 ani to nie pływało na silniku a stać na tym panie zapomnij tu w tym ABC 385 to aż chce się tańczyć ;)

• 0

Z tego co wiem od posiadaczy ABC 385 to ma ona taką przypadłość ,że płynąc w ślizgu podłoga faluje ... A dwa to oznaczenie 385 nie oznacza jej długości bo w rzeczywistości jest mniej. 

I teraz pytanie czy warto "zaoszczedzić" te kilka stówek czy też dołożyć i kupić łódż bez tych mankamentów.Ale na to już sam powinien sobie odpowiedzieć kupujący.

Swego czasu to ktoś przeliczył wagę i cenę ABC 385 i wyszło ,że Wigry 355 wychodzi taniej ! 

• 0

Miałem do czynienia z kilkoma egzemplarzami Ka-boats, z silnikiem montowanym pod stero-ciąg. W każdej widziałem pęknięcie pawęży spowodowane przez zrobienie za małych otworów do pracy stero-ciągu ( szczególnie na lekko ztrymowanym silniku cięgna rozrywają otwór przy pawęży ). Paskudnie to wyglądało.

Być może co innego jeszcze wpływa na takie pęknięcia...

• 0

Dzięki wam za zaangażowanie w temat, łódkę ABC już wykreśliłem z moich rozważań jakiś czas temu. Skupiam się w dalszym ciągu na agatce 333 z polmiru i barg 350 z antili. Obie mają płaską podłogę na czym mi zależy, agatka jest szersza o 15 centów i to chyba zaważy na ostatecznej decyzji na jej korzyść. Szkoda, że w necie mało opinii na ich temat, nie mówiąc już o wrażeniach z pływania... a może jest tu jakiś użytkownik agaty ? Szczególnie ciekawy jestem jak łódki tej wielkości i ciężarze własnym ok 85 kg pływają na 5,6,7 konnej spalinie... Łódki blisko 4-ro metrowe na tą chwilę odpuszczam.

• 0

Dzięki wam za zaangażowanie w temat, łódkę ABC już wykreśliłem z moich rozważań jakiś czas temu. Skupiam się w dalszym ciągu na agatce 333 z polmiru i barg 350 z antili. Obie mają płaską podłogę na czym mi zależy, agatka jest szersza o 15 centów i to chyba zaważy na ostatecznej decyzji na jej korzyść. Szkoda, że w necie mało opinii na ich temat, nie mówiąc już o wrażeniach z pływania... a może jest tu jakiś użytkownik agaty ? Szczególnie ciekawy jestem jak łódki tej wielkości i ciężarze własnym ok 85 kg pływają na 5,6,7 konnej spalinie... Łódki blisko 4-ro metrowe na tą chwilę odpuszczam.

Szczerze mówiąc to boję się jakości przy wadze jednostki o takich wymiarach.Zeby nie było tak że będziesz bał się przemieszczać po podłodze. Ja wolałbym kupić raz a dobrze...????

• 0

Szczerze mówiąc to boję się jakości przy wadze jednostki o takich wymiarach.Zeby nie było tak że będziesz bał się przemieszczać po podłodze. Ja wolałbym kupić raz a dobrze...

Panowie bez jaj z tym ABC 385 to tak źle nie jest tak jak pisałem kwestia ceny gdyby było mnie stać to bym pływał rivefox czy porządną aluminiową. Wydaje mi się że trafiło się paru nabywców co chyba myśleli że za kilka tyś zł będą mieli jakość łódki premium. Ja użytkuje już kilka sezonów sam lekki nie jestem bo dużo ponad 100kg i nic tam mi się nie dzieje stoję i łowię i przemieszczam się po łodzi. Kwestia kasy i tyle sporo tych łódek widuję w końcu producent  z mego województwa. Jak widzę łódź 3.5 na 1.35 szerokości to dzięki ... to prawda 385 to nie wymiar łódź ma 3.70x 1.70. Pływałem różnymi wynalazkami ale ta zostaje puki nie skona albo się dorobię ;)

• 0

Też miałem ten problem ABC ,KA-BOATS , SOLARSKY  IWA, WIGRY,  FISHING 430 PROitp .Na amelinium mnie nie stać i river foxy tak więc nabyłem ROMANA 430 PRO firmy BOATBUILDING .Jak na razie dwa wyjazdy więc wiele nie mogę powiedzieć ale jestem zadowolony,wiadomo przesiadka po 10 latach pływania pontonem 360 i ostatni rok TEXAS 360 robi wielką różnicę.Jak na razie polecam

• Like 2

• 0

Też miałem ten problem ABC ,KA-BOATS , SOLARSKY  IWA, WIGRY,  FISHING 430 PROitp .Na amelinium mnie nie stać i river foxy tak więc nabyłem ROMANA 430 PRO firmy BOATBUILDING .Jak na razie dwa wyjazdy więc wiele nie mogę powiedzieć ale jestem zadowolony,wiadomo przesiadka po 10 latach pływania pontonem 360 i ostatni rok TEXAS 360 robi wielką różnicę.Jak na razie polecam

Po prostu najrozsądniejszy wybór ....

• 0

Trzymając sie założeń teorii kolegi z forum gdzie ślizg możliwy do 30kg/KM znajdziesz łódkë która razem z Toba, szpejem i silnikiem nie waży więcej niz niz 150kg i masz ślizg. Tyle teoria a praktyka z tego wynikająca to kup 10KM i coś da się dopasować

• Like 1

• 0

Są takie łodzie. Jedną z typów, to wyścigowa Urbana Coctail Class

https://www.youtube.com/watch?v=d5oBJwxMBNc

https://www.youtube.com/watch?v=dCJFMDQBPb4

O ile pamiętam waga łodzi 70 funtów i 250 ładowności co daje w sumie jakieś 145 kilogramów.

Generalnie pontony pomimo nieco "upośledzonego" kształtu do ślizgu, ale poprzez swoją lekkość mają mały apetyt na moc.

• 0

Witam.

Wiem że jest wiele podobnych tematów ale szukam od jakiegoś czasu i nic nie mogę znaleźć. Łódka musi być otwarta, ok. 5 metrów, pod silnik z rumplem, dla komfortowego spinningowania przez 3 dorosłe osoby. Obecnie posiadam "Romanę" 4.3 x 1,8 m i dla trzech osób jest za mało miejsca. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje.

• 0

Witam.

Wiem że jest wiele podobnych tematów ale szukam od jakiegoś czasu i nic nie mogę znaleźć. Łódka musi być otwarta, ok. 5 metrów, pod silnik z rumplem, dla komfortowego spinningowania przez 3 dorosłe osoby. Obecnie posiadam "Romanę" 4.3 x 1,8 m i dla trzech osób jest za mało miejsca. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje.

Ograniczenia nie podane to proszę http://www.alumacraft.com/Alumacraft-Boat.php?id=629 Edytowane przez Paweł J
  • Like 1