Skocz do zawartości

@TERMOS - PRZYNĘTY PODLODOWE I NIE TYLKO...

Rekomendowane odpowiedzi

Porzadki w gablocie ciag dalszy.

1 i 4 od gury - model ktory uzywany jest do tej pory na pstragi.Przypon z chakiem a na koncu do tego moze byc bialy robal, krewetka jak kto lubi. Ksztalt oraz kolor spelnia zadanie wabika.

Fajny stary grat, dzis juz malo kto takie mizerne robutki diela.

Nr 2 od gury.

Chyba najbardziej znana i kopiowana blaszka na swiecie- Bergman. Model z drogiej gieneracji juz z oczkiem. Pierwsza gieneracji miala otwory. W sumie nie jestem pewien ale o ile Mi wiadomo powstalo 5 gieneracji.Napewno mam 4, wlacznie z 1dynka.Ostatnia oczywiscie Hynska.

Nr 3 od gury

Slynna piramidka, bardzo klasyczny model ktory pokochali rosjanie. Podobnych wzorow posiada okolo 20stu. Oczywiscie dosyc lowny ksztalt,czesto uzywany na zawodach.

Nr5 od gury - stary poczciwy Bergman, original,2ga gieneracja, reczna robutka. Co ciekawe mam i ten i Hynczyka ale to juz nie to co okonie lubia. A niby ta sama blacha, niestety cos jej brakuje.

Nr. 6 na samym dole

Gwizdek, tak prawde mowiac klasyk wyciety z mosieznej rurki.Znany od dawien dawna w polowie dorszy. Ten z fotki pochodzi z polnocy Szwecji, wpadl Mi w rece od znajomego z NORLAND. Datowany na lata 70siate. Orginalna cholo naklejka , prosta ale skoteczna. Ciekawostka moze byc fakt ze wytwarzana przez niego smoga babli pod woda, wabila niesamowicie pstragi. Jedna czesc jest otwarta a droga z mniejszym otworem delikatnie zamknieta tak zeby wywolac efekt gwizdka pod woda(od Siebie dodal bym otwor tak zeby faktycznie ten gwizdek uzyskac ) .Polnocny killer,prosty do zrobienia w domu. Lapalo sie na to co bylo pod reka byle by miedz.Tamte czasy w polnocnej Szwecji, nie zazdroszcze. Codziennie na obiad losos i tak do osrania. Robota w kopalni za marne grosze.

Szczyt marzen Saab.

Prosze zauwazyc ze SZARPAK w wykonaniu szwedzkim z lat 70 mial tylko jeden hak i to jaki delikatny.

Oczywiscie czesto ozdabiany wloczka, kawalkiem rurki fluorescencyjnej, koralikiem, glizda i bialy robale. Typowe do dzis ze ryba sie nie podchacza a sama ma zagryzc.Humanitarne polowy, rzekl bym.

post-46081-0-89262500-1612901954_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Do dyspozycji mielismy Jezioro tylko dla siebie. Big Fish Sweden dalo Mi propozycje przetestowaia nowej miejscowki ktorej stali sie wlascicielem. Dziewicza woda, piekne miejscowki, wysepki, zatoczki i zroznicowana glebokosc. Piekne klimaty i pogoda ktora dopisala, super woda. Za tydzien Lake Sibbo i test sandaczowek.

PS. Panowie bylo troche za pytan co gdzie i jak z podlodowkami. Jest jeszcze kilka u Tomka na stronie www.nysztal.pl

post-46081-0-53581100-1613298361_thumb.jpgpost-46081-0-22461800-1613298395_thumb.jpgpost-46081-0-83496700-1613298425_thumb.jpgpost-46081-0-29061800-1613298480_thumb.jpg

post-46081-0-25771800-1613298672_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 2

Zgodnie z umowa mielismy zerknac czy te piekne malownicze jezioro jest rybne i ile ma glebokosci. Bylo nas kilku wiec nie mielismy problemowo z sadowaniem glebokosci. Na dopalaczach w postaci miodowki szlo nam to dosyc sprawie i tak to wyglada. Rysunek w postaci szkicu z glebokosciami.

-niebieskie pola - najwiecej ryb.

post-46081-0-79819700-1613327373_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

Semla - Semlor - Skandynawskie przysmaki.

Po tlostym czwartku w ktory to poczkow bylo do syta, nadszedl czas na tlosty wtorek. Szwedzki tlosty wtorek rozni sie jednym drobnym szczegolem od Polskiego.

Slodka boleczka z kardemumma wypchana masa migdalowa a na niej bita smietana. Super sprawa, kazdy szanujacy sie Szwed zjada dzis conajmniej 1. Oczywiscie w moim wypadku bylo ich dzis 5. Corona sprawila ze karate juz od kilku misiecy na boczny torze. Rozwazam zapasy SUMO.

post-46081-0-94546300-1613496805_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 4

Moze nastepna sobote o ile lod jeszcze bedzie.Pasiak na fotce powyzej, cale 48centow.

Dwa kolejne tygodnie na + co oznacza ze bede ganial z mormyszka za leszkiem. Kolega podeslal fote takiej kiloweczki,wziela dwa mety nad dnem.

post-46081-0-34246400-1614006310_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Sezon byl tak krotki a czasu i wypadow tak malo ze zanim sie czlowiek obejrzal przyszla wiosna. Na szczescie tu i tam dochodzily do Mnie informacje ze gryzie i to jak. Niestety nie bylo mi dane tam byc.

Jak slimak- kilka lat zbieralem informacje na temat poziomki.Przepiekne cacka z calego swiata przechodzily Mi przez palce i przeciez nie da sie chyba juz nic nowego stworzyc ale mozna poprawic.Korpus zmienialem kilka razy, natomiast lotki pomagal Mi mistrz,

czlowiek ktory na codzien buduje modele samolotow. Po zlozeniu wszystkiego do kupy nadszedl czas na testy.Pierwsze modele wyladowala w Warszawie, podobno byly w Holandi. Zakladajac ze przyneta ta ma byc killerem poprosilem osoby ktore je testowaly. Poprosilem zeby wylapaly wszystkie bledy. Nie zalety i superlatywy a wszelkie defekt . Przelomem byl kontakt z ekipa z Norwegi ktora serdecznie pozdrawiam. Tam trocie i sieje lowi sie w poteznych ilosciach na wielkiepoziomy. Podla kolegow sie pod nimi uginaja.

Swietny poligon testowy, pierwsze ryby i cenne informacje. Odjaz 9cm na 1,5 przy wadze 54g i banan na twarzy.

Kolejnym sezon przed nami. Dla Mnie bedzie to sezon poziomki do jigowania.

post-46081-0-33512300-1617908257_thumb.jpg

post-46081-0-45698400-1617908699_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Zimne i mrozne poranki, nadal skrobie szyby w samochodzie z samego rana. Dzis spadl snieg, pada i pada. Zimno jak w psiarni, Szwecja kraj pogodowych kontrastow a miala byc taka piekna wiosna.

Woda na dozych akwenach ma 3,4 stopnie natomiast na mniejszych bajorach wacha sie miedzy 5 a 7dem.Nie napisze ze nie bierze, przeciez to polnoc i zawsze gryzie. Ostatnia wypad z jednym okonkiem, pokornie sklania do cierpliwosci.Tak bylem ze starym wyga i wyjadaczem, mistrzem w pelnym wydaniu. Zawsze sie myle ile ma lat i zapominam ze 78, dalej zeski choc troche czasem sie ociaga. Zwawy i ostry z pewnoscia najszybszy na lodzi a bylo nas trzech. Jego miejsca 20 lat temu a dzis nie daly ryb a same ogryzki i tak 4 zebate ledwo, ledwo wyrzezbione. Jak tylko zerkam na jego sprzet nie zebym sie czepial ale kto lowi abu ktore ma z 40 lat. Czas sie dla Niego zatrzymal, teraz i tu. Lezka Mi sie w oku kreci, czy ten sezon jeszcze razem polowimy.

Dalej gdzies w toni jeziora smigaja lajby, zawody chyba. Goran przechyla kolejnego kielicha. Zaden z Niego gawedziarz ale sie otwiera.To co z ust jego plynie, lykamy jak pelikany. Dlogo by opwiadac.

Ojciec jego zmarl w wieku 92 lat jak mial 90lat codziennie jezdzil na rowerze 45km a Ja sie zawsze zastanawiam z kad ten czlowiek ma tyle pary. post-46081-0-10917800-1619432856_thumb.jpgpost-46081-0-80862100-1619433366_thumb.jpgpost-46081-0-02062400-1619433397_thumb.jpgpost-46081-0-36906800-1619433426_thumb.jpgpost-46081-0-72456300-1619433452_thumb.jpg

• Like 4

• 3 tygodnie później...

Szwecja powoli budzi sie do zycia w ciagu 3 dni wszystko co zielone eksplodowalo. Piekna pogoda sprawila ze trzciny trzesa sie o wszelkich gatunkow ryb. Ploc, leszcz, szczupak zgraly sie i maja tarlo.

Okonie mizerne ale kilka fajnych prawie 2jek wyjechalo z wody. Aby znowu do wekendu i nad wode.

post-46081-0-19261100-1620905288_thumb.jpgpost-46081-0-86573700-1620905352_thumb.jpgpost-46081-0-26091000-1620905385_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Ryby rybami ale jak kazdy szanujacy sie Polak w Szwecji zarazilem sie sauna. Raz,czasami dwa razy w tygodniu obowiazkowo w piatki . Zarazliwe to strasznie i tak i sasiedzi poszli za ciosem tez boduja. Dlogo nie bylo trzeba dlogo czekac a zapokal o rade pierwszy. Zakasalem rekawy i oczywiscie pomoglem po sasiedzku w bodowie Mojej drogiej juz bodki . Wyszlo super, doza przestrzen z oknam na las. Marzenie kazdego Fina. Po dwoch tygodniach sasiad zapokal ponownie do drzwi i tu niespodzianka-pelna taczka piwska i nie tylko. Milo z jego strony. Czekam wiec na kolejnych sasiadow:-)))

PS. Fotki saun w .... CDN

post-46081-0-00172000-1622130231_thumb.jpg

post-46081-0-31700200-1622130258_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Dzisiejszej spotkanie z BOB-em i ekipa zaliczam do bardzo udanych. Nie bylo za bardzo czasu, podarki z bagaznika, wymiana kilku zdan, mam jednak cicha nadzieje ze zadowola kolegow i pozwola polowic do bolu. BOB poprosze o regularny raport z testow Mullwad - a.

Ja czolem sie troche jak w oczekiwaniu na Sw. Mikolaja. To co dostalem od Rpberta jeszcze w nastepnym tygodniu powedruje na warsztat a probki powedruje do Warszawy.Forma mini podlodowek ktora ochszcilem BOBikiem. Tak to Polska kilkudziesiecio letnia forma trafil do Szwecji.To dla Mnie zaszczy ja rozpracowac co z tego wyjdzie zamieszcze w watku. Odlewa czlowiek juz ponad 30 lat ale takie coda widze poraz pierwszy.

Dzieki Panowie, zycze szerokiej drogi i udanej wyprawy na polnoc.

post-46081-0-73582200-1623501524_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

• 4 tygodnie później...

Aragon 55mm 12g

Klasyk nie tylko podlodowy.

Model wzorowany na bazie vim 55. Nascie lat temu vim na zawodach w 4 godzinny lowil 60kg ryb.

Tak powstal Aragon w rzeczy samej, Moja fascynacja sprawila ze byl on pierwowzorem owego killera. Po latach nabral mocy i dzis smialo mogie powiedziec ze jest to killer ktory odwiedzil podelka wedkarzy na calym swiecie. Jednym slowem natchnienie i pelna fascynacja zakleta w metalu. Diabelskie dzielo, zdielane w Szwecji.

post-46081-0-47986700-1626001866_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS