Skocz do zawartości

@TERMOS - PRZYNĘTY PODLODOWE I NIE TYLKO...

Rekomendowane odpowiedzi

Czas zaczac porzadki noworoczne. Sortowanie blaszek, zanim zrobilem cos Swojego lowilem klasycznie jak na podlodowego wedkarza przystalo. Kupywalem i testowalem, gialem i przerabialem, skracalem, doklejalem. Jednym slowem ulepszalem i psolem zeby ulepszyc.

post-46081-0-84949700-1609523852_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Jak tylko lod zkuje jeziora siedze na Sibbo i mecze sandacze. Ponizej jeden z modeli w ktory wtopilem grzechotkie. Samych grochawek zastosowalem kilka modeli, kazda z nich o roznej czestotliwosci drgan . Do testow polowych uzyje rowniez modeli z USA na ktore to spece w temacie polawiaja walleye.

post-46081-0-91052500-1610043519_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Panie i Panowie, zbliza sie dlogo oczekiwania zima. Zaczyna mrozic i to ostro. Co na lod, jakie zestawy, wedki, mormyszki itp itd. Rozejrzec sie trzeba u Zbyszla Mormyszka, www.liwi.pl www.coronafishing.pl u T. Nysztala na stronie sa i Moje zabawki-mullvad-do wyczerpania zapasow.Kto nie zdazyl na gieldzie, zapraszam.

www.nysztal. pl www.nysztal.pl

Recze i gwarantuje za przynety mullvad

Modele u Tomka zaopatrzone sa w zawodnicze kotwice mustad, dlogi lacznik pozwalajacy zassac je przez okonki. Kazda przyneta ze strony byla testowana setki razy na wodach zarowno Skandynawskich jak i w innych krajach nie tylko. Jeszcze jedno - kazdy model nadaje sie do jigowania z opadu.

Audycja zawiera reklame, osobom wrazliwym nie polecam przynet ze wzgledu na ryzyko polamania kija. Co z reszta kilka razy Mi sie zdarzylo. Dlatego tez nie polecam weglowek na mroz. Trzaskaja w najmniej oczekiwanych momentach.

PS. Osoby ktore zakupia przynety u Tomka a nastepnie zlowia obiecane garby prosze o kontakt osobisty.

Zaznaczam, kasy za wedki nie zwracam!!!

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

Szczeze mowiac nie mam doswiadczenia w robieniu tego typu kotwic. Swoje blaszki zbroje w mustada zawodnicze z przedlozonym trzonkiem (specjalnie przeznaczona na Skandynawie, dostepne u T. Nysztala na stronie www.nysztal.pl) oraz vmc ktore przygotowuje Mi znajomy.

Jedyne co wiem to ze sa robione z zywicy z dodatkiem barwnikow.Pytalem kolegow jakie zywice schna szybko i sa transparentne tak cos Mnie naszlo zeby poziomki zrobic. Niestety odzewu brak.Moze ktos doradzi czego uzyc i czym odseparowac w formie ALU. Pierwsza partje sle w gratisie w zamian za pomoc. Model do testow na ten sezon mam w 4 wielkosciach. Szlifowalem i dopieszczalem ksztalt przez kilka lat. Z perspektywy czasu uwazam ze latwo jest zrobic przynete,niestety kazdy kto cos dlobie wie ze musi byc lowna a tu sie zaczynaja schody.

Model z fotki jest z czegos w tym stylu post-46081-0-37879600-1610476489_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Jest parę sposobów zrobienia takiego gluta wabiącego , popatrz na ytube jak robią to rosyjscy wędkarze.

Pi pierwsze musisz się zaopatrzyć w barwniki i pigmenty oraz proszek świecący luminescencyjny. Teraz jest taki wybór materiałów że z tym nie będziesz miał kłopotu.

Jako głównymaterial gluta dobra będzie transparentna żywica , epoxy , resiny UV , byle to szybko związał o.

Żywica uv plus latarka i masz bracie na poczekaniu związane wszystko .

Czas na szlif.

Najlepsza metoda na wypolerowanie zasniedzialych przynent jest uzycie zwyklej pasty do zembow.(najlepiej w kolorze bialy) Delikatnie nakladamy paste na gabkie a nastepnie polerujemy powierzchnie blystki.Splokujemy woda, przecieramy szmatka i ponownie delikatnie polerujemy. Czynnosc powtarzamy w razie potrzeby do uzyskania polysku. Blacha, SZARPAK, blystka, oblanka, rybka podlodowa, blysk, blaszka.

Sposob prosty i niezawodny.

PS. Dzis wstawiam zasniedziala miedz, jutro polerujemy to cykne fote po przecierce.

post-46081-0-05059700-1610569291_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Na wstepie chce poinformowac ze promocja z pasta to czysty zart i mam nadzieje ze zarowno Tomek jak i kopujacy na stronie www.nysztal.pl Mnie nie powiesza. Ciekawostka jest ze przez te kilka dni blaszki prawie wymiotlo i moze sie zdazyc ze ktos niestety nie otrzyma zadnego koloru . Ciesze sie bardzo, poniewaz Sam nie mam mozliwosci niczego zaoferowac nad czym ubolewam. Wszyscy na hura Nagle sie obudzili, nikt nie wiezyl juz w zime a tu prosze bardzo. Walic dzwiami i oknami na ostatki

Tym czasem w okolicach Sztokcholmu lod nie powala. Kilka centymetrow zaledwie na wiekszosci akwenow. Bylem na tych dokladnie 3 cm trzymajac sie max 2 metry od trzciny na glebokosci 1 m. Nie odwazylem sie wyjsc dalej opokujac pika (pierzchnia) tafle. Wykolem moze 5 dzior i dalem sobie spokuj.

Jedno branie i 20 min lowienia. Odposzczam do nastepnego wekendu.

post-46081-0-61148300-1610916037_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Mazurskie klasyk. Szczeze mowiac az zal serce kraja ze wskoczyl na gielde.Szczesliwy nabywca bedzie mial frajde. Patent niesamowity godny podlodowego lowcy.Rzeklbym - kwintesencja wedkarstwa podlodowego.

post-46081-0-36576000-1611258770_thumb.jpgpost-46081-0-30412200-1611258733_thumb.jpgpost-46081-0-18778200-1611258715_thumb.jpgpost-46081-0-27193200-1611258691_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Zima w Szwecji zawitala na dobre. Lod wczoraj jeszcze nie powalal groboscia i dopiero trzeci odwiedzony akwen zaowocowal szczesliwym wejsciem. Niestety te kilka cm nie pozwala na szarze i trzymalismy sie blisko brzegu. Ryby mizerne, pelnia, niskie cisnienie i dozo drobnicy. Mimo wszystko cos tam ustrzelilismy.Tomek mial kilka 40stakow,Grzes 30 cm a ja same palczaki po 10-12cm. Nastepny tydzien smialo bedzie mozna ganiac po calym jeziorze. post-46081-0-28641200-1612088330_thumb.jpgpost-46081-0-08483600-1612088673_thumb.jpg

post-46081-0-66872200-1612088866_thumb.jpg

post-46081-0-61668500-1612088884_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 5

Dzis odwiedzilem zaprzyjazniony sklepik. Port na Vårby i piekne rosyjskie lajby.

http://pl.vboats.pro/?noredrct=1

Zaklepalem sobie miejsce na wiosne i wspolny wypad ta piekna maszynka.

Zima poki co w pelni, srednia temperatur na kolejne dwa tyg. wyniesie okolo - 10.

Nawet najwieksze akweny powoli marzna. Nie potrzeby tylko ten snieg ktory ciagle pada. Prawdziwa zima.

post-46081-0-78879100-1612292854_thumb.jpg

Godzinny wypad z juniorer na lyzwy. On smigal a Ja biegalem za okonkiem.

Kilka fajnych pasiakow na aragona i 100 tka patyczakow. Gleboko, 8-12m na spadach i co ciekawe najwieksze po podbiciu z dna.

Opad, pobicie z dna i strzal. Rybom nie przeszkadzala jazda figurowa, bieganie skakanie i to ze ktos juz kilka razy przewiercil jak ser w zdloz i szez to miejsce.

post-46081-0-33821100-1612722715_thumb.jpg

post-46081-0-92675100-1612722724_thumb.jpg

• Like 2