MIGOTKA Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Okonie okoniami ale takie rybki też dają sie złowić http://img221.imageshack.us/img221/7987/img1395nf.jpg Edytowane 10 Stycznia 2013 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 joker-Dziekuje za dobre slowo powoli ale do przodu z nadzieja ze zima dopisze a z nia ryby z pod lodu .Migotka ja bym pana prosil o krotki opis metody polowu ,przyznaje ze to ciekawy temat dla wielu .Egzotyczny powiedzialbym .Jak by nie bylo lowic zaczynaja ludzie .Jutro znikamy z ekipa na pstragi na male bajorko w okolicach stolicy .Poraz pierwszy w zyciu jade na pstraga z pod lodu .Nie okon,sandacz ani szczupak a pstrag jeziorowy .Bierzemy echo zeby znalezc dolki i spady .Ryby szukac bedziemy raczej gleboko ale z relacji znajomego wynika ze lowi sie je kilka metrow pod lodem z regoly dwa,trzy metry pod tafla .To troche inna metoda plowu jak w przypadku okonia poniewaz na na oczku pod rybka podlodowa wiaze sie okolo 30 cm zylki a na niej z regoly kolorowe chaki specjalnie wyginane i delikatnie przypomnianjace chak karpiowy .Nastepnie .....CDN Relacje zdam po powrocie ,delikatnie sceptyczny jestem i nie wierze ze zlowie rybe .Zadko mam takie podejscie dzien przed wypadem .Ekipe mamy za to git i nawet jak nie bedzie gryzlo to bedzie wesolo.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morigan40 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Blaszki piękne tylko dlaczego kosiarki i resztę straszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Andzrzeja Stanka w tym zasloga ,piekne fotki cykal .Ale fakt dokonany ze w rzeczywisosci wygladaja jak bizoterja i takie bylo zalozenie ,swicidelka wedkarskie .Bizoterja dla wedkarza ,brzmi troche jak nowy watek .Nie za bardzo rozumiem te kosiarki i reszte straszysz pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Do mnie doszły.Misterna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Tomy polamania kija zycze .Fajnie ze sie podoba .Juz ochlanalem po sobotnich pstrazkach .Dzien zaczelismy od wybrania miejscowki ,padlo na srodek i okolo 8-9 metrow .Montaz sondy w pierwszym wywierconym otworze .Sa stoja na 5-6 metrach zaraz obok wywiercilismy po dziorze dla kazdego .Zanim jednak zmontowalismy graty troche to potrwalo .Mimo to ryby staly w miejscu.Klasyczne polowy pstraga z lodu na polnocy tak jak wspomnialem polegaja na montazu tak zwanej -blenke -blaszki wabika .http://nymansfiske.se/eshop/580-igloo-pirk.html a nastepnie much podlodowych pod wabikem naz zylce okolo 10-30 cm http://www.allfishingflies.n.nu/fotogalleri (trzecie zdjecie od gory) ,moze to byc tez mormyszka a w naszym wydaniu byly to alla muchy podlodowe http://nymansfiske.se/eshop/krokar/500-pimpelrakan.html Na taki zestaw zaklada sie peczek bialych ,ochotki ,czerwonych ,moze byc kawalek krewetki .W odroznieniu od gonitwy okoniowej jest to lowienie stacjonarne .Po dziorze dla kazdego-brzmi dobrze Na dzien caly zrobilismy 5 miejscowek co daje 1,5-2 godzin na miejscu przy czym wiercilimy otwory kontrolne zeby namierzyc ryby na echu .Jak byly siadalismy i jazda,zestwy w dol i oczekiwanie .Od czasu do czasu podciaganie ,ruchy mormyszkowe i wszelkiego rodzaju akrobacje .Juz w pierwszym miejcu zaliczylismy brania ale ryby byly chimeryczne ,branie ,podciagniecie ,zaciecie i podlo .Do tego lowenia przgotowalem modele malowane w kolorze czarnym w srebrne kropy i kilka mniejszych pstrokatych .Lowienie dla cierpliwych ,ryby na lowisku specjalnym wydawac sie morze wyskakuja same z przerebla .Nie do konca te kilka bran w ciagu dnia ucza pokory i cierpliwosci .W sumie mielismy okolo 10 bran z czego na cztry osoby padly dwie ryby .Grill i gorace kielbaski o polodniu i goraca cherbatka podgrzewaly atmosfere .Byl naprawde milo i choc moglo by byc lepiej .Dzien pelen smiechu ,radosci i serdecznosci ,naprawde mily dzien na lodzie .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Skromnie zakraszone fotograficznie .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 To palia? Ładna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Czesc joker .Nie czesto lowie kropki ale tak mi sie wydaje .Fakt piekna ryba i bardzo waleczna .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Znam palie tylko ze zdjęć, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Witam. Wielce żałuję że tak późno trafiłem na ten wątek .Nawet przy super szybkiej transakcji nie wiem czy miałbym możliwość przetestowania tych blaszek na łowisku.Ale zawsze spróbować warto więc wysłałem priv'a.W okolicach Olsztyna to już chyba ostatni dzwonek ten weekend za tydzień będzie strach wchodzić chyba że z oponą od traktora . Andzrzeja Stanka w tym zasloga ,piekne fotki cykal .Ale fakt dokonany ze w rzeczywisosci wygladaja jak bizoterja i takie bylo zalozenie ,swicidelka wedkarskie .Bizoterja dla wedkarza ,brzmi troche jak nowy watek .Nie za bardzo rozumiem te kosiarki i reszte straszysz pozdrkosiarki to rybki, które jedzą glony Kotwice sa rzeczywiscie atutem tych przynent .Udalo mi sie to pokompletowac i w efekcie mamy tu piekny zestaw na kazda okazje .Jako ciekawostkie mogie napisc ze wlasnie owe kotwice to cos co kazdy wiking ma w podelku w niezliczonych ilosciach .Kilka ,kilkanascie blaszek a do tego setkie albo kilka setek kolorowych kotwic .Z usmiechem na twarzy do dzis nie mogie sie przyzwyczaic ze najwieksze tu zawody podlodowe odbywaja sie tu na polnocy na przelomie kwietnia-maja .Jest tam wtedy 4000 chlopa ,uzbrojeni po zeby i kazdy z regoly ma w kieszeni taki zestaw .Co ciekawe ida giesiego na lod a w momecie gwizdka znikaja z jeziora .Siedza wtedy w trzcinach i dlobia okonki .Malo kto wychyla sie na tafle w okolice srodka czy tez gdzies na gorki czy kanty . Hę czyli może zastosować taką taktykę trzcinową , nie próbowałem łowić w takich rzadkich trzcinkach.Tylko żal zakładać tak ładne przynęty w takim zaczepowym łowisku Co do biżuterii to chętnie przygarnę te zawodnicze kotwiczki .Czy w Szwecji nie stosują pojedynczych haczyków z wabikami na zawieszkach i łańcuszkach ? Edytowane 19 Marca 2013 przez j-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Jak tak dalej pojdzie to jeszcze pod koniec kwietnia bede na lodzie .Teraz chwilowo przerwa techniczna .Mrozi jak diabli nawet do -17 zapowiadaja .Wiosny nie widac ani tu ani tam . Trzcinowe okonie to jak dla mnie marzec .A wlaciwie koniec lodu .Nie polecam ale jak juz moge zrobic kladke na lod to najlepiej bierze i tu dylemat poniewaz latwiej jest wejsc niz wyjc .Pisz-e ale nie polecam mozna sie wykapac .Co do pojedynczych kotwic .Finland i Norge maja tendencje do pojedynczego chaka zadziej w Szwecji .Pojedyncze stosuje sie najeczesciej na polnocy gdzie lowi sie wiecej kropkowanych z pod lodu .Nadziewane robakiem albo krewetka sa lakomym kaskiem .Lancuszki jak najbardziej nawet do 5 cm dlogosci iod kilku sezonow sa w modzie kolorowe a nawet swiecace pod woda .Z regoly sa to jednak koncowki do szybkiej zmiany chaka .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Do mnie też doszły , kawał dobrej roboty .Mistrzostwo świata - błystki razem z zawodniczymi kotwiczkami tworzą zabójczy duet na okonie , szkoda tylko że na test miałem trzy dni .Zdążyłem trochę ich połowić , trafił się nawet szczupaczek na ostatnim lodzie .Rafale na przyszły sezon lodowy rezerwuję pokaźna ilość kotwiczek + blaszki .Mi najbardziej sprawdził się kolor złoty , model RANDER i LIZAR. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Powoli malymi krokami idzie zima .Milo wspominam zeszly rok wypad na dorsze w okolicach Oslo .Czysto amatorsko zgralismy kawalek filmu .Mam przyjemnosc zaprezentowac .Dorsze z pod lodu . https://www.youtube.com/watch?v=dofFK64bkhU pozdrwiam i zycze milego odbioru Team Mullvad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Przynęty fajne ale jakoś nie za bardzo widać metody połowu dorszy , a szkoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Pawel i to wlasnie jest pretekst (wyjazdu na ryby)zeby sie w tym roku byc moze poprawic i zgrac cos bardziej finezyjnego .Film byl krecony bez przygotowania .Ja sam mam dozo do zyczenia jezeli chodzi o szczegoly .Wiec nie pozostaje nic jak i w styczniu jak sie uda polowic na fiordzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) zima mizernie coś nadchodzi na Warmii a plan mam taki żeby z grubej rury uderzyć przynętami Rafała , mormyszki mikro blaszki pójdą w odstawkę , zamierzam siekać głębsze partie wody .Asekuracyjnie kupiłem już kombinezon Fladena byle tylko jeziora ściął mróz. Daj znać Rafale jak już padną pierwsze garby u Ciebie , mile widziany opis techniki pozdrawiam i połamania kija . Edytowane 9 Grudnia 2013 przez j-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Czolem Wojtku .Na polnocy bylo -38 wiec powoli i tu w okolicach stolicy zmrozi .Stabilnie ale na minusie idzie do dolu .Juz zcielo niktore bajora ale z tego co wiem tylko tubylcy w okolicach Oslo smigaja po lodzie .Mialem tez raport od znajomego z polnocy i przyznam ze mnie troche rozbawil .Zamiast okoni trafil na sieje co wczesniej mu sie nie zdarzalo .Braly jak na sieje przystalo w pol wody .Coraz czesciej mi sie marzy ,ostatnie trafione mialem lat temu dwadziescia .Zerkam na tabele zawodow i chyba ten rok cos zalicze ,zobaczymy jak czas pozwoli .Zaniedbalem troche watek ,mysle jednak ze jak sie ruszy postaram sie czesciej cos napisac . Z watku poprzedniego cdn czyli lyzka -przyneta idealna na zime -http://predatorfiske.blogspot.se/2011/02/tips.html pozdrTermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Czy wybor odpowiedniej balszki ma wlasciwie znaczenie - Oczywiscie ze tak - ---Jak jest gleboka potzrbna jest ciezka blaszka ---jak jest plyko i dozo ryb tez potzrebna jest ciezka blaszka ---jak jest dozo ryb potrzebna jest szybka blaszka ---na bezrybiu blszka ma ledwo sie kolysac ---przy mocnym podciaganiu potzrbna jest balszka z minimalna praca ---lekkie podciaganie i oczywiscie przynenta podlodowa o wlasnej nadanej przez tworce pracy bedzie najlepsza ---jak nic nie dziala -nie zapomnij o termosie i gracej (kawie-herbacie) usiadz spokojnie na wiaderku,oddychaj gleboko ,skup sie i pomysl co dzis na nie dziala . ---Idz do domu po ostania lyzke . pozdr Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) He he jak jest tak jak piszesz to w domu będę jadł plastikowymi sztućcami .Ale coś w tym jest widocznie , sprawdzę i przerobię parę sztuk łyżek i łyżeczek.Doradź jakie buty sa dobre na lód przy mrozie powyżej -15 stopni , najszybciej zaczynam przemarzać od stóp Edytowane 11 Grudnia 2013 przez j-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Wybierz dwie z ostrym szczytem i z plaskim na poczatek .Obetnij je okolo 3-4 cm tak aby uzyskac poczatkowy ksztalt .Pilniki w ruch i do dziela .Czekam pan na relacje .Co dobutow temat byl przewracany kilka razy .Osobiscie mam juz lat kilka http://stockholmsfiske.se/klader/skor-stovlar/eiger-kiruna-leather-boot/z filcowa (owijka )skarpeta w srodku ,.Rok w rok impregnuje je przed sezonem ,skora potrafi zamokac a po impregnacji trzyma sie jakis czas .Ten model jak najbarzdiej polecam .Najbardziej popolarne na polnocy sa buty przy czym jest kilku producetow .Kazdy zapewnia ze -40 powiedzmy ze jest w nich cieplo .Mam kilku znajomych ktorzy je nosza sa lekkie -pianka ,wygodne na nodze i jak koledzy twierdza za cieple . http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/power-original-stovlar-13.htmlpozdr-Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wybierz dwie z ostrym szczytem i z plaskim na poczatek .Obetnij je okolo 3-4 cm tak aby uzyskac poczatkowy ksztalt .Pilniki w ruch i do dziela .Czekam pan na relacje . pozdr-Termos he he tylko nie pan jak tak popatrzyłem na łyżeczki to po obcince nie będą one zbyt dużo ważyć .Muszę poszukać grubszego kalibru np do nalewania zupy A te od herbaty cą cienkie ,więc mozna je podginać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Klasycznie i z wdziekiem za wschodnia granica nikt chyba nie przegoni naszych sasiadow w iloscich i roznorodnosci ksztaltow i modeli .Ile serca i pracy w metalu zatopic trzeba .Tak mi sie jakos Pawel Kasprowicz i jego primanki w tym filmie ukazuja zza progu .http://www.youtube.com/watch?v=JvPFQprURsg pozdrTermos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Czas oczekiwania na zime spedzam na szlifowaniu niowych modeli .Zastanawialo mnie ostanio jak to jest z tym okoniem pod lodem jak gryzie i dlaczego nils masters wprowadzil nowe modele z kotwica na przodzie balansa .Kamery podwodnej nie mam wiec zaczalem grzebac po necie .Okazuje sie ze okonie w wiekszosci przypadkow chwytaja ofiare za glowe a nie od ogona .(film trzeci o gory )Nie jest to kawalek dlogi ale wystarczajacy na to ze wszystko przemawia za przodem ofiary pasiaka .Jak sie jednak z blaszka biega po lodzie kazdy chwyta za chwosta-kotwice i jak to pojac zimowe pasiaki. http://fion.ru/video/30_12_13_01.html pozdrwiam i WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM 2014rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Mógłbyś Rafale podać link do tego Nils Masters'a .Nie musisz się tak głowić od , której strony atakuje okoń , Twoje blaszki są uzbrojone od głowizny więc po kłopocie .Duże kabany się nie cackają biorą na połyk naprawdę spore ryby .Sam naocznie widziałem atak takiego 40+ jak udzerzył w ok 15 cm ukleję , po rybce została tylko chmura z łusek zassał jak bass .punkt obserwacyjny miałem dobry bo stałem na moście .Bardziej dziwi mnie fakt że na lodzie okonie łowiłem na płyciznach mniejszych jak grubość lodu , a późną jesienią jest on na głębszej wodzie .Pewnie jakieś skorupiaki gromadzą się na płytszych partiach wody Jak lód nie dopisz to trzeba będzie z łódki przetestować Twoje blaszki . Zapowiada się ciekawie gdy padną jakieś okonki . Czas oczekiwania na zime spedzam na szlifowaniu niowych modeli . pozdrwiam i WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM 2014rafal szlifuj szlifuj , jestem ciekaw co powstanie .Mam nadzieję że zima jednak nadejdzie . za życzenia dzięki i wzajemnie .Ze swojej strony życzę połamania kijów i porwania żyłek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi