jankelos Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam mam pytanie w jaki sposób cynujecie paletki do obrotówek i wahadła. Próbowałem cyną w drucie ale nie rozlewa mi się po blaszce tylko robią się ala gluty na niej. Nakładałem też paste ale po podgrzaniu palnikiem na blaszce cyna robi się brudna i nie świeci się tylko jest matowa. Proszę o pomocPsz czego robicie strzemiączka do obrotówek i jakPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Jest specjalna pasta cynowa którą wystarczy rozsmarować http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/1986/cyna-w-naprawach-nadwozi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) To wiem ale jak topi mi się ta pasta do powstaje taki czarny nalot który nie mogę niczym zmyć usunąć Edytowane 17 Grudnia 2012 przez jankelos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Bo takiego nalotu się nie zmywa tylko ściera i poleruje . Niestety jest z tym trochę zachodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Bo na głatkiej blaszce łatwo się usówa ale jak mam młoteczkowaną strukture to nie mogę tego usunąć w tych wgłębieniach bo się ściera cyna na płaskiej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) a może tak: smarujesz blaszkę pastą lutowniczą....potem podgrzewasz ją aż zacznie sie topić....teraz weż wilgotną szmatkę i zetszyj nadmiar z blaszki...musisz poćwiczyć z podgrzewaniem i scieraniem bo za pierwszym razem nie wyjdzie na pewno tak jakbyć chciał...no i szmatka tez zbyt wilgotna być nie moze.... i najwazniejsze to jest żeby wycierać cynę jak jest roztopiona....cieniutka warstwa połaczy sie z miedzią (mosiądzem...) a nadmiarusuwasz szmaktą.... Edytowane 17 Grudnia 2012 przez mi106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Mokra szmatka nie jest konieczna ,sucha tez mozesz zetrzec. Jak podgrzejesz blaszke i nakladasz cyne to patrz czy juz sie srebrzy jak tak to wtedy przecieraj inaczej cyna sie zagotuje i bedziesz mial chropowata powierzchnie ktorej juz nie usuniesz sciereczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 dziekuje wszystkim. Dzisiaj spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Tylko uważaj , żebyś się nie poparzył bo bardzo łatwo o to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 już wiem o co chodzi poprostu przegrzewałem cyne i blache. oto efekt mojej pracy pierwsze obrotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Resztki kalafoni zmyj spirytusem .Dobrze jest też przed pokryciem cyną dany detal zanurzyć w spirytusowym roztworze kalafoni ( cyna wtedy pięknie płynie po pobielanym elemencie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 W przypadku małych blaszek, tygielek do cyny powinien się sprawdzić - można kupić praktycznie w każdym sklepie z elektroniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi